// Вие четете...

Живот в равновесие

Какво е мястото на витамините и минералите?

„Който яде всякаква храна, той и всякаква работа ще свърши.“

Какво място е отредено на витамините и минералите?

Важни ли са микроелементите – витамини и минерали? Имат ли някаква роля в начина на хранене?
Огромен брой от съвременни изследвания върху храната са насочени върху нейните микроелементи. Хората изглежда мислят, че витамините и минералите са някакъв вълшебен еликсир и след като веднъж той бъде изолиран и поставен в капсула, вече сме открили чудото на живота.
Хората с право се страхуват, че тяхното „балансирано“ хранене в крайна сметка не е чак толкова балансирано. Може би именно това е причината да бъдат уморени, с наднормено тегло или направо болни. Този страх на хората е помогнал да бъде създадена индустрия печелеща милиарди долари, като взема витамини и минерали и ги поставя в капсули или таблетки.
След като в изследванията и производството на микроелементи са вложени толкова пари и власт, човек би помислил, че те наистина са жизненоважни за предпазването от болести. И точно това, витаминната индустрия и фармацевтичните компании биха искали да вярвате, особено за антиоксидантите – витамините С, Е и бета каротин.
Истината е обаче, че много от клиничните изследвания с големи дози от тези антиоксиданти са довели до не едностранни резултати.
Разбира се, че има и внушителен брой изследвания, които доказват положителния ефект от добавката на антиоксиданти към храната. За да разберем как те биха ни помогнали трябва да поговорим за онова, което вършат.
Какво вършат антиоксиданти?
Днес почти всички са чували за витамините – антиоксиданти (витамин Е, витамин С и бета каротин). Медиите тръбят, че те са личния щит на всеки един от нас срещу страшните свободни радикали.
А какво представляват свободните радикали? Това е просто кислородна молекула с липсващ електрон. Звучи като ирония, а това медиите никога не ни казват, но ние се нуждаем от свободните радикали, за да поддържаме живота си. Всъщност живото създаващата роля на кислорода може да се осъществи само ако кислородът се превръща в свободни радикали. Те са също така едно от най-мощните оръжия на имунната система, което помага в борбата срещу бактериалните нашественици.
А ето и капакът на всичко, без свободните радикали тялото не би могло да произвежда добрите айказаноиди. Само тогава, когато тези поддържащи живота свободни радикали се задържат прекалено дълго или тялото ви започне да ги произвежда в преголеми количества, те започват да създават неприятности. Тогава започват да приличат на неканен гост или на мъртва риба след третия ден, присъствието им набързо става нежелано. Предполага се, че изобилието от свободни радикали е един от факторите, водещи до болести.
Защо става така? Защото най-вероятните биологични цели на излишните свободни радикали са изграждащите айказаноидите блокове, незаменимите мастни киселини поради високото им съдържание на полиненаситеност, която привлича излишните свободни радикали с надеждата да се сдобият с липсващия им електрон. За нещастие при този процес ненаситените мастни киселини се окисляват. Изграждащите айказаноидите блокове размахват на молекулярно ниво червен флаг, който призовава „Окислете ме!“. А щом една мастна киселина се окисли, тя не може да бъде превърната в добри айказаноиди.
Ето защо е важно да се възпрепятства свръхпроизводството на свободни радикали чрез употребата на антиоксиданти. Антиоксидантите са като добри войници, те унищожават свободните радикали, като при този процес и самите те загиват, тоест правят най-голямата жертва. Тъй като антиоксидантите се разрушават непрестанно, трябва да бъдат възстановявани постоянно. Следователно, ако приемате антиоксидантните, витамин Е, витамин А и бета каротин и ги поддържате на подходящи нива, ще предпазите незаменимите мастни киселини, така че да не могат да бъдат превърнати в айказаноиди.
Какво става обаче ако в тялото ви се натрупат прекалено много антиоксиданти? Образуването на айказаноиди започва да се забавя. Така че отново става дума за равновесие, независимо дали антиоксидантите са прекалено много или прекалено малко, това се отразява отрицателно върху жизненоважното производство на айказаноиди.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар