// Вие четете...

Поведенчески модели

Защо управлението се феминизира?

Stres27„Хората приличат повече на своето време, отколкото на родителите си.“

Защо управлението се феминизира?

За съвременните мъже малко неща са се променили през вековете. Днес 87% от мъжете казват, че работата им е най-важното нещо в техния живот, а 99%, че искат страхотен любовен живот. За съвременните жени обаче нещата са коренно променени и голяма част от техните приоритети вече са много различни от тези на техните майки и баби.
Много жени са избрали пътя на професионалната кариера, защото искат някои от нещата, които имат мъжете, тоест пари, обществено положение и власт. Редица изследвания разкриват обаче, че освен тези мъжки „плюсове“, съвременните жени с професия получават и другите мъжки „странични ефекти“, сърдечносъдови проблеми, язви, стрес и преждевременна смърт. Освен това днес работещите жени пият и пушат много повече, отколкото когато и да било през цялата история на човешкия род. Понастоящем една от всеки три жени с професионална кариера пуши, дори може смело да се твърди, че ролите са разменени, жените пушачки са повече от мъжете.
Поне една от всеки три работещи жени ежегодно взема по девет дни отпуск, поради дължащи се на стрес проблеми. От жените с професия половината казват, че понастоящем за тях работата им е най-големият извор на стрес. Едно проучване разкрива, че 66% от работещите жени смятат, че преумората от работата вреди на здравето им.
Освен това повечето работещи жени признават, че ако не им трябваха парите, които изкарват, биха предпочели да са домакини или „дами за удоволствие“, като само малка част казват, че професионалната кариера наистина ги влече и интересува.
На първо място в списъка на своите приоритети 80% от всички жени поставят отглеждането на децата си в традиционно семейство. А това показва, че шумотевицата в медиите и феминисткото движение не са оказали чак толкова голямо влияние върху поведението и ценностната система на жените, както се вярваше доскоро. Стойностите и приоритетите на съвременните жени в основата си са същите, каквито са били векове наред. Огромната разлика обаче е в това, че огромна част от тях казват, че финансовата независимост е жизненоважна, а половината искат повече власт в политиката или с други думи, днешните жени вече не искат да бъдат зависими от мъжете.
Колкото до личния живот на жените, любовта е приоритет за малко повече от няколко процента от тях, почти половината поставят на първо място доверието, а само една пета искат уважение. Също точно толкова определят любовния си живот като фантастичен, а половината признават, че партньорът им не е добър любовник.
Главният извод е, че за болшинството жени майчинството все още е на първо място от всички дейности, които носят личностно удовлетворение. Голям брой от жените с професионална кариера казват, че работят за пари, като повечето от тях живеят в градовете, където влизането на два дохода в семейството е жизненоважно за оцеляването му. Много жени вярват, че да печелиш пари, за да храниш, обличаш и изучиш следващото поколение е много по-благородна кауза, отколкото да ги влагаш в каквото и да било друго. Жените харесват ролята си на родители повече от мъжете, които за жалост, оценяват какво са изпуснали, обикновено чак когато станат дядовци.
Като цяло, възможностите за професионална изява не са се променили особено много за мъжете. При тях свързаните със способността за пространствено ориентиране професии все още са на първо място. Забелязва се известно повишаване броя на мъжете, които навлизат в традиционно женски професии, но това са в области като фризьорството и модата, където жените харчат много пари и очевидно не толкова в консултантските и преподавателски професии.
За жените обаче доста неща са се променили, защото голяма част от работещите жени са в информационния и обслужващия сектор. В много страни между половината и две трети от всички ново регистрирани бизнес дейности са собственост на жени, като почти половината от тях заемат висшите изпълнителски, административни и управленчески постове.
В професионални среди с традиционна мъжка йерархия, жените все още трябва да се борят със зъби и нокти, за да заемат ръководните постове, но пък повечето от тях изобщо не ги и искат. В системата на политиката и на държавното управление жените са съвсем малко, но за сметка на това те изглежда привличат половината от отзивите и вниманието на медиите.
Жените, които работят в мъжка йерархична структура, разполагат с две възможности, за да постигнат успех, като първата е да напуснат и да си намерят работа някъде, където отношението към жените е справедливо и втората е да започнат да се държат като мъж, което за някои не е чак толкова трудно. Такъв мъжки модел на поведение обикновено носи успехи на жени, които се обличат и държат в по-мъжки стил, те имат по-голям шанс да бъдат избрани на управленчески постове, отколкото онези, които се обличат и държат типично по женски, и то дори когато шефът, от когото зависи издигането на по-отговорен пост, е жена. Освен това трябва да се има в предвид, че мъжете, провеждащи интервюта, не обичат кандидатките да са силно парфюмирани! Те просто избират себеподобните!
Мъжките характеристики и стойности са тези, които подтикват и отвеждат хората до върха, но напоследък женската ценностна система все повече се доказва като единствен начин човек да се задържи там.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар