// Вие четете...

Чувства и власт

Какво точно искаме?

„Който е пострадал, действа внимателно.“

Знаем ли, какво точно искаме?

И тъй като основните ви лични нужди обикновено предопределят почти всичко, което като човешкото същество вие мисли или правите, именно те, вашите лични нужди, са били в центъра на повечето от разговорите ви с вашите приятелки. Много е вероятно да не сте използвали точно тези думи, но определено сте разговаряли надълго и нашироко за любовта, властта и свободата. Говорили сте за това, защото сте наблюдавали, а може би вече и сте се уверили от личен опит, колко трудно е всичко, когато между хората има големи различия в силата на тези основни лични нужди. Ако сте жена, сигурно често сте обсъждали с приятелки как някои мъже искат единствено секс, докато вие искате любов; как някои искат да ви притежават и командват (власт); как мъжете непрекъснато искат да „хойкат“ нанякъде с приятелите си (свобода). И е повече от сигурно, че доста сте размишлявали за тези неща в контекста на интимните взаимоотношения и връзки между мъжете и жените. А ако сте мъж, вероятно сте мислили, но рядко сте обсъждали с приятели тези въпроси, тъй като мъжете имат по-силна нужда от власт и усещане за контрол, отколкото жените, те обикновено не разговарят едни с други по този начин.
За да прецените силата на личната си нужда от власт, запитайте се дали винаги искате да става според вашето разбиране, да имате последната дума, да притежавате хората и околните да смятат, че сте прави във всичко, което правите или казвате. Ако е така, значи имате силна нужда от власт. Ако не ви интересува особено много дали нещата стават според това, каквото вие мислите, ако не желаете да притежавате когото и да било и обикновено не държите да имате последната дума, нуждата ви от власт е слаба. Ако отговорът ви на тези въпроси е „понякога“ и „донякъде“, значи имате средно силна нужда от власт.
Ако сте в началото на някоя връзка и има изгледи тя да прерасне в нещо по-сериозно, добре е да осмислите съвместимостта между вас и съответния човек преди собствената ви представа за него да се е вписала толкова дълбоко във вашата база данни, като стойностен модел, че да ви е почти невъзможно да го видите и прецените такъв, какъвто е в действителност. Но дори това вече да е станало, а следователно да не може да разчитате на пределна акуратност, при всички случаи е по-добре да осмислите съвместимостта между вас и съответния човек, отколкото да чакате пасивно да видите, какво ще ви сполети в бъдеще. Опитайте се да прецените силата на неговите лични нужди и да изготвите съответния им профил по същия начин, както осмислихте вашия. Ако срещате някакви затруднения или след съпоставка на профилите откриете, че съществува някакъв риск от възникване на проблеми в бъдеще, обсъдете нещата с партньора си веднага, още докато сте силно привлечени един към друг. Преценките ви може и да са замъглени или поизкривени от любовта, но пък именно тя ще ви направи по-склонни към компромиси. А те могат да бъдат постигнати по-скоро на този етап от връзката ви, отколкото когато и да било по-късно, тоест преди още да сте имали време да се нараните един друг с желанията си за власт и контрол, които биха направили невъзможни всякакви преговори.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар