// Вие четете...

Начини на манипулиране

Как да действаме срещу разни „експерти и авторитети“?

Какво означава „Авторитетно заявявам“?

Хора, които заявяват „аз авторитетно ви заявявам или аз, като експерт’, са манипулатори, които разчитат на своята авторитетност, като я преувеличава (понякога значително). При това у марионетката са засегнати струните на желанието за собствена значимост, на компетентността и гордостта.
Има манипулатори, които присъединяват към своя авторитет някой действителен авторитет.
Как да действате срещу подобна манипулация?
Можете да включвате психологическо самбо или да използвате психологическото айкидо, или да пуснете в ход контра манипулация.
Най-важното е да запазите имиджа си на положителен герой, като не се впускате в оценяването на цитираната авторитетна личност и като проявявате благородство по отношение на самозабравилия се манипулатор. А това, че той е използвал нечие гръмко име, трябва да ви сигнализира за неговата лична слабост и неговия недостатъчен авторитет.

Извинете, какво казахте?

В този похват има много интересни неща. Първо, можете да го приложите, когато искате да прекратите настъплението на опонента. Похватът е удобен срещу човек, който разчита на своята сила. Той е гръмогласен и нямате никакви шансове да го надвикате. След вашата фраза, той първоначално ще повиши гласа си, но след следващото ви „извинете” той задължително ще намали два пъти силата на звучене. Второ, когато изказването на опонента ви си струва дълго и уморително, можете да кажете „извинете, май съм пропуснал нещо важно”. Тогава наистина ще му се наложи да спре и да се опита да формулира това „нещо важно”. Именно в този момент можете да завземете контрола.
Ако този похват се употребява срещу вас, най-добрият начин за противопоставяне е да продължавате изказването си, като разбирате, че това е уловка. При това запазете самообладание и не реагирайте, а само с движението на очите и кимане с глава дайте на опонента си да разбере, че сте го чули какво е казал, за да не излезете невъзпитан.

Коментари

Един коментар към “Как да действаме срещу разни „експерти и авторитети“?”

 1. Винаги съм се учудвал на наглостта на някои колеги.
  Брокери, който нямат пари за цигари, дават „екпертен“ съвет на хора, които имат имоти за стотици хиляди евро.

  Не са виновни служителите !
  Виновни са работодателите им.
  Колкото по-нагъл е работника в България, толкова е по-уважаван от шефовете си.
  Нагъл = Оправен.

  Posted by Владимир Йосифов ІІІ , трето поколение "експерт" имоти в България | 15.09.2011, 17:59

Публикувай коментар