// Вие четете...

Поведенчески модели

Как жената да се добере до брак?

„Не отлагай работата за утре, а женитбата за старини.“

Как жената да се добере до брак?

Мъжът знае кое е онова, което жените желаят повече от всичко, а именно символът на най-висшата форма на обвързване – годежният пръстен. Наясно е също от какво има нужда той – от жена.
Очевидно е, че е назрял моментът той да се отправи към първия бижутериен магазин и да избере някой красив масивен диамант, след което да планира такова романтично предложение, че то да изглежда като покана за абитуриентски бал.
Ала голямото събитие така и не идва, а, съдейки по поведението му, няма никакви изгледи да се случи скоро. И така, жената чака ли чака той да предприеме решителната стъпка.
Това е съдбата на огромен брой жени, вложили безкрайни усилия във връзката си не само защото обичат мъжа до себе си, но и защото искат да докажат, че са единствената за него. Няма две мнения по въпроса какво е струвало това на всяка от тях – вършила е и върши всичко, което подобава на една съпруга: оказва му емоционална подкрепа, предана му е, старае се да е на висота в леглото, повтаря му, че го обича, и му го показва непрекъснато. Може би дори живее с него, ражда му деца, сближава се с майка му, сестрите му и приятелите му. В общи линии – дава му всичко, от което той се нуждае.
Ето какво се случва с една неомъжена дама. Той твърди, че я обича и че иска да имат деца. Биологичният й часовник обаче тиктака неудържимо и тя прави опити да забременее, но без успех. Проблемът е, че приятелят й непрекъснато повтаря, че не желае да се ангажира със сериозна връзка или брак, защото иска сам да си е господар. С поведението си тя винаги му доказва, че не е като предишните жени, с които е бил. Тя е до него, когато той има нужда от подкрепа. Насърчава го и го подкрепя както финансово, така и физически. Тя продължава да не губи вяра, че той ще се ожени за нея, понеже мисли, че няма да успее да намери друг партньор, който да иска да има деца. И въпросът е, да се откажа ли или да продължи да се надява?
Огледайте се и ще видите, че всъщност познавате поне неколцина, чиито приятелки са „се насадили“ в същото положение.
Повечето от дамите обаче вярват, че предложението за брак, пръстенът и сватбата няма да закъснеят, след като забременеят и бебето дойде на бял свят. Понякога той наистина й подарява годежен пръстен, но въпреки всички надежди и очаквания двамата не са по-близо до заветното „да“, отколкото преди това. Да, те могат да имат общ дом и да се грижат заедно за наследника си дори, да споделят сметките, вноските за колата и със сигурност общо легло, за съжаление обаче тя не носи неговото име и те нямат брачно свидетелство. Всъщност тя не разбира защо е нужно да си играят на семейство, вместо да се свържат официално. От негова гледна точка, двамата са създали дом и няма кой знае какво повече да се желае. И точно в това се състои дилемата.
Проблемът на тази дама и на много други жени в подобно положение е, че не разбират защо след всички положени усилия мъжете до тях им отказват единственото, което им е нужно, за да са щастливи. Той не предлага брак по една или по повече от една от следните причини: продължава да е женен за друга; не сте жената на живота му; или не сте му го поставили като условие.
Истината е, че има мъже, за които бракът попада в една категория заедно с яденето на зеленчуци – знаят, че е нещо, което трябва да направят, но не им се иска, понеже свободният, независим и необвързан живот е много по-съблазнителен, също като голямата и сочна пържола. Отношението към официализирането на връзката се вписва в общата картина на мъжкия светоглед, а именно, мъжете са простичко устроени и ако не бяха жените, щяха да водят доста елементарен начин на живот – да харчат парите си основно за лъскави вещи, да прекарват времето си в зяпане на спортни канали и стриптийзьорки или да са залепени за някоя видеоигра и нямаше да се налага да чистят дома си или да се обличат добре. Този живот им допада, защото ги кара да се чувстват млади и безгрижни, за разлика от брака. Отговорностите и семейният живот са в разрез с чувството за свобода и мъжете могат да си карат така, докато не дойде моментът, когато се уморяват от волното си съществуване и осъзнаят, че е време да се държат като възрастни, или докато нещо или някой не ги накара да пораснат.
Но ето какво жените трябва да знаят – мъжете са наясно, че жените желаят да се омъжат, осъзнават, че въпреки тяхната независимост, въпреки тъжната статистика, според която половината от браковете завършват с развод, въпреки цялото време, труд, пот и сълзи, които жените са хвърлили в изграждането на една изначално несъвършена връзка, в крайна сметка те продължават да вярвате в приказката за щастливия семеен живот, която включва съпруг, къща с бяла ограда и две-три деца.
Мъжете осъзнават, че могат да постигнат своето, като постепенно дават на жените нещата, които ще ги оставят с впечатлението, че един ден ще се изправят пред олтара, за да не ги изоставят. Повярвайте, мъжете не правят нищо без причина и когато един мъж се среща с вас дълго време, живеете заедно или ви подари годежен пръстен, но упорито се дърпа да определи дата за сватбата, тя е, че иска да ви задържи за себе си и да контролира нещата.
Жените трябва да знаят, че единствената причина, поради която минава номерът с безконечните годежи и отлагания на предложението за женитба, е, че жената не е поискала от мъжа да определи датата. Вместо това, тя наивно му позволява да й диктува правилата си, въпреки че му се е отдала телом и духом, отказала се е от останалите потенциални кандидати за ръката й, а в някои случаи дели дом с него и дори му е родила деца.
Дамите трябва да се опитат да вникнат в начина на мислене на човека до тях: ако сте двойка от дълго време, живеете заедно, всеотдаен баща е или ви е подарил годежен пръстен, то той вече се е отказал от клуба на свободните играчи и практически, образно казано, риболовният му билет е изтекъл. Не може да се прибира у дома с други жени, да води телефонни разговори с тях, да ходи при тях, когато му се прииска, или да остава да нощува там. Знае, че не може да харчи пари за друга, защото бюджетът ви е общ. Има само една причина мъжът, с когото сте обвързана, да приеме всички тези забрани и тя е, че ви обича и не иска да ви изгуби.
Следователно дамите от заветната сватба ги дели само една стъпка – насрочването на дата. Щом като дамите го искат, трябва да направят следното: да наложат своите условия и критерии; да му заявят, че щом двамата се обичат и имат прекрасни взаимоотношения, за да са истински щастливи – да се омъжат за него. Поискайте той да реши кога да го направите и му поставете срок. Нека знае, че няма да стоите безучастно, докато той диктува вашето бъдеще. Дайте му да разбере, че сегашното положение не ви удовлетворява.
Това е напълно разумно. След като той отказва да поеме инициативата, колко дълго смятате да продължите по този начин – четири, десет години, цял живот?

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар