// Вие четете...

Ниво на океана

Какви параметри определят приливите?

Важни термини и определения.

Прилив се нарича повдигане на нивото при преминаване на приливна вълна, а отлив – неговото понижение. Не следва да се смесват термините „прилив“ и „приливи“, под последните се разбира приливните колебания на нивото в Световния океан.
Пълна вода се нарича максимално високото ниво в продължение на един период на приливните колебания, малка вода – най-ниското ниво в продължение на един период.
Период на прилива се нарича промеждутъкът от време между две последователни пълни или малки води. В зависимост от периода различават полудно – нощни приливи, имащи среден период, равен на половината от лунното денонощие (12 часа и 25 минути), денонощни със среден период, равен на едно лунно денонощие (24 ч и 50 мин), смесени са тези при които в течение на половината от лунния месец, периодът се променя от полудено нощен към денонощен. Ако преобладава полудено нощния период, то такъв смесен прилив се нарича неправилно полудено нощен, а ако преобладава денонощния период, то той се нарича неправилен денонощен прилив.
Височина на прилива се нарича положението на приливното ниво по отношение на нулата на дълбочините.
Амплитуда на прилива се нарича височината на пълна вода или малка вода от средното приливно ниво. Тъй като приливите не винаги са симетрични относно средното ниво, затова и амплитудата се определя по пълна или малка вода и те не винаги ще са равни между себе си.
Величина на прилива, това е разликата между нивата на съседни пълна и малка вода.
Време на пълна вода, това е моментът на настъпване на пълна вода.
Време на малка вода, това е моментът на настъпване на малка вода.
Време на ръст или подем на нивото, това е промеждутъкът от време, в течение на който протича повишение на нивото от малка до пълна вода.
Време на падане на нивото, това е промеждутъкът от време, в течение на който нивото пада от пълна до малка вода.

Коментари

Един коментар към “Какви параметри определят приливите?”

  1. Тук ни предлагате много интересна информация и се радвам, че ни пишете, дано по често да ни информирате са приливите то така и за отливите.Дори не знаех, че съществува подобно нещо, при което ако преобладава полудено нощния период, то такъв смесен прилив се нарича неправилно полудено нощен. Имало и смесени интересно ми е как точно изглеждат на живо, може би гледайки малко по отгоре над морето гледката е красива и виждаш, как точно приижда морето и сушата става все по малко и мястото за печене намалява, дано по това време да няма пренощуващи на плажовете, че може бързо да се събудят и да побягнат.Ще очакваме и следващата статия.

    Posted by Ранни записвания в Гърция | 27.02.2014, 8:21

Публикувай коментар