// Вие четете...

Физика на Океана

Какви шумове и звуци могат да се чуят в морето?

В морето почти винаги и навсякъде могат да се регистрират различни шумове и звуци, обусловени от движението на водните маси и въздушните потоци над тях или от организми живеещи в него.
Особено интензивни шумове възникват в морето в зоните със силно вълнение, които могат да се регистрират на няколко стотен километра. Непрекъснатото разрушаване на вълните в открито море и особено разрушаването им в бреговете, създават мощни по сила шумове, които могат да се чуят без прибори на големи разстояния.
Морските организми също създават голямо многообразие от шумове. Движението по дъното, в дебелината или на повърхността на водата на не микроскопични морски животни, пораждат чуваеми звукови колебания във вид на шум.
При спокойно море добре се различават шумовете, създавани от плуването на повърхността на водата на китообразни животни, тюлени, морски костенурки и стадни риби.
Така например, скумрията в Черно море, изскачайки от водата преди изгрева и залеза на Слънцето, създава шум, който може да се чуе на относително големи разстояния. Шумът от движението на хамсията напомня ромолене, шума от летен дъжд. А шумът, създаван от пасажи на достатъчно големи риби, като риба Тон например, може да се чуе на няколко километра.
Силен шум, напомнящ понякога изстрел, може да бъде създаден от отделни големи риби при тяхното скачане над водата, например като акули, големи риби и скатове. Скоковете на китове в тихо време произвеждат грохот, който се чува на десет и повече километра.
Достатъчно силни шумове от типа на шумолене, създават при движението си сардините и аншоата, а шум от типа на жужене се регистрира при движение на калмари, но такъв вид шум може да се създаде и от риби.
На дъното, откриващо се при отлив могат да се чуят шумящи и свистящи звуци от изпусканите газове, както щракането на морските жълъди.
Добре са известни и звуците издавани от морските животни от вида перконоги (котки, тюлени, моржове) във вид на рев, плачещи звуци, издавани от морските крави, пръхтящи и свистящи звуци, както и във вид на лай, издаван от делфините.
Собствените шумове на морето, а също така и шумовете и звуците на морските организми и риби съществено могат да влияят на работата на хидроакустичните средства. Още повече, че всички приведени примери за звуци и шумове в морето могат да бъдат достъпни за слуха.
Гамата от звуци и шумове, създавани от самото море и от живите организми са толкова разнообразни, че за сега са изучени само една не голяма част от тях.

Коментари

Един коментар към “Какви шумове и звуци могат да се чуят в морето?”

  1. ehoooooo hi hi hi hi a BO kade mi e BO …hubavoto mi ..da si go nama4kam obi4noto mi BO …galenoto mi …iskam si go

    Posted by pipinana | 07.10.2011, 17:29

Публикувай коментар