// Вие четете...

Поведенчески модели

Какво ни привлича в противоположния пол?

G28„Който бързо се влюбва, бързо се разделя.“

Какво ни привлича в противоположния пол?

Изключително рядко е щастливо омъжена жена да изневери веднъж на мъжа си, затова пък щастливо женените мъже изневеряват под път и над път. Някои считат, че над 90% от извънбрачните любовни афери са започнати от мъже, затова пък над 80% от тях са приключени от жени. И това е така, защото когато жената започне да осъзнава, че подобна връзка не обещава продължително емоционално обвързване, а ще си остане само физически контакт, тя обикновено пожелава да я прекрати.
Първият въпрос, когато жената хване мъжа си в изневяра, обикновено пита „Обичаш ли я?“, и когато мъжът отговори, че е било само любовна игра, че тя не е значела нищо за него, то той по всяка вероятност казва истината, именно защото за мъжа любовта и изневярата са две съвършено различни неща. В зависимост от своята ориентацията жената не може да разбере и приеме подобен отговор, затова и много от тях трудно могат да повярват, че изневярата не означавала нищо за него, защото за жената акт е равнозначен на любов. Всъщност жената е засегната не толкова от физическия любовен акт на партньора й с другата жена, колкото от това, че мъжът е нарушил грубо емоционалния обет между двамата и е измамил нейното доверие в него. Ако жената обаче изневери, а после заяви, че това не означава нищо за нея, тя по всяка вероятност лъже, защото преди да пресече линията на задръжките и да прави любов с другия мъж, жената първо се е обвързала емоционално с него.
За жената любовта и правенето на любов са взаимно свързани, защото едното е равнозначно на другото. Докато жените искат любов, мъжете искат любовна игра, тоест държат на самия акт.
Една стара поговорка твърди, че докато мъжът я „чука“, жената прави любов с него. Тази реалност неизменно поражда караници между любовниците навсякъде по света. Мъжът обикновено нарича любовния акт „чукане“, а жената реагира крайно отрицателно на тази груба дума, защото според жената тя не отговаря на истинското положение на нещата. Жената „прави любов“ или „се люби“, което означава, че преди да прави се люби, тя трябва да се е почувствала обичана и да изпитва чувство на обич към мъжа. За повечето жени „чукането“ обикновено е лишено от любов, напълно безмозъчна дейност, защото жената не се идентифицира с подобно определение за половия акт.
Когато един мъж казва „любов“ или „чукане“, понякога той има предвид наистина само чисто физическия акт, но това съвсем не означава, че не обича партньорката си. Дори когато мъжът желае „да прави любов“ или „да се люби“, той по всяка вероятност пак ще го нарече „чукане“. Това може да има крайно отрицателен ефект върху жената, но пък изразът „правя любов“ кара мъжа да се чувства префърцунен или измамник, защото понякога той иска чисто и просто само физическия акт и нищо друго. Ако мъжът и жената осъзнаят и разберат взаимните си намерения и постигнат съгласие да не съдят един за друг според използваните от всеки словесни определения, този проблем най-вероятно вече няма да е пречка за добрите им взаимоотношенията.
Проучванията са показали, че по време на любовния акт, начинът по който мъжът възприема партньорката си, е тясно свързан с дълбочината на интимните му чувства към нея. Това означава, че той ще й даде висока оценка за физическа привлекателност, ако е безумно влюбен в нея, дори ако другите хора смятат, че тя не е голяма красавица. Ако не е особено увлечен по партньорката си, мъжът ще й даде по-ниска оценка за физическа привлекателност, дори ако тя е потресаващо красива. Когато мъжът е увлечен по някоя жена, размерът на бедрата и гърдите й нямат никакво значение. За него те са съвършени. Следователно при първите срещи мъжът дава висока оценка на физическата привлекателност на жената, а впоследствие топлотата и взаимната грижовност при дълготрайното съжителство допринасят значително за женската привлекателност.
Но съвсем не е такъв случаят с мъжката привлекателност за жената. Това се потвърждава от редица любопитни проучвания, направени за поведението на самотни хора по барове и кръчми. Изследователите открили, че колкото повече напредва нощта, толкова по-привлекателни стават присъстващите жени за самотните мъже. И ако в началото на вечерта мъжът дава на някоя жена оценка петица по десетобалната система, в полунощ тя вече е с оценка почти двойно по-висока, като изпитият алкохол определено е помогнал за това. При жените обаче, ако мъжът е получил петица в началото, то в полунощ той ще си е пак със същата петица, независимо от алкохола с който той се е опитал да й замае главата.
Изпитият алкохол не само че не повишава оценката за мъжа, но в много случаи дори я понижава. Жените преценяват перспективността на мъжа като партньор според личностните му характеристики, а не според външния му вид, независимо от късния час и изпития алкохол. При мъжа оценката на женската привлекателност расте право пропорционално с вероятността жената да му позволи да изпълни ролята си на професионален донор на сперма.
Известно е, че хора с подобни ценностни системи, интереси, поведенчески навици и възприятия за света, се привличат и между тях обикновено веднага „протича ток“. Ако тези условия са налице, шансът двама влюбени да установят дълготрайна връзка е много по-голям, но пък от друга страна прекалената еднаквост може да стане отегчителна. Всъщност е необходимо и малко различие, което да поддържа интереса и да подчертава индивидуалността на всеки от партньорите, но не дотолкова, че да влияе върху присъщия начин на живот за всеки.
Какво ни привлича в противоположния пол? Оказва се, че хората предпочитат физически черти, противоположни на техните собствени. Мъжете предпочитат жени с извивки и заоблености там, където при тях самите всичко е твърдо и плоско. Предпочитат жени с широк ханш, тънък кръст, дълги крака и обли гърди, все неща, които те самите никога не могат да имат. Освен това мъжът предпочита мъничките брадички и нослета, а също плосък корем, може би защото при него вероятно всичко споменато е по-голямо.
Жените също предпочитат мъжете да притежават противоположни физически характеристики, включително широки рамене, тесен ханш, добре развити ръце и крака, яки вратове и едри носове. Има все пак и интересни изключения. Например мъже, които не пият алкохол, предпочитат жени с малки гърди; едро гърдите жени предпочитат мъже с малки носове; мъжете с големи носове обикновено си падат по плоско гърди жени; а мъжете, открити към света и другите хора, предпочитат жени с много едри гърди.
Ако проследим какъв тип жени са харесвали мъжете през вековете, ще видим, че техният вкус е изминал доста път от едрите, пищни модели до днешните моливо подобни супер модели. И все пак има нещо, което си остава непроменено, мъжкият интерес винаги и неизменно е привлечен от съотношението между широчината на ханша и на кръста при жената. Доказано е, че жени, чиято обиколка на талията е 70% от обиколката на ханша, са по-плодовити и по-здрави от останалите. Добрата новина е, че ако обиколката на талията на жената е в рамките на горното съотношение към обиколката на ханша, то тя неизменно ще привлича мъжкото внимание, дори ако е с десет килограма по-тежка от необходимото, защото основният критерий за мъжкия интерес са извивките и чупките.
Жените все още си падат по мъж с широки плещи, тесен кръст и силни ръце, физическите характеристики, наложили се от древни времена. Освен това, навсякъде по света жените предпочитат мъже с прибрани, стегнати задници, макар че едва ли някоя жена би могла да обясни разумно защо го намира за привлекателно. Човешките същества са единствените примати, които имат изпъкнали задни части, което има двояка цел. Първо, това ни помага да се държим изправени. И второ, явява се като един вид осигуровка, че мъжът ще може да извършва достатъчно силно необходимите движения по време на любовния акт, за да увеличи възможността за оплождане на жената.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар