// Вие четете...

Морал и Православие

Защо празнословието и самохвалството погубват човека?

„Глупостта и гордостта растат на едно дърво. Високомерието на глупак е като седло на крава.

Защо празнословието и самохвалството погубват човека?

Празнословието и самохвалството също погубват човека и го отдалечават от Бога. За някои човеци тези пороци са ежедневие, защото чрез тях слабите духом искат да прикрият своите комплекси. Самодоволния и егоистичен човек подрежда нещата около себе си единствено и само в своя полза. Чрез хвалби и планове той се само изтъква пред другите.
„Не се хвали с утрешния ден, защото не знаеш, какво ще роди тоя ден.“
Мнозина човеци мислят, че със собствени усилия, без Божията помощ са придобили много неща. Чудим се, защо много самохвалци наистина са в материален възход. Трябва да се знае обаче, че Бог е допуснал това да стане, за да могат те, изгубвайки всичко в един момент, да се осъзнаят.
„За думите си направи теглилка и мярка, а за устата си – врата и ключалка.“
В нашето ежедневие хората произнасят хиляди думи, повечето от които напълно излишни. Играта на думи отнема ценно време на човека, през което хората биха свършили много полезна работа. Чрез излишни думи понякога хората оскърбяват ближния си, без дори да забелязват това. От една дума, казана не на място, може да се направи така, че ближният ни нам човек да се почувства така, като чели е прободен с нож.
„Удар от бич резки прави, а удар от език кости троши.“
Добрият християнин осмисля думите си и не отвръща на гнева с гняв. Той изслушва смирено дори и тогава, когато го обиждат и хулят.
„Глупавият веднага ще изкаже гнева, а благоразумният скрива оскърблението.“
В гневни спорове между хората се използват много излишни думи. В гнева си човек произнася думи, които преди това никога не би употребил и които не може да върне назад. Св. Йоан Златоуст казва: „Езикът е голямо зло и затова Бог го е оградил с двойна стена – ред зъби и устни.“
Разгневения човек не е сам, защото него дяволът го подтиква и му внушава какво да говори. Когато човек е спокоен и уравновесен, сам Бог го подкрепя. Той обича търпеливите и смирените. В момент, когато човек загуби самообладание, на помощ му се притичва самият дявол, който се радва от това, да погуби човека, да го накара да оскърби, да убие или да се самоубие. Ако ние отвръщаме на разгневен, ние захранваме неговия гняв и дяволът потрива доволно ръце от това наше неблагоразумие. Св. Василий Велики казва: „Ако те обиди разгневен, прекрати злото с мълчание.“
Глупостта и пошлостта като чели вземат надмощие в този наш свят. Посредствените хора отхвърлят всичко, което е извън техния кръгозор. Между някои човеци няма чуваемост, защото мислят, че са с нещо повече от другите и че знаят много повече от тях.
„Не отговаряй на глупеца според глупостта му, за да не станеш и ти подобен нему, по-добре е човек да срещне мечка, лишена от мечета, нижели глупец с неговата глупост.“
Глупавият човек въобще не се вслушва в думите на другия и с голямо нетърпение чака да заговори. Воден от мисълта, че е всезнаещ и компетентен по всички въпроси, той дори прекъсва разговора на другия, като си мисли, че по този начин ще го убеди в правото си.
„Който дава отговор преди да е изслушал. Глупав е и срам за него.“
Човек трябва да се интересува от много неща в живота, но не е необходимо да разбира от всичко. Всеки трябва да се изявява в областта, където е най-полезен, защото умен е не онзи, който знае всичко, а който знае необходимото и който се учи от ума на другите.
Отношенията между хората са изпълнени със слухове и клевети. В стремежа си да направят хората бърза кариера, глупавият ще наклевети ближния си, за да се хареса на „шефа“ си.
„Мнозина търсят благосклонно лице на управника, но съдбата на човека е от Господа.“
Общественото пространство е изпълнено с лъжи, слухове и догадки. Глупавият човек говори срещу всеки и разнася слухове. Трябва обаче да се знае, че глупав е не само този който разнася слухове, но и този, който се поддава на тях. Съществуват човеци, които се хранят със слухове и изпитват огромно удоволствие, когато ги слушат. Казано е, „Не обръщай внимание на празен слух.“

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар