// Вие четете...

Живот в равновесие

Какво да кажем за целулозата?

„Когато много спиш – привикват очите, когато много ядеш – привиква устата. Навиците от детството се запазват до старост.“

А за целулозата, какво да кажем?

Целулозата, която е несмилаем въглехидрат, не се абсорбира и следователно не влияе пряко върху инсулина. Тя обаче действа като спирачка на скоростта, с която другите въглехидрати навлизат в кръвния поток. Колкото по-високо е съдържанието на целулоза на даден въглехидрат, толкова по-бавно се абсорбира той.

Темпото ще се увеличи, ако се отдели целулозата от него. Следователно целулозата е важен фактор за контролиране на скоростта, с която тялото поглъща въглехидратите. Тя действа като бариера и предпазва прекаленото нарастване на темпото на поглъщане на въглехидратите.
Ето защо добилото напоследък популярност правене на сокове, тоест отделянето на целулозата от плодовете е истинска катастрофа. По този начин просто се премахва контролиращата бариера, в случая – целулозата, от въглехидратите, което означава, че те навлизат прекалено бързо в кръвния поток.
Това принуждава панкреаса да произвежда големи количества инсулин. И докато понижава нивото на кръвната захар, той в същото време „нарежда“ на тялото да складира мазнината и да я пази в това състояние.
Следователно прекалено многото, високо глекимични въглехидрати не само могат да станат причина да напълнеем, ами и да не ви позволят да се отървете от излишните мазнини.
Почти всички плодове с изключение на бананите и сушените плодове, и почти всички богати на целулоза зеленчуци с изключение на морковите и царевицата са ниско гликемични въглехидрати. Всички зърнени и нишестени храни и тестени изделия са високо гликемични въглехидрати.
Следователно, ако се опитвате да отслабнете, поглъщането на прекалено много въглехидрати, особено високо глекимични и последващото увеличаване нивото на инсулина ще даде точно обратния ефект. Вместо да изгаряте вече складираните мазнини, вие добавяте към тях нови. Вместо да отслабнете, вие напълнявате още повече.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар