// Вие четете...

Местни признаци

Какво време да очакваме?

Какво време може да се очаква при появата на слънчев стълб и кръст?
Тези оптични явления имат същата природа на произход, като вторичните слънце и луна, но възникват при няколко други форми на ледените кристали. Освен това те се наблюдават обикновено, когато слънцето е близо до хоризонта. При силен студ слънчевия стълб е често явление и може да бъде видян, както над, така и под слънчевия диск. Слънчевия кръст възниква при съчетание на двете явления – слънчев стълб и слънчев кръг, появяват се в точката на пресичане, но това се случва рядко. Тези явления са признак за устойчиво, зимно и много студено време. В ясно луна нощ могат да се наблюдават и явлението лунен стълб.
Признак за какво е явлението гало?
Симетрично разполагащия се около слънцето и луната кръг с ъглови радиус 22º (рядко – 46º), възникващ при появата на тънки, перести облаци е признак за постъпване във височина на топли въздушни маси, което обикновено е свързано с преминаването на облачно време с последващи валежи. През зимата следва затопляне, но през лятото не винаги е вярно, доколкото преходът от топло и безоблачно време, към облачно с валежи, може да има и противоположен ефект, тоест да предизвика временно понижение на температурите.
Вярно ли, че пръстенът около слънцето през деня и около луната през нощта е признак за лошо време?
Да, това е достоверен признак за влошаване на времето, имащ научно обяснение. Пръстенът около нашите сетила на небето, наречени гало или венец се създават от появата на облаци на небето. Най-често това се случва с идването на топъл атмосферен фронт в началото на натрупване на облачност. Явлението гало възниква вследствие на тънка облачност с кристална структура, намираща се на височина повече от 7 км, а явлението венец възниква също при тънка облачност, но състояща се от малки капки вода, намираща се на 2 – 5 км височина. Зад тези явления обикновено следва уплътняване на облачността, снижаване и валеж. Продължителността на този процес в различните географски райони и за всеки сезон е между 12 и 36 часа.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар