// Вие четете...

Чиста вода

Имат ли решение здравословните ни проблеми?

„Не тръшкай силно вратата, в която пак ще трябва да влизаш. Не умеещият да цени нещо, нуждата от него ще го научи.“

До сега се занимавахме най-общо с проблемите в нашият живот, но проблемите с нашето здраве заемат не малка част от тревоги ни. Здравето е всичко, но за съжаление ние сме в състояние да го оценим, тогава когато вече имаме проблем.
Трябва ли да търсим друг подход към здравословния си проблем или да приложим до сега приетия, за избора на модел, за избора на начина си на живот. Решението на здравословните ни проблеми е в отношението към самите нас, ако ние се отнасяме безотговорно, дори в момента да нямаме такива, скоро ще си имаме проблеми.
Може ли обаче да се следва чужд модел в опазването на нашето здраве? Оказва се, че може, тъй като начинът на живот има пряко връзка със здравето. Ако ние сме приели определен чужд модел на живот, то нашето здраве няма да е по различно от здравето на дарителя ни.
За да си отговорим на въпроса, защо ни боли тук или там, а хората около нас са здрави или поне не се оплакват, ние трябва отново да се върнем към нашата база данни за да намерим отговор за нашето нещастие.
Трябва ли обаче да сме лекари за да знаем, някои основни правила, които ако спазваме, проблемите ще ни отминават. Не е задължително, но все пак при добра обща култура, при появата на проблем трябва непременно да потърсим причината, да прегледаме и анализираме вече минало поведение, тоест какво сме правили, с какво и кога се храним.
Основно проблемите ни идват с начина на хранене, тъй като храната и течностите, които поемаме ежедневно, пряко се отразяват върху нашето здраве.
Природата ни е създала да се появим на този свят с добре изградена само регулираща се система и само ние и единствено ние можем да я разстроим. В основата отново е нашето мислене и ако ние си мислим, че безнаказано ще минат нашите „удоволствия”, то е сигурно, че няма да се разминем без проблеми. Рано или късно те ще ни предупредят, че е време да потърсим промяна. Ясно е, че трябва да положим усилия, за да постигнем удоволствия, за които може би и не подозираме, че съществуват, а може би сме си създали грешна представа за тях.
Какво можем да променим, но за да го направим трябва да открием причината. Причината е само в нас и никъде другаде. От тук следва и настройката, нагласата за промяна, променяйки в една или друга посока начина си на живот ще променим и отношението си към самите нас.
Не можем да разчитаме на напътствията на лекаря, тъй като той не разполага с нашата база данни и не е в състояние да прецени, тоест да намери и установи истината за нашия начин на живот. Даже и да успее да открие истината, не е в състояние да я промени, ако ние не желаем да променим начина си на живот. Както и да ни лекуват, ако ние не желаем, резултатът ще е нулев.
Веднага възниква въпросът, кой не би желал да е здрав и ще върви сам срещу себе си. Живота е пълен с подобни примери и всеки може да ги намери без особени затруднения.
И нека все пак да кажем, че здравословния проблем, ако направим правилния избор ще ни даде нови възможности за по-добър живот, които да ни доставя удоволствие в истинския смисъл на думата. Появата на здравословен проблем ще ни стимулира към неща, които съвсем не сме смятали за възможни. Например, почти всички сме чували израза, „аз без бира не сядам на масата” и много други подобни тези, които ни служат за оправдание на собствената ни съвест.
Не ни остава нищо друго освен да направим същото, тоест да не търсим оправдание на собствената си съвест за да пием бира, а да направим така, че да намерим оправдание да не я пием. Понякога може да чуем и това, например, „а бе то малко може, няма да ни навреди или пък полезно е”, и само от нас зависи дали ще приемем чуждото послание или ще се доверим на собственото си изследване. Изборът е наш и само наш, така че здравето си е наше и ние трябва сами да се погрижим за него, всичко е в избора, а той е в нашите ръце.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар