// Вие четете...

Живот в равновесие

Как да гледаме на храната?

„Искаш ли да те уважават, не говори много, искаш ли да си здрав, не яж много.“

За да погледнете по нов начин на храната, трябва да се запознаете с някои факти, част от които може да ви изненадат.
• Консумацията на мазнини не ви прави дебели. Напълнявате заради начина, по който вашето тяло отговаря на излишъка от погълнатите въглехидрати. Възможностите на тялото да складира излишните въглехидрати са ограничени, но то може с лекота да ги превърне в излишни мазнини.
• Трудно е да се отслабне просто с намаляване на количеството приемани калории. Консумацията на по-малко храна и загубата на килограми не вървят задължително ръка за ръка. Нискокалоричните, богати на въглехидрати храни пораждат в тялото ви серия от биохимични сигнали, които ще ви изведат от състояние на Равновесие и ще затруднят използването на складираните мазнини за получаване на енергия. В резултат на това ще дойде момент, след който просто ще престанете да отслабвате.
• Начина на хранене, чиято основа са ограничаването на избора и намаляването на калориите, обикновено нямат успех. Хората, подложени на ограничаващи диети се уморяват от постоянното чувство на глад и лишение. А щом престанат да ги спазват, веднага възвръщат предишните си килограми (предимно като увеличено количество телесни, мазнини), а след това са недоволни от себе си, задето не са проявили достатъчно воля и самодисциплина.
• Отслабването няма почти нищо общо с волята. Нужна ви е информация, не воля. Ако промените онова, което ядете, няма да е необходимо да се притеснявате за неговото количество. Ако се придържате към балансиран начин на хранене, можете да ядете достатъчно, за да не изпитвате глад и въпреки това да се избавите от излишните мазнини, без да броите непрекъснато калориите или грамовете мазнина.
• Храната може да бъде добра или лоша. Пропорциите от макроелементи (протеини, въглехидрати и мазнини) в поглъщаната храна са ключът към стройната фигура и оптималното здраве. Ако не разберете правилата, които контролират мощните биохимични реакции, причинени от храната, никога няма да се озовете в състояние на Равновесие.
• Оказваният от храната биохимичен ефект е постоянен през последните четиридесет милиона години. Всички бозайници, в това число и човекът, реагират в основата си по един и същ начин на храната. Тези реакции са консервирани генетически по време на еволюцията и е малко вероятно да се променят в близко бъдеще.
В заключение: Ключът към избавянето от излишните мазнини не е в пресмятането на калориите, а в достигането на балансиран начин на живот, тоест в състояние на Равновесие. Веднъж озовете ли се в състояние на Равновесие, излишните мазнини се стопяват буквално автоматично. Но за да отидете там и да останете, първо трябва да разберете разликата между загуба на килограми и загуба на мазнини.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар