// Вие четете...

Чиста вода

Защо страдаме от ревматоиден артрит?

„Кръвта с кръв не се измива. Който търси повод, винаги ще го намери.“

Защо обезводняването предизвиква ревматоиден артрит?

Много хора страдат от някаква форма на артрит, някои се оплакват от болки в областта на шийните прешлени, други имат артритни болки в областта на тила, както има и деца, засегнати от младежки форми на артрит. Когато това страдание стане хронично, засегнатите от него са обречени на доживотни страдания, ако не се разбере колко елементарна е причината за проблема.
В началото ревматоидните артритни болки в ставите трябва да се тълкуват като признак за липса на вода в повърхностния слой на хрущяла на засегнатите стави. Артритните болки са още един сигнал за жажда на определени региони на тялото. При някои болки допълнителна причина може да бъде липсата на сол.
Повърхността на хрущяла на костите в дадена става съдържа много вода. Равномерното разпределение на тази вода по повърхността на хрущяла има за цел костите в една става да се придвижват една спрямо друга чрез плъзгане, а не чрез триене.
Докато клетките на костите са „потопени“ в калциево наслояване, клетките на хрущяла са опорна тъкан, която съдържа много вода.
Когато хрущялните повърхности се трият една в друга някои от клетките на повърхността се разрушават и отлюспват. На тяхно място израстват нови клетки, които от своя страна се наслагват на двете повърхности на хрущяла. При добре оросена с вода повърхност на хрущяла загубата на клетки е минимална. При обезводнено състояние на повърхността на хрущяла по-често настъпват увреждания, дължащи се на триенето. Съотношението на обновените и отмрелите клетки е мерило за функционалната способност на дадена става.
Хрущялният слой обикновено се снабдява с вода от кръвоносните съдове на костите. Но преди хрущялният слой да получи вода, растящите кръвни клетки в костния мозък се снабдяват с вода от костите. При липса на вода това може да има фатални последствия. Когато кръвоносните съдове се разширяват за по-добро оросяване, може да се случи някой кръвоносен съд в тясното отверстие на костта да не се разшири достатъчно. Клетките, които се снабдяват с вода и храна чрез този кръвоносен съд, не получават необходимата им дажба. При тези обстоятелства дори и да не се получи разреждане на кръвта, за да бъде осигурено снабдяването с вода, нуждата от вода в хрущялния слой се задоволява от кръвоносните съдове на ставата, а не от тези на костите. Регулираният от нервите механизъм на ставите подава сигнал чрез болка.
Всъщност тази болка показва, че ставите не са подготвени да издържат на налягането, когато не съдържат достатъчно вода. Този вид болки могат да бъдат излекувани, като се пие много вода, за да се разреди кръвта, която оросява тази област. Тогава хрущялният слой отново се насища с вода, като започва да се снабдява от костите, обикновено кръвният серум прониква в хрущялния слой от костите.
Предполага се, че отокът и болката в ставната капсула се дължат на това, че кръвоснабдяващите съдове се разширяват и се образуват отоци. Нервните окончания на повърхностите регулират всички функции. Ако се изисква по-голяма циркулация на кръвта, за да може да се изтегли вода от кръвната плазма, става разширяване на кръвоносните съдове, за да се компенсира недостатъчната циркулация през костите по нормалния път.
Тъй като обезводняването на повърхността на ставите води постепенно до тежки увреждания, докато накрая повърхността се оголи и настъпи остеоартрит, увреждането на тъканта предизвиква задействане на механизма за възобновяване на ставата. В капсулата на ставата има клетки, които произвеждат хормони. Когато настъпи увреждане (също и от обезводняване) наранената тъкан трябва да бъде възстановена. Тези хормони за локално възстановяване изграждат отново повърхността на ставата. Изглежда по този начин те реагират на натиска, който трябва да издържи ставата.
За нещастие този процес на възстановяване води до деформации на ставите. За да бъдат избегнати такива деформации, трябва да се отнесем сериозно към болките още отначало и точно да определяме количеството вода, което поемаме ежедневно. Най-напред болката трябва да се приема като знак за локално обезводняване.
Няма да загубите нищо, а ще спечелите много, ако гледате на болката и на не инфекциозното възпаление на ставата като на сигнал за жажда. Вероятно в организма Ви има и други сигнали за обезводняване, но засега тежко увреждане е настъпило само на това място.
Ако предположим, че организмът се затруднява да разпознае жаждата, възможно е при едно дете пониженото внимание да бъде обусловено наследствено. Възможно е обезводняването да се прояви в ставите на бързо растящо дете, точно както се изявяват стомашните киселини. Признаците на сигналите за жажда при младите хора са съвсем същите, както и при възрастните. Затова се препоръчва младежкият артрит да се лекува с ежедневно поемане на повишено количество вода.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар