// Вие четете...

Управлението

Как се мотивира подчинен?

„По-добре хубаво настроение, отколкото сладка баница. Радостите и огорченията на човек зависят от другите хора.“

Кои са основните мотивиращи моменти?

В бизнеса могат да се отделят четири основни мотивиращи момента, благодарение на които хората работят. Те са власт, креативност, общуване и пари. Към тях може да се добави, макар и по-рядко и еротиката. И всеки ръководител, който познава тези основни мотиви може успешно да управлява служителите си.
Понякога обаче тези мотиви не са достатъчни. Изглежда, че човекът иска да работи и това му е нужно. Но работата не върви. Тогава той трябва да бъде подтикнат. Как човек започва да се движи? Ето го, стои. За да направи първата си крачка, той трябва да бъде изведен от статичното положение. Да му се даде импулс. Той се полюшва напред, прави първата си крачка, втората, третата… Ето, вече тръгва. Манипулациите са тези импулси, които извеждат човека от неговото вцепенение и го карат да върви, да се движи и да се развива.
Най-простия и мотивиращ фактор човек да се труди са парите. Много служители искрено мислят и вярват, че единствения стимул, който да ги активизира и да ги насочи в определена посока са парите. Това е заблуда. Наистина, всеки човек, който се стреми към свобода и независимост, мечтае за големи суми пари. На работното си място човек освен, че работи и общува създава приятелски, а понякога и любовни отношения.
Има хора, готови да творят дори без възнаграждение. Най-важния мотив за тях е възможността да творят. Някои правят всичко за да задоволят потребността си да властват над хората. А други отиват на омразната си работа само да се срещнат там с любимия си човек.
Всеки има свой мотив, а добрия ръководител винаги управлява чрез мотивация. Той добре знае какво и кога подтиква всеки човек. Задачата му е правилно да избере мотивиращите човека нишки и да ги дърпа с определена сила и честота. Човек сам си създава мотивите, те се намират у него.
Трябва да се дърпат струните в душата на човека за да бъде изведен той от застоя, да бъде накаран да се движи, да се развива, да работи.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар