// Вие четете...

Поведенчески модели

Защо мъжете са толкова „дебелокожи“?

M&W„Живот без мъж е като дърво без клони.“

Защо мъжете са толкова „дебелокожи“?

Докосването може да бъде животоспасяващо. Първите опити в тази насока са правени с маймуни и доказват, че при малките маймунки липсата на докосване води до депресия, разболяване и преждевременна смърт. Подобни резултати са отчетени и при наблюдения над изоставени деца. Изследванията разкриват, че децата, чиито майки повече и по-често са ги докосвали и галели, изключително рядко се разболяват от настинка, отколкото децата на онези майки, които не ги докосват и галят толкова често. Друго проучване разкрива, че когато жени, страдащи от невроза и депресия, бъдат докосвани и галени, те се възстановяват много по-бързо, като подобрението в състоянието им е пряко свързано с това, колко често и продължително биват галени и докосвани.
Доказано е, че в общества, в които децата рядко биват галени и докосвани ласкаво, насилието сред възрастните са най-често срещано явление. Децата, отгледани от любвеобилни родители, обикновено израстват като по-добри, по-здрави и по-щастливи възрастни. Ранните години от живота на изнасилвачите и на насилниците на деца обикновено са белязани с отхвърляне, жестокост, липса на прегръдки и ласки, особено ако, както често става, са израснали в откъснати от обществото в домове за изоставени деца. В много от човешките общности, в които докосването и галенето не са възприети, хората обичат и отглеждат кучета и котки, като галенето и игрите с домашните любимци им позволява да компенсират недостига от докосване. Доказано е, че терапията посредством галене на животни оказва ценна помощ на хора с депресии и други умствени и душевни проблеми, като им помага да преодолеят затрудненията си. Та, да погледнем хората при който се забелязва най-силна антипатия към гальовното общуване, те направо обожават домашните си любимци. Може би това е така по простата причина, че в нашето съвремие хората се превърнаха в същества за които е валидна поговорката „Всяка коза за свой крак“.
Да, докосването наистина е магия и може би заради това жените просто обожават гальовното общуване. Ако погледнем човешкото тяло ще видим, че нашата кожата е най-големият орган и има разгърната площ приблизително два квадратни метра. Нашата кожа притежава 2 800 000 рецептора за болка, 200 000 – за студ и 500 000 – за докосване и натиск. От самото си раждане жените са изключително чувствителни към докосванията, а при възрастните кожата на жената е поне десет пъти по-чувствителна към докосване и натиск, отколкото на мъжа.
Не са нужни доказателства за да повярваме в твърдението, че женската кожа е по-тънка от мъжката. Интересното е, че под най-горния й пласт има допълнителен слой подкожна мазнина, което осигурява на жената повече топлина през зимата и по-голяма издръжливост на студ, отколкото тази на мъжа.
Хормонът, който стимулира желанието ни да бъдем докосвани и възпламенява разположените в кожата ни рецептори за досег, се нарича окситоцин. И като знаем, че при жената тези рецептори са десет пъти по-чувствителни, отколкото при мъжа, няма нищо чудно в това, че жените отдават толкова голямо значение на прегръдките, ласките и гушкането на своите мъже, деца и приятели.
И с просто око е видно, че вероятността една жена да докосва друга жена по време на разговор на обществено място е от четири до шест пъти по-голяма от тази, мъж да докосва друг мъж. Жените употребяват много повече изрази, свързани с докосването, отколкото мъжете. За да опишат например някой преуспяващ човек, те казват, че той има „магическо докосване“. В други случаи определят хората като „тънкокожи“ и „дебелокожи“. Жените обичат „да не губят досег“ и мразят хората, които „те изкарват извън кожата“. Те употребяват изрази като: „чувствено докосване“, „личен досег“ и т.н.
Когато мъжете са под напрежение избягват докосването и се затварят в себе си, докато повечето от жените се стремят да се доближат до мъжете, но не за секс, а за да получат утешителната интимност на докосването. Когато една жена е емоционално наранена или ядосана на някой мъж, тя най-често реагира с израза: „Не ме докосвай!“ – фраза, която няма никакъв смисъл за мъжете. Каква е поуката? Ако искате да спечелите благоразположението на някоя жена, използвайте често и много на брой подходящи докосвания, но избягвайте опипването. А що се отнася до децата, те наистина се нуждаят от вашето докосване, гушкане и при това колкото се може повече и по-често.
Мъжката кожа е по-дебела от женската, което обяснява и защо жените се сбръчкват повече, отколкото мъжете. Кожата на гърба на мъжа е четири пъти по-дебела от кожата на корема му. Повечето от момчешката чувствителност към докосване изчезва по времето, когато момчето навлиза в пубертета, защото тогава тялото му започва да се подготвя за суровия живот на ловец. Кожата на мъжа е трябвало да стане нечувствителна, за да може той да тича през бодливи храсталаци, да се бори с диви животни и да воюва с враговете, без болката от нараняванията да забавя неговия устрем. Когато някой мъж съсредоточи вниманието си върху извършване на физическа работа или упражняване на спортна дейност, той може дори да не забележи, че се е наранил.
Всъщност при навлизането си в пубертета момчето не губи чувствителността на кожата си, просто цялата му чувствителност се насочва към едно единствено място.
Когато вниманието на мъжа е изцяло съсредоточено върху някоя конкретна задача, прагът на чувствителността му към болка е много по-нисък от този на жената. Когато мъжът започне да се оплаква, че тук и там го боли, това обикновено означава, че съвсем леко го по наболява главата. Освен това мъжете са по-нечувствителни и спрямо женските страдания и неразположения.
И все пак мъжете проявяват силно изразена чувствителност, когато гледат футболни мачове или други агресивни спортове, но голяма рядкост е мъж и жена заедно да гледат, например боксов мач по телевизията и да проявяват еднаква чувствителност.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар