// Вие четете...

Поведенчески модели

За влюбването и за още нещо.

Stres5„Любовта и разумът не вървят ръка за ръка.“

Химия на влюбването.

Току що сте срещнали този толкова специален човек, сърцето ви бие учестено, дланите ви се потят, в стомаха ви сякаш пърхат пеперуди, цялото ви тяло е като изтръпнало и ви обливат горещи вълни. Излизате на вечеря с него и се усещате като зареяно в облаците хвърчило. На раздяла се целувате и това сякаш ви разтапя. Дни наред след това не слагате залък в уста, но никога не сте се чувствали по-добре, а освен това и настинката ви е изчезнала като по чудо.
Различни научни изследвания доказват, че феноменът на влюбването е резултат от серия химични реакции, които протичат в мозъка и предизвикват съответни други умствени и физиологични реакции. Според приблизителни изчисления, в мозъка има около 100 милиарда неврони, които изграждат неговата съобщителна мрежа. Невропептидите са свръзки от аминокиселини, които плуват из тялото и се прикрепят там, където открият подходящи приемници (рецептори). Досега са открити 60 различни невропептида и е доказано, че именно те отприщват емоционалните реакции в тялото, когато се прикачат към съответните приемници. Или казано с други думи, всички наши чувства – любов, мъка, щастие… – са в резултат от биохимични реакции.
Основният химически елемент, чието освобождаване в организма води до приповдигнатите физиологични усещания на влюбеност, е фенилетиламина. Той е от групата на амфетамините и се съдържа в големи количества в шоколада. Това е един от химическите елементи, които карат сърцето ви да бие учестено, дланите да се потят, зениците да се разширяват, а в стомаха ви да пърхат пеперуди. Наред с фенилетиламина, в организма се освобождава и адреналин, който също учестява пулса, кара ви да бъдете нащрек и ви помага да се чувствате „върховно“. Освен това освобождават се и ендорфини, които укрепват имунната система и лекуват настинката. Когато мъж и жена се целуват, мозъкът прави скоростен химически анализ на слюнката, от който си вади заключения за генетичната ви съвместимост, а женският мозък дори изследва и състоянието на имунната система на мъжа.
Цялата тази положителна химична реакция обяснява защо здравословното състояние на влюбените е по-добро и защо при тях вероятността да прихванат някое заболяване е по-малка, отколкото при останалите хора. Изводът е, че да си влюбен е здравословно, но за съжаление влюбването не зависи от нас самите, тоест то не се случва по желание. Влюбването се случва при определени обстоятелства, които са въпрос на случайност или както някой хора го оприличават „като удар от ток“. Преживяването е толкова силно, че излиза извън пределите на разума и може би именно заради това влюбените са съвсем неразумни по отношение на своите действия и постъпки. Да си влюбен наистина е прекрасно.
Когато говорим за влюбването, че се случва при определени обстоятелства, трябва да обясним поне едно от тях, а именно, защо например блондинките са силно привлекателни. Русата коса издава високи нива на естроген в организма на жената и именно това обяснява голямата й притегателна сила за мъжете. Русата коса е белег за плодовитост и може би тук се крие обяснението на израза „глупава блондинка“. Защото според разпространената шега, глупавите блондинки имат силна плодовитост и слабо математическо мислене.
Изследванията са показали, че подрастващи момичета, чиито майки са приемали мъжки хормони по време на бременността, се справят по-успешно с академичните науки, отколкото другите, и за тях има по-голяма вероятност да издържат с високи оценки приемните изпити в университета. Обратната страна на медала обаче е, че в повечето случаи тези момичета са не толкова женствени и имат по-силно изразено окосмяване по тялото. Е след така стеклите се обстоятелства, как да не се влюби човек в такова русо и привлекателно същество, като блондинката.
Сексуално желание.
Пред менструалното напрежение (ПМН) е огромен проблем за съвременната жена – нещо, с което на нейните предшественички никога не им се е налагало да се справят. До не отдавана, жените обикновено са били бременни през по-голямата част от своя живот. Докато средностатистическата жена тогава се е сблъсквала със слаби прояви на пред менструални затруднения, едва 10 – 20 пъти, то съвременната жена трябва да се справя с тези проблеми дванадесет пъти годишно! Ако една жена има средно 2 – 3 деца, това означава, че днешната жена ще страда 350 – 400 пъти от симптомите на пред менструалното напрежение по време на плодовитите си години, тоест от 12 до 50-годишна възраст. А ако жената няма деца това ще й се случва около 500 пъти.
При повечето жени, хормонът естроген създава чувство за добро разположение, общо усещане за щастие и положително отношение към света, но това е до тогава, докато тестостеронът в кръвта й достига най-високото си ниво. Това е причината за постепенното нарастване на сексуалното й желание, което пък е момента, когато жената е напълно готова за оплождане.
Природата е умна и предвидлива, защото е направила така, че женските индивиди към най-благоприятния момент за зачеване, да са най-склонни за полов акт. Именно по този начин нещата са направени при повечето женски животни, времето и периодите са изчислени съобразно най-благоприятните моменти за зачеване. Това е съвсем очевидно при много женски животни. Човешките женски „животни“ обаче не знаят, че съвършено същото прецизно разписание и ответни реакции са валидни и за тях самите. Ето защо някоя жена съвършено неочаквано може да се озове в леглото с мъж, с когото току-що се е запознала на парти, а на другия ден да недоумява и да се чуди на акъла си, както и да не може да си обясни, как или защо е станало така.
Чудейки се на постъпката си, тя ще сподели „Просто не знам какво стана. Срещнахме се на купон и докато се усетя, вече бяхме заедно в леглото! Никога преди подобно нещо не ми се е случвало!“ Ясно е, че постъпката й не е продиктувана от химията на влюбването, всъщност в станалото няма нищо неразбираемо. Както става и при другите женски животни, случило се е така, че тя е срещнала този мъж в подходящия ден и дори час от месеца и се е озовала с него в леглото в момента, когато е имало най-голям шанс яйцеклетката й да бъде оплодена. Подсъзнателният анализ на генетичните дадености на мъжа, състоянието на имунната му система и всички други необходими характеристики й подсказва, че те са се оказали подходящи спрямо съответните нейни женски характеристики. Мъжът е събрал необходимите „да“ от теста за подходящ потенциален баща и оттам насетне природата е взела нещата в свои ръце.
Жените, изпитали подобно нещо, изобщо не могат да си го обяснят и често го описват като „съдба“ или „странно магнетично привличане“, вместо да се опитат да разберат, че в този момент всичко е било под контрола на собствените им хормони. В резултат на подобни моменти много жени се оказват обвързани за цял живот с неподходящи за тях партньори. Интересното тук е, че повечето мъже биха дали мило и драго само и само да знаят кога настъпва хормоналният връх на жената!

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар