// Вие четете...

Чиста вода

Каква е заблудата за течностите?

„Желанието не знае граници. Не преследвай не умерени желания, но и не потискай всички.“

Каква е заблудата за течностите?

В нашето модерно общество широко е разпространено мнението, че чаят, кафето, алкохолът и индустриално произведените напитки са желан заместител на чистата естествена вода в подложения ежедневно на стрес организъм. Това е елементарна, но катастрофална заблуда. Тези напитки наистина съдържат вода, но те съдържат също и обезводняващи съставки. Те не само извличат водата, в която са разтворени, но извличат вода и от резервите на организма! Модерният начин на живот прави хората зависими от най-различни индустриално изготвени напитки. Децата не се учат да пият вода, а стават зависими от лимонадите и соковете. По този начин доброволно се пренебрегват нуждите на организма от вода. Изобщо не е възможно да се замести водата, от която се нуждае човешкото тяло, с готови напитки. Предпочитанието към тези напитки води автоматично до изчезване на желанието да пием вода дори и тогава, когато не разполагаме с лимонада.
Засега малко са хората, които са осъзнали колко много химически задачи изпълнява водата в организма. Тъй като обезводняването постепенно води до загуба на някои функции на организма, различните фини сигнали, които се появяват при разпределяне на водата (поради тежка и продължителна дехидратация), се тълкуват погрешно като признаци на заболяване или неудобства.
Когато тези сигнали се появят, организмът трябва да получи вода, която да бъде разпределена от съответния механизъм. Различните сигнали са индикатори за наличие на жажда или липса на вода („суша“) в различни части на тялото. В началото може да бъде оказана помощ чрез поемане на по-голямо количество вода, но след сигналите неуместно започва лечение с лекарства, докато състоянието на организма стане патологично и се появи болестта.
За нещастие тази грешка се прави и досега, докато стане неизбежно нарастващите симптоми и усложнения от обезводняване да се лекуват чрез все повече и повече химически средства и тогава накрая се случва най-лошото! Каква ирония, твърди се, че пациентът е починал поради заболяване!
Когато различните алармени сигнали за нуждата от вода в организма се потискат чрез химически вещества, вследствие на тази заблуда веднага настъпва увреждане на клетките в човешкото тяло. Хроничното обезводняване, което може да се открие чрез „болестните“ сигнали, има трайно и вредно влияние върху поколението на съответния човек, било то в модела на живот или проявяващо се по-друг начин.
Радостното е, че все пак можем да насочим вниманието си към едно такова епохално откритие, за промяна на модела. Непосредственият резултат от тази смяна на модела е от особена полза за здравето на всеки, но все пак е необходимо да бъде разбрана необходимостта от промяната, което е необходимо и достатъчно условия.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар