// Вие четете...

Начини на манипулиране

Защо си толкова, знаеш ли обидена съм ти!

Защо сте толкова?

Това са манипулативни пощипвания, които целят да засегнат струните на желанието за собствена значимост и на гордостта. От гледна точка на воденето на управленска борба пощипването отдолу са удари под кръста, но опитните бойци трябва да се справят с емоциите, които ги обземат внезапно и да разбират, че това е само уловка на която разчита съперникът в желанието си да получи нужната информация с помощта на емоциите им. Контролирайте своето състояние, отлагайте емоциите за после. Не им позволявайте да надделеят над разума. Емоциите и хладния ум не са съвместими. Манипулаторът използвайки принизяваща ирония преувеличава своята значимост, своето право да съди и да дава оценки. От това у марионетката възникват негативни емоции.

А това познато ли вие?

„Не се приближавай, обидена съм ти!“ Човекът, който демонстрира своята обида е явен манипулатор. Най-често манипулаторите са хора, които не са силни. Затова те разчитат на своята слабост. Манипулаторът, който демонстрира обида, преувеличава своята чувствителност. Той засяга струните на порядъчността, гордостта, желанието за собствена значимост. „Обиденият” лесно ще намери повод за обида. Той кара своя събеседник да се чувства виновен. Понякога дори марионетката дори не може да предположи откъде идва това чувство при нея. Добрият манипулатор лесно може да превключи от този похват на всеки друг, като по този начин усилва реакцията на струните.
Когато се противопоставяте на такъв манипулатор е уместно да използвате конструктивен диалог с който трябва да определите степента на нанесената обида, да определите източника на обидата, да определите защо манипулаторът счита това за обида или оскърбление, трябва да контролирате своите емоции, да говорите спокойно и да задържате манипулатора на това място.

Коментари

3 Коментара към “Защо си толкова, знаеш ли обидена съм ти!”

  1. i takiva pOhvati gi vijdAM no tova sa igri na drebno za da se izbegne istinskia otgovor.Ili premal4avam ili se distanciram kogato iz4akam dosta no vidia 4e kompromisite mi ostavat bez otgovor

    Posted by pipinana | 18.09.2011, 14:47
  2. теглиш една майна на обидения манипулатор и пиеш едно малко за здраве 🙂

    Posted by ПАЦКО | 19.09.2011, 11:42
  3. Имам си работа в момента с една такава личност.И забелязах че за момент покажа ли слабост той напада.Но държа ли се хладно и дистанцирано почна ли аз да нападам той се дърпа назад.Ясно ми е ,че той няма да ме остави намира ,започна да ме изнудва.Как мога да се справя изцяло с този Психо?

    Posted by Zoia | 17.12.2011, 14:06

Публикувай коментар