// Вие четете...

Подводен риболов

Какво е пневматика?

Видът на харпуна се определя от принципа на работа на харпуна. При пневматичните харпуни, като работно тяло се използва (вместо ластик) сгъстен въздух. С помощта на помпа в камерата се нагнетява въздух, които играе ролята на ластик. Неудобството е в това, че се налага при зареждане да се използва значителна сила, ако искаме харпуна да има добра далекобойност, ако пък не е напомпан достатъчно, то скорост на стрелата ще е малка и рибата ще ви бяга. Освен това, както и при ластичния, така и при пневматичния харпун спусъкът е твърд и тежък, а това се отразява на точността на стрелбата.
Разбира се, че харпунът има и предимства и едно от тях е размерът по отношение на силата на удара, тоест размерът е малък, а осигурява добра далекобойност, което означава, че може да се използва, както за дребна, така и за едра риба, за близък бой. Харпунът на практика разширява своето предназначение.
Казано накратко, за приятелите, рибата от вас, а бирата от тях.
Що се отнася до техническата поддръжка, определено е по-сложна от тази на ластичния, може да се каже, че са необходими някакви технически умения и сръчност.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар