// Вие четете...

Подводен риболов

Каква трябва да е екипировката?

Маската – това е прозорецът към подводния свят. Без нея гмурецът е почти сляп под водата. Това се дължи на особеното устройство на човешкото око да различава ясно предметите само през въздушна среда. Предназначението на маската е да постави въздушен пласт между очите на гмуреца и водата, и да му позволи да вижда, разбира се в зависимост от прозрачността на водата.
Принципно всички маски са еднакви, но могат да се различават по формата си и по някои конструктивни решения.
Плавниците представляват, така да се каже гумени обувки с удължена подметка в формата на жабешки крак. С тяхна помощ се увеличава няколко кратно площта на оттласкване във водата и с това се увеличава скоростта на плуване. Придобива се сигурност и лекота на плуването, добра маневреност, повратливост на тялото и се освобождават ръцете от плувните движения. По своята форма перките са прави, удължаващи стъпалата или пречупени удължаващи подбедреницата. За предпочитане са пречупените плавници, които не изморяват глезените при плуване и предпазват краката от порязване на миди или остри скали.
Формата на перото не е от съществено значение, но неговата дължина и твърдост влияят твърде много на скоростта.
Шнорхелът е алуминиева или пластмасова тръбичка с дължина 35 – 40 см и диаметър 15 – 18 мм извита по специален начин и завършваща с мундщук.
Шнорхелът се използва за дишане от повърхността при леко потопено тяло, без да се налага за всяко вдишване да се повдига главата над водата
Баластния колан е изработен от пластмасова или друг здрав материал лента с широчина 4 – 6 см, на който се нанизват баластните тежести изработени от олово с тегло от 0,5 до 2 кг. Закопчаването му става с помощта на безопасна катарама, която дава възможност при нужда за бързо освобождаване.
Неопреновото облекло служи за предпазване на тялото от измръзване и е с различна дебелина на материята.
Маркерът е малък буй с помощта на който гмурецът се обозначава.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар