// Вие четете...

Поведенчески модели

Как да бъдат избегнати обвиненията?

JenaSH„Не казвай, че тази змия е малка – нали все пак е змия.“

Способности за ориентиране в пространството.
Способността за ориентиране в пространството означава да можеш да си представяш формите на предметите и техните размери, да координираш пропорции, движение и географско местоположение. Това означава и да виждаш мислено как даден предмет се придвижва и завърта в пространството, как можеш да заобиколиш появило се препятствие, а също да си представяш предметите в триизмерна перспектива. Целта на всички тези сложни умения е оцеляването на човешкия вид, а за това мъжът ловец трябва във всеки един момент да има съвършено ясна представа за движението на плячката си и за начина, по който може да я улучи.
Резултатите от изследвания направени с цел да се установи, как се проявява способността за ориентиране на момичетата и момчетата в пространството сочат, че в това отношение разликите между тях са големи още при четиригодишните деца. Установено е, че докато момичетата имат отлично развита способност да си представят предметите двуизмерно, момчетата притежават и способността да виждат още едно, трето измерение, което придава дълбочина и перспектива на образа. При провеждане на триизмерни видео тестове за способността за пространствено ориентиране, момчетата показват по-добри умения от момичетата в отношение четири към едно, при това резултатите на най-добрите момичета се доближават до резултатите на най-слабите в това отношение момчета. Вероятно по тази причина повечето жени обикновено се справят много лошо с геометрични задачи. Голямата част от жените не обичат дейностите, свързани с пространствено ориентиране, и не избират професии или занимания, които изискват такива умения.
От своя страна повечето мъже показват завидно високи резултати във всички дейности, които изискват подобни умения и често избират свързани с тази способност професии и спортове. При жените способността за пространствено ориентиране е слабо развита, защото преследването на животни и отнасянето на улова обратно до дома никога не е било част от семейните им задължения. Именно поради това голям брой жени се затрудняват, когато трябва да се ориентират особено в непозната пространствена обстановка. Причината, жените да нямат добре развити умения за пространствено ориентиране е, че на тях по време на еволюцията не им се е налагало да ловуват нищо друго, освен мъже, което те доста добре са усвоили. Някои жени за сметка на слабата си пространствена ориентация изключително добре владеят умението да улавят най-добрите екземпляри. Живота е доказал, че и най-великите мъже са попадали в „капана“ на още по-велики от тях жени.
Как да бъдат избегнати обвиненията?
Мъжете обожават да шофират бързо и мразят да го правят бавно, защото тогава активно се задействат техните пространствени умения. Те се кефят на смяна на скоростите, на различните комбинации на педалите за газ и спирачка, да съобразяват скоростта с остротата на завоите, да преценяват ъгли и разстояния.
Какво правят съвременните шофьори? Те сядат зад волана, пъхват в ръцете на жена си пътната карта и я натоварват с ролята на навигатор. Всъщност това е сложна задача за нея, защото поради ограничената си способност за пространствено ориентиране, тя потъва в мълчание, започва да върти картата насам-натам и се чувства тотално некомпетентна. Повечето мъже просто не разбират, защо тя прави това. Това за нея, което е напълно логично, за него е съвсем неестествено и ако мъжът не иска да се стига до караница, той просто не бива да иска от жена си да изпълнява това толкова сложно и трудно за нея задължение.
Ако искате да имате щастлив живот, никога не настоявайте жена ви да ви упътва по карта или да ви води из градските магазини, просто се вземете в ръце и си свършете работата сам. За да бъдете щастлив я заведете там, където тя желае да отиде и най-вече покажете й това което иска да види.
Ако обаче жена ви шофира и не искате да се скарате, не се опитвайте да учите жена си да шофира, защото това ще са първите ви стъпки към развода. Навсякъде по света мъжете дават едни и същи инструкции на жените си, например „завий наляво, намали, смени скоростите, внимавай за това, внимавай за онова, съсредоточи се, спри да плачеш и т.н.“ За мъжа шофирането е тест за способността му да се ориентира пространствено спрямо околната среда. За жената целта на шофирането е да стигне безпрепятствено от едно място до друго. Ако е в колата като пътник, най-успешната стратегия, която мъжът може да използва, е да затвори очи, да пусне радиото и да спре със забележките и коментарите, защото е доказано, че като цяло жените са по-безопасни шофьори от мъжете, но това е вярно само ако са сми на пътя. Повече от сигурно е, че тя ще го откара цял и невредим там, накъдето са тръгнали, само дето това ще отнеме малко повечко време, разбира се, ако той притежава нужното търпение. В края на краищата да пътуваш с жена шофьор е голямо предимство, защото със сигурност за времето на пътуването ще можеш да се отпуснеш, стига пътуването да не е твърде продължително.
Жената критикува шофирането на мъжа, защото неговите умения за пространствено ориентиране го карат да взема решения и да прави преценки на пътната обстановка, които на нея й се виждат твърде рисковани. Но ако неговият талон е чист, тя също трябва да се отпусне, да не критикува и просто да го остави да шофира. Още при първите капки дъжд жената веднага включва чистачките, реакция, която мъжете изобщо не могат да разберат, защото ако беше той зад волана щеше да изчака, докато дъждовните капки по стъклото станат достатъчни за това.
За мъжа е много по-отпускащо и приятно да прилага навигаторските си способности и да шофира, докато жената му говори за интересните гледки и обекти по пътя. От една страна, това е честна размяна, като се има предвид, че неговите словесни умения и периферното му зрение са по-недоразвити от нейните. От друга страна обаче, той безпроблемно ще може да намери пътя към дома на новата си приятелка, макар че няма да знае какво да й каже, когато стигне там.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар