// Вие четете...

Поведенчески модели

Какво да правим с децата?

„Ергенът мисли много, а жененият още повече.“

Какво да правим с децата?

Когато се запознава с вас, мъжът забелязва единствено външния ви вид – колко добре джинсите подчертават фигурата ви, колко дълги и изваяни изглеждат краката ви с тези високи обувки, колко изкусителни са блестящите ви устни и колко магнетични са красиво гримираните ви очи. Пет пари не дава каква марка козметика ползвате, къде живеете, с кого сте живели, какъв модел е колата ви, колко пари печелите и харчите или пък за кого ги харчите. Изобщо не му минава през ума дали имате деца и какво би означавал този факт при евентуална връзка.
Всъщност, ако целта му е да ви добави в списъка на завоеванията си и нещата вървят по план, ще си остане в щастливо неведение за съществуването им. В такъв случай намеренията му към вас се простират до няколко вечери, може би кино или боулинг и задължително легло със здрав матрак, където да ви вкара до няколко дни или, в случай че се правите на недостъпна, до няколко седмици. Деца ли? Не иска и да знае за тях!
За някои мъже вашите хлапета са нещо напълно абстрактно. По всяка вероятност ролята ви на майка го вълнува точно колкото и в какъв цвят мислите да лакирате ноктите на краката си следващия път, когато посетите педикюристката си. Ако търси само да ви вкара в леглото, планът му е никога да не се стига до запознанство с тях. В момента, в който получи каквото е искал, основната му цел ще е да се отърве от вас и да продължи към следващата.
Вие от ваша страна най-вероятно следвате утвърдената сред самотните майки традиция да държите мъжа, с когото се срещате, възможно най-далеч от семейството си – отчасти за да можете спокойно да прецените дали отношенията ви са перспективни и имат потенциал да прераснат в сериозна връзка, отчасти защото не искате да запознавате децата си с някого, преди да сте сто процента сигурна, че ще се задържи в живота ви. Каните го у дома едва след като се убедите, че нещата между вас ще се получат в дългосрочен план.
Нека тук да се поспрем за малко, защото тази тактика е изцяло погрешна. Глупаво е да обикнете някого, да се обвържете с него не само в емоционален, но и във физически план, и когато най-сетне го заведете вкъщи, да се окаже, че нито той харесва децата ви, нито те него. Най-напред сте завъртели главата му с образа на умопомрачителна мадама, която на всичко отгоре е забавна, интересна, дива и способна на невъзможни любовни подвизи, след което го завеждате вкъщи, където нещастникът се препъва в камиончета и тъпче моливи по килима, докато децата реват с пълно гърло за чипс, а вие сменяте памперси. Изключително неприятна ситуация. В този момент запознанството е безвъзвратно закъсняло.
За мъжа е много важно да е наясно какви ще бъдат отговорностите му в една връзка още от началото. Ако ви види в ролята на майка, незабавно ще си направи сметката дали си представя себе си като баща. Ще прецени дали може да си позволи финансовия ангажимент, който е свързан с грижите по едно семейство, дали е готов да се примири да остане на заден план, когато бебето ви дойде на бял свят, да се бори с враждебността на децата ви, когато влезе в живота им, и, най-сетне, дали е склонен да свири втора цигулка, докато вие, напълно естествено, сте отдадена основно на тях. Той ще има нужда да премисли тези, а и много други неща, преди да се обвърже. Така че, ако го държите на тъмно относно важни факти от биографията си, които е задължително да претегли с оглед на перспективата да градите живот заедно, и му ги сервирате най-неочаквано, чисто и просто няма да го понесе. Най-вероятно дори ще се почувства измамен, защото сте позволили да смята, че сте неангажирана, докато, без да подозира, се е оказал впримчен в мрежа от задължения, отговорности и възможни условия. Имайте предвид и че съобщаването на факта, че имате деца, не е достатъчен сам по себе си.
Освен това, колкото повече отлагате да им го представите, толкова по-вероятно е той да реши, че има някаква причина да ги държите настрана. Това ще го направи още по-неспокоен, понеже в съзнанието му поведението ви ще е издигнало запознанството с тях едва ли не до значението на ЕК. Не придавайте на тази първа среща по-голяма важност, отколкото е нужно.
За да избегнете подобни ситуации, „събитието“ трябва да се състои в ранен етап на отношенията ви, когато естественото и непринудено запознанство – като например почерпка със сладолед или разходка в парка, може да предразположи всички. Когато усетите, че у вас възникват чувства, по-дълбоки от първоначалното физическо привличане, значи е дошло време да научите дали вашият избраник и децата ви ще се харесат.
Иначе казано, ако у вас са започнали да се пробуждат мисли, че той може би е подходящ за партньор, трябва да прецените и дали става за баща. Позволете му да ви опознае в естествената ви среда, заобиколена от децата ви. Нека види как храните малките с овесена каша, плетете плитки на момичетата, сгъвате прането и окуражавате сина си на тренировката по футбол. В съзнанието си той ще отбележи всичко това и ще си изгради представа каква сте като родител и дали би искал да бъдете майка на неговото потомство. Това е от изключителна важност, защото мъжете си дават сметка, че някои жени не са родени за това и че майчинският инстинкт не се задейства автоматично заедно с детеродната способност. Така както някои дами не стават за шофьори, математици или готвачи, така други не ги бива в отглеждането на деца. За един мъж е от голямо значение да се убеди, че неговата избраница се справя поне сносно с тази роля, че може да бъде мила, състрадателна, изобретателна и строга; че е в състояние да владее положението, както и да потушава напрежението. О, той отлично си дава сметка, че бракът и семейството са равнозначни на стрес. По тази причина внимателно ще следи дали сте в състояние да жонглирате между готвенето на вечерята, писането на домашните на едното дете, грижата за второто, което боледува вече цяла седмица, ровичкането в интернет с третото, което търси някаква информация, и наглеждането на четвъртото да не рови в неподходящи сайтове – всичко това едновременно и без никой да пострада.
По-важната причина, поради която трябва да го запознаете с тях обаче, е възможността да го видите в ролята на баща. Само го представете и наблюдавайте най-искрените му и неподправени реакции. Ако разбира нещо от деца и ги харесва, няма да се затрудни да поведе и поддържа разговор с някое шестгодишно хлапе. Най-голямото изпитание за умението му да общува с малките е способността му да разговаря с тях така, че да завърже разговор, с който да задържи интереса им. Ако стои като истукан и си глътне езика, по всяка вероятност не се разбира много-много с децата. Друг лош знак е, ако се окаже безпомощен срещу лудориите, които са очарователни единствено в очите на майка им. Мъж, който не е в състояние да овладее подобна ситуация и – къде с хумор, къде със съчувствие или с по-твърд подход, да парира опитите на хлапетата да му се качат на главата или да го тероризират, също има сериозен проблем в отношенията с тях. В крайна сметка, нали се нуждаете от мъж, който е в състояние да им се наложи, когато е нужно. Децата уважават авторитетите.
Цялостното му поведение към тях ще ви разкрие що за баща ще бъде. Това, че се чувства добре в компанията им, удава му се не само да ги забавлява, но и да ги наставлява, както и да даде добър съвет за излизане от критични ситуации и на самата вас, показва, че притежава способностите на добър родител. На свой ред, щом види как ги възпитавате и се грижите да са нахранени и да не им липсва нищо, самият той ще разбере, че сте добра майка, и ще си даде сметка, че бихте могли да поемете тази роля и по отношение на децата му от предишна връзка, както и на тези, които ще се родят от вашата.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар