// Вие четете...

Животните и растенията

Как се ориентират прелетните птици?

„И добрият човек има недостатъци. Който има много недостатъци, лесно ги открива у другите.“

Как прелетните птици откриват пътя?

Различните птици се ориентират по различен начин. Някой птици използват за ориентировка добре различими от въздуха големи постоянни ориентири, като крайбрежие, морския бряг, планински вериги, речни долини по които минава маршрутът им на прелитане. Има птици, който се ориентират по слънцето, има и такива, които извършват своето прелитане през нощта и се ориентират по звездите. Някой видове птици са способни да се ориентират и при облачно време, когато не се наблюдават слънцето и звездите. Те намират направлението на своя полет по магнитно силовите линии ма магнитното поле на Земята. За да е възможно това в техния организъм има своеобразен магнитен компас. Счита се, че птиците притежават няколко по различни в сравнение с човека чувства, те виждат, слушат и усещат окръжаващия ги свят по различен начин. Има птици, които са чувствителни към звуковите вълни с голяма дължина, излъчвани от морските вълни в прибоя, други са чувствителни към ултравиолетовото им излъчване и т.н. Това им позволява да се ориентират на местността в условия, струващи ни се за неприемливи.

Как прелетните птици избягват среща с лошото време?

Установено е, че птиците точно реагират на изменението на времето в определена местност над която те прелитат. Някои птици отлитащи през есента от Европа към Африка, за да не бъдат застигнати от лошо време над морето, където няма възможност да се скрият, избягват да пресичат Средиземно море на широките му участъци, като го прелитат над Гибралтар, Апенинския полуостров, Балканския полуостров.
Разбира се, че не винаги прелетните птиците са способни да избегната среща с лошо време. Не веднъж са намирани загинали птици, застигнати от прашни или морски бури и т.н. Пици загиват и при опитите да заобиколят зоните на лошо време.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар