// Вие четете...

Календарът на българите

Истинските будители на българския дух.

„Този, който позори родината си, предизвиква отвращение.“

Истинските будители на българския дух.

Голямата лъжа, че сме тюрки, монголци или „славяни“, което не е раса, нито антропологична група, а идейно понятие, е разбивана много пъти от отделни автори след Освобождението. Сред тях са учени и изследователи от европейска и световна величина. Но в учебници и енциклопедии се налага все пак лъжливата теория, че сме пришълци в собствените си земи, а не истината – че сме предходници и създатели на културата, която днес наричат „елинска“ или „старогръцки“. Защо?
Отговорът е един: има заинтересувани външни фактори българската история да не блесне в истинската си светлина, защото тогава например, гърците, ще трябва да признаят, че са откраднали една цяла цивилизация. Така както се опитаха да откраднат Орфей преди няколко години с рекламния лозунг: „Елате в страната на Орфей“ – тоест Гърция. Има и други външни фактори, за които България като понятие и история не трябва да съществува. И ако ние не защитим истинската си история, няма кой да го направи. За съжаление през последния век са доминирали предателите в историческата ни наука и обществена сфера. Имало е обаче и истински будители на българския дух.
По време на Възраждането ни това е големият наш националист Съби Стойков Попович, останал в историята ни като Георги Раковски.
Раковски е не само бунтар или борец против турското иго. Той е задълбочен изследовател на историята и произхода на българите. Още през 60-те години на 19 век той е наясно, че ние сме по произход тракоилирийци, че сме коренно население на Балканите, още отпреди тук да се заселят гърците, тоест отпреди хилядолетия и че гърците са откраднали нашата история. Този титан на епохата пише ясно и категорично по тези теми, но писанията му остават непознати и непризнати за българската общественост до ден днешен. Защото противоречат на политическата и лъжовна идея, че българите са пришълци, дошли тук през 7 век – малка тюркска орда, претопила се в славянското море.
Раковски обаче е отречен от продажните ни историци след Освобождението като „налудничав“ и „екзотичен“ автор. Тези историци предпочитат да сме орда пришълци тук, по нашите земи, вместо истината, че сме коренно население от няколко хиляди години. Не е известно защо предпочитат самоунижението и самоотрицанието вместо националната гордост и фактите.
Впрочем в учебниците за първоначалните училища отпреди Освобождението е пишело, че българите сме от индоевропейски произход. Ето пример от издадената от Христо Г. Данов през 1874 г. „Кратка българска история“: „Този народ откъде си влече потеклото? – От индоевропейските народи…“ Как стана така, че по време на турското робство учебниците ни казват, че сме индоевропейски народ, а в модерния технологичен 20 и 21 век ни изкарват „тюрко-алтайци“? Какви болни мозъци изработиха и внедриха тази неистина?
Утехата е, че през всички тези десетилетия на национално предателство от страна на историци като Златарски и всички негови епигони е имало и патриоти – интелектуалци, които са изнасяли истината за българския произход. На първо място това са титаничните фигури на доктора по история Ганчо Ценов и Раковски. За журналиста Стоян Шангов обаче днес почти нищо не се знае. Той е умишлено забравен, а е с много сериозен принос в българската журналистика и историография.
Роден е през 1867 г. в Одринска Тракия, в Енидже, Лозенградско. В края на 19 век пише в хумористичните вестници „Фенер“, „Дяволско шило“ и други. От 1899 г. започва да издава в. „Поща“. По-късно става редактор на „Вечерна поща“, чиято основна тема е македонският въпрос. През 1923 г. Шангов издава няколко тома „Българска история“ много добре илюстрирана и с обилни цитати от антични и средновековни автори. В този труд известният журналист казва ясно: „Старите българи не са нито монголи, нито туранци (тюрки), нито фини…“
Друг един забравен наш голям интелектуалец – Никола Йонков – Владикин (1862-1918), журналист, писател и литературен критик, баща на големия ни конституционен юрист Любомир Владикин, пише още през 1911 г. книга, озаглавена „История на древните траки“, в която казва, че е престъпление наложената забрава над един от най-великите народи на древността, на които Европа дължи населението си. „Този народ е стълбът на арийството, той е свидетел на Египет и Халдея, той им е помагал да проходят, да растат и да се цивилизоват, той даде религия и църковен език на Персия, на Туркестан и Индия, той основа Рим, той научи финикияните да подражават на индустрията му, той покори всички познати тогава народи и най-после обедини цивилизациите…“
Ето какви категорични обобщения са правили наши патриоти интелектуалци, но гласът им е бивал заглушаван от българофобите, престорени българи и по тяхно време, и особено след това – при комунизма. Такива автори бяха обявявани за „фашисти“ и „велико шовинисти“ от просъветското управление на България през периода 1944-1989 г.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар