// Вие четете...

Поведенчески модели

Какво възбужда мъжете и какво жените?

Stres18„Любовта е като кладенец: добре е да пиеш от него, но не и да паднеш в него.“

Какво възбужда мъжете и какво жените?

За да чувства удовлетворение от любовната игра, мъжът трябва да изпита освобождаване от напрежението. Жената обаче има необходимост точно от обратното, тя има нужда да усеща как напрежението постепенно се натрупва в нея, и то в продължение на доста дълъг период от време, като при това изисква много внимание и нежни думи. Тоест, той иска да се изпразни от натрупаното напрежение, а тя – да се напълни с такова. Разбирането на тази основна разлика ще помогне на мъжете да станат по-отзивчиви и добри любовници. За повечето жени е необходима поне тридесет минутна предварителна любовна игра, за да бъдат предразположени към любовен контакт, тоест да загреят фурната. На мъжа му трябват тридесет секунди, като за мнозина мъже дори пътуването към дома е равнозначно на предварителна любовна игра.
След любовния акт жената е толкова превъзбудена от притока на хормони, че е готова сякаш да полети, дори да направи някоя баница. Иска й се да гали и да бъде галена, да се гушка и да разговаря. При условие че още не е заспал, мъжът понякога се оттегля, като става от любовното ложе и се заема „да прави нещо“, например да направи кафе. И това е така, защото мъжът има нужда винаги да се усеща господар на себе си, но ето че по време на своя оргазъм за известно време е изгубил контрол над чувствата си. Ставането от леглото и заемането с някаква прозаична дейност му позволява да си възвърне усещането, че владее положението, тоест че е изпълнил задължението си на мъж, успял е да извоюва победата.
По време на любовната игра мъжете не говорят, защото могат да вършат нещата само „едно по едно“. Затова и когато има ерекция, за мъжа е трудно да говори, да слуша или дори да мисли за нещо друго. Ето защо мъжете рядко говорят по време на самата игра. Понякога жената има нужда да слуша неговото дишане, за да е наясно как се развиват нещата при него. Мъжът обича жената да му говори за това, какво може или какво ще направи за него, но само преди любовния акт, не и по време на него. Когато жената му говори по време на акта, мъжът може да изгуби концентрация, а с това и ерекцията си. За разлика от мъжа, жената може едновременно да играе и да говори.
За жената разговорът е съществената част от предварителната любовна игра, защото за нея думите са от първостепенно значение. Ако по време на акта мъжът спре да говори, тя може да реши, че той не се интересува от нея. Мъжът трябва да използва доста любовни приказки по време на предварителната любовна игра, за да удовлетвори необходимостта й от „сладки думички“. Затова пък жената трябва да спре да говори по време на самия акт и да си служи само с гласови изяви, за да поддържа интереса на мъжа. Многото „ооо“, „ааа“ и дълбоки въздишки осигуряват на мъжа необходимото подхранване на ентусиазма, за да постигне удовлетворение. Ако жената говори по време на любовния акт, мъжът се чувства задължен да й отговаря, а това може да го разконцентрира и да провали всичко.
По време на акта жената ясно долавя външните шумове и промените в обкръжението, докато мъжът е напълно погълнат от това, което прави и нищо не може да го разсее. И тук се проявява древната биологична програма на жената, закрилница на семейното гнездо. Тя следи околните шумове, за да е сигурна, че не се промъква враг, който да й отвлече детето. Както мнозина мъже много добре знаят, опитите да убедят жената за любовен контакт на открито или в стая с тънки стени и незаключени врати често водят до караница. От друга страна, това обяснява и защо именно предизвикателството към този, дълбоко закодиран страх е в основата на любовните фантазии на много жени, да правят любов на обществено място.
Ето и нещата които най-често са отбелязвани като възбудители на любовно желание, от което става ясно, че мъжете и жените изобщо не разбират взаимните си любовни нужди. Жените се възбуждат от романтичност, преданост, общуване, интимност и не любовно докосване, а мъжете се възбуждат от женска голота, любовно разнообразие, достъпност на жената. При мъжа водещо е зрението и той иска любов. При жената водещи са слухът и чувството, и тя иска ласка и романтичност.
Биологичната задача на мъжа е да открие колкото се може повече здрави жени и да им помогне да заченат. Биологичната роля на жената е да износва децата и да открие партньор, който да се задържи достатъчно дълго край нея, за да й помогне да ги отгледа. Подсъзнателно, моделите на поведение и на мъжа, и на жената все още се диктуват от тези древни и мощни биологични двигатели, въпреки че днес живеем във време, когато продължаването на рода вече не е от съществено значение за оцеляването на вида. Затова и предаността е толкова важна за жената, като романтиката е закодирано послание за готовността на мъжа да й помага в отглеждането на поколението.
А относно критиките на жената, че мъжът се нуждае от визуално любовно стимулиране, ще кажем, че то е все едно мъжът да критикува нея, че има нужда да говори и да вечеря на свещи в ресторант. Решението на проблема е да се използва и двата вида стимулиране.
Нещата, които възбуждат мъжете, често биват описвани като мръсни, отвратителни, груби или неприемливи, особено от страна на жените. С една дума, жените не се възбуждат от нищо от което се възбуждат мъжете, нито пък мъжете проявяват интерес към каквото и да било от нещата на жените.
Общественото мнение обикновено възхвалява в книги, филми и реклами това, което възбужда жените, и порицава мъжките възбудители като груби и недостойни. От биологична гледна точка обаче всеки има нужда именно от своите си възбудители, за да пламне желанието му за любовен контакт. Но критичното обществено отношение към мъжете ги кара да крият „мръсните“ си списания и да отричат, че имат любовни фантазии. Така при много мъже нуждата от възбудители остава неудовлетворена, а мнозина други биват обзети от чувство за вина или негодувание. Затова когато мъжът и жената разберат историята и еволюцията на своите желания, ще им бъде по-лесно да ги осмислят и приемат, без гняв, неприязън, негодувание или чувство за вина.
Никой не бива да прави нещо, което го кара да се чувства неудобно, но откровеният разговор за съответните любовни желания и фантазии определено би спомогнал за изграждането на по-удовлетворителни и щастливи взаимоотношения в двойката. А мъжът трябва да разбере, че на него ще му коства много по-малко усилия да организира една романтична вечеря на свещи за партньорката си, отколкото на нея да се облече в корсет с жартиери и да виси надолу с главата от полилея.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар