// Вие четете...

Чиста вода

Какво да правим с болки в тила?

„За завист е достоен само здравият.“

Какво да правим с болки в тила?

Неправилното положение на тялото, писане дълго време с наведена глава, работа на ниски маси, неудобно положение с часове пред компютъра, неудобни или прекалено високи възглавници, всичко това може да допринесе за възникване на болки в тила или дори до пролапс (изместване) в областта на шийните прешлени. Движенията на шията са предпоставка за правилна циркулация на течностите в шийните прешлени. Тежестта на главата с течение на времето изтласква водата от прешлените. За да се върне обратно тази вода, трябва да възникне вакум в областта на съответния прешлен. Това може да стане само, ако главата и шията се движат в съответната посока – назад.
За да се освободим от незначителни болки в тила, предизвикани от изместване на шийните прешлени, е достатъчно бавно и няколко пъти да изпънем главата си колкото се може по-назад. Вратът трябва да остане опънат около 30 секунди, това продължително разтягане стимулира образуването на вакум и докарва вода в прешлените. Същевременно всички сухожилни пръстени, които са закрепени в предната част на спиналното (гръбначно) дължинно сухожилие се връщат на нормалното си място между прешлените и по този начин се отдалечават от нервните окончания в тила.
За отстраняването на този проблем помага следното упражнение: лягате по гръб на леглото толкова близо до ръба му, че главата Ви да виси надолу. В това положение вратът Ви, поради тежестта на главата, ще се опъне и ще виси надолу. Ако останете в това положение напълно отпуснат за няколко минути, напрежението в тила ще намалее. Това е добро положение, за да създадете вакум в дисковете на прешлените на врата. После нежно наведете главата си назад, така че да видите пода и после отново повдигнете глава, докато видите стената зад краката си. Това упражнение помага за създаване на вакум във всички междинни кухини на прешлените. Вакумът изтегля водата от прешлените и я разпределя навсякъде по ставите в тила, като прави движенията гъвкави.
Сърцевината на прешлените се нуждае от вода, за да достигне естествената си големина и да повдигне прешлените, а после да ги отдели отново. След това можете да наведете главата си от едната страна на другата. Опитайте се да погледнете стената и краката си първо от едната, после от другата страна. Точно при хора, които страдат от артрит или от пропадане на шийния прешлен, това просто упражнение довежда до подобряване на подвижността на шийните прешлени.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар