// Вие четете...

Нашето самочувствие

Как времето влияе на мореплаването?

„Състоянието, в което се оказваме е неизбежно, затова не трябва да се тревожим. На боговете се молят само в тежки времена.“

Мореплаването от древни времена е тясно свързано с времето. Най-важните метеорологични величини, определящи условията на плаване на корабите, винаги са били вятърът и състоянието на водната повърхност – вълнението, далечината на хоризонтална видимост и явленията, които я влошават (мъгли и валежи), състояние на небето – облачност, слънчевото сияние, видимост на звездите, слънцето и луната. Освен това, моряците се интересуват от температурата на въздуха и водата, а също така от наличието на лед.
Важна роля за оценка на условията на плаване играят сведенията за такива явления, като гръмотевичните бури и купесто дъждовните облаци, изключително опасни за морските съдове се явяват водните смерчове и силните шквалове (внезапно силен порив на вятъра).
В низките ширини мореплаването е свързано с опасностите, които носят със себе си тропическите циклони – тайфуни и урагани.
Времето за моряците преди всичко е фактор, определящ безопасността на плаване, а чак след това е икономическия фактор и накрая е и фактор, определящ комфорта, самочувствието и здравето за всички хора.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар