// Вие четете...

Поведенчески модели

Защо мъжете са агресивни?

51„Където летят орлите, там свраките не достигат.“

Защо мъжете са агресивни?

За налагането на човешкия вид, като господар над останалите животински видове е допринесла най-вече мъжката агресивност. Всъщност на момчетата никой не преподава уроци по агресия, дори учители, възпитатели, родители, цялото общество се опитва да ги предпази от нея. От само себе си се налага изводът, агресивността е мъжка черта, която не може да бъде обяснена с обществената среда и с възпитанието.
Ярък пример за казаното до тук са изследванията, направени на спортисти, които показват, че при тях нивата на тестостерон са значително по-високи след края на спортна среща, отколкото преди началото й, тоест съперничеството може да повишава степента на агресивност. Има състезатели, които преди самото начало на някоя спортна среща, особено по бойни изкуства може да се види, как състезателите се надъхват или изпълняват някакъв боен танц. Това се прави с двойна цел, първо да се предизвика страх у противника и второ да се повиши нивото на тестостерон в кръвта на състезателя. По същата тази причина в много спортове, се използват водачи на агитки, чиято задача е да повдигат нивата на тестостерон в кръвта на играчите и поддръжниците на отбора. Наистина не са нужни доказателства за факта, че най-големите насилия от страна на тълпата, са ставали винаги по време на мачове, в които са били използвани водачите на агитките.
Изследвания на силно изявени в своята област мъже показват, че водещите представители имат много по-високи нива на тестостерон в кръвта от редовите мъже, работещи в същата област. Изследванията също са показали, че най-преуспелите жени, например адвокатки и бизнесдами, имат много по-високи нива на тестостерон в кръвта от средностатистическата жена. Става ясно не само, че по-големите количества тестостерон в кръвта водят до по-високи постижения, но и че по-високите постижения предизвикват производството на допълнителни количества тестостерон в организма.
Природата също доказва този факт например, мъжките животни с най-много тестостерон в кръвта обикновено са водачи на стадото. Животните с най-високи нива на тестостерон в кръвта управляват животинското царство. Мъжете с най-много тестостерон са управлявали човешката раса през цялата нейна история и напълно оправдано можем да предположим, че изтъкнатите жени в историята на човечеството са получили допълнително количество мъжки хормон.
И все пак постоянно високите нива на не изгорен, посредством някаква активност, тестостерон, имат сериозен обратен ефект, а именно – за даден период от време, вероятността хората с най-високи нива на враждебност и агресивност да умрат е четири пъти по-голяма от тази за средностатистическите хора. Този факт е една напълно основателна причина, да се изгражда в момчетата навик за редовно физическо натоварване.
Способността за пространствено ориентиране е една от най-силно изявените мъжки черти, която несъмнено е свързана с нивата на тестостерон в кръвта. От това следва, че колкото повече тестостерон произвежда организмът, толкова по-мъжки ориентиран ще е моделът на поведение на индивида. Брадите на такива мъже растат бързо и те обожават най-вече „ловните“ спортове. Нещо повече, тестостеронът е хормонът, който подпомага праволинейността и концентрацията на ума, а също така намалява и усещането за умора. Не е за учудване факта, че лесбийките също притежават много от тези умения.
За разлика от тестостерона, който подобрява способността за пространствено ориентиране, женският хормон естроген потиска развитието на тази способност. Количеството тестостерон в организма на жените е много по-ниско от това при мъжете, в резултат на което колкото по-женски ориентиран е моделът на поведение, толкова по-слабо развита е способността за пространствено ориентиране. Именно това е причината, подчертано женствените индивиди обикновено да не се справят добре с ориентацията си.
Доказано е, че мъжете от жълтата раса, имат много по-ниски нива на тестостерон в кръвта, отколкото мъжете от бялата раса. Впрочем това си личи и от външния им вид, липса на лицево окосмяване и изключително редки случаи на оплешивяване. Статистиките отчитат и много по-малкия брой жълти мъже, обвинени в насилия и престъпления, в сравнение с положението при мъжете от бялата и чернокожата раса. Например при жълтите, изнасилванията са много по-рядко срещани, отколкото сред останалите мъже, което се обяснява с по-ниските нива на тестостерон в кръвта. Това обяснява и защо като цяло мъжете от жълтата раса показват по-лоши способности за ориентиране. Например най-добрите пилоти в автомобилното състезание F1 (формула 1) са от европейски тип.
На всички е известно, че женският мозък се развива много по-рано от мъжкия и това отчасти обяснява, защо момичетата се представят по-добре на по-ранна възраст от момчетата, но след пубертета момчетата наваксват това изоставане и показват отлични резултати, за разлика от момичетата, тъй като повишените количества тестостерон чувствително подобряват способността им за пространствено ориентиране.
Доказано е, че ако се удвои или дори утрои количеството тестостерон в кръвта на мъжа, това не води автоматично до удвояване или утрояване на неговите умения за логическо мислене, най-вероятно съществува едно оптимално ниво за ефективност на тестостерона. Има обаче нещо много интересно, ако при мъжете увеличаването на тестостерона не е от особено значение, то при жените увеличеното количество тестостерон увеличава значително техните способности за логическо мислене. Парадоксално е за жените, но много по-голяма е вероятността, жената с мустачки да постигне забележителни резултати в някоя чисто мъжка професия, отколкото коя да е истинска красавица. Някои твърдят, че способността на мъжете да се ориентират е най-голяма през есента, когато тестостеронът в организма им достига най-високи нива, но дали това е вярно, не се знае.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар