// Вие четете...

Поведенчески модели

Защо мъжете не могат да се владеят?

Stres10„Не се заглеждай в чуждите жени, ще загубиш своята.“

Защо мъжете не могат да се владеят?

Животът се е зародил от едно единствено едноклетъчно създание преди около 3,5 милиарда години. За да оцелее, то е започнало да се дели и да създава точни свои копия. И така в продължение на милиони години. Създанието променяло по нещичко от външния си вид само ако в структурата на клетката му случайно настъпела някаква мутация или ако научело нещо ново от опита си. Животът се влачел едва-едва.
Но ето че преди около 800 милиона години нашето едноклетъчно усвоило един крайно любопитен трик, вероятно пак по чиста случайност. По някакъв начин то успяло да започне да си обменя гени с други едноклетъчни създания. А това означавало, че всички тънкости по оцеляването, които било усвоило и придобило едно едноклетъчно, вече можели незабавно да бъдат предавани на новото едноклетъчно „бебе“ и така то ставало по-силно и по-издръжливо от своите родители. Вече не било необходимо да се чакат милиони години, та някоя случайна мутация да осигури по-добри възможности за оцеляване на нашето едноклетъчно създание.
Този случайно усвоен удивителен трик за обмен на гени между едноклетъчните довел до невероятно успешно и бурно развитие, ускорило израстването на новите клетки в по-големи и по-устойчиви създания. Постепенно от тях, наистина с удивителна скорост, като се започне от само възстановяващите се червеи и медузи, да се развиват нови и нови същества. Преди около 600 милиона години се появили животинки с костна система, скелет и черупчести обвивки. А след само още някакви си 300 милиона години първата риба се научила да диша и се измъкнала от водата на сушата. И всичко това благодарение на обмяната на гени.
Сега вече се вихрел наистина „бесен секс“. Веднага след създаването на новата клетка с нейните по-силни и издръжливи гени, родителите трябвало да умрат. За това имало две причини. Първо, новата клетка била по-добра от родителските клетки, така че те ставали излишни. Второ, родителите трябвало да бъдат премахнати, за да не отнемат от храната на новата клетка и по такъв начин да допринесат за заслабването й. Смъртта на родителите трябвало да подпомогне оцеляването на новата, по-силна клетка, за да може и тя да започне да си обменя гени с други от своите ново оцелели другарчета. Следователно първоначалната цел на „секса“ било обмен на гени между две създания, така че следващото поколение бебета да има по-силни и издръжливи гени. При все това, през по-голямата част от своята съзнателна човешка история, хората изобщо не са свързвали секса с появата на бебета, като и днес още има примитивни племена, за които тази взаимовръзка е напълно непозната.
Обяснението за ентусиазираното и импулсивно желание за секс на мъжете е съвсем очевидно и убедително, природата ги е създала такива, за да подсигури продължението на човешкия вид. Както и повечето мъжки млекопитаещи, мъжът е трябвало да еволюира добре екипиран с няколко неща, които да му осигурят успех в оцеляването на вида. Първо, желанието му за секс трябвало да бъде направо умопомрачително, дотолкова, че нищо да не го разсейва. По пътя на еволюцията това позволявало на мъжа да опложда почти при всякакви обстоятелства, дори в присъствието на потенциално заплашващи го врагове, и навсякъде, където му се предоставела такава възможност.
Целите на еволюцията налагали мъжът да е способен на възможно най-много оргазми за възможно най-кратък период от време, за да не бъде залавян от хищници или врагове.
Налагало се също така той да пръска семето си колкото се може по-нашироко и колкото се може по-често. Някои учени считат, че ако ги нямаше наложените от обществото правила за нравствено поведение, то почти всички мъже щели да водят безразборен полов живот, както е било при почти всички човешки общности през цялата история на човешкото съществуване. Но след настъпването на ерата на моногамията, биологично обусловената жажда на мъжете за колкото се може повече секс става причина за вечни скандали в двойките, които се опитват да изградят стабилна връзка и е водещата причина за съвременните проблеми във взаимоотношенията между живеещите заедно мъж и жена.
Освен това в човешкия мозък центърът на секса е разположен в хипоталамуса, който контролира чувствата, пулса на сърцето и кръвното налягане. Хипоталамусът е голям приблизително колкото череша, като при мъжете е по-голям, отколкото при жените.
Именно това е областта, където хормоните и особено тестостеронът, разпалват желанието за секс. Като се има предвид, че мъжете притежават от 10 до 20 пъти повече тестостерон в организма си, отколкото жените, а освен това имат и по-голям хипоталамус, то става ясно защо мъжкото желание за секс е толкова силно. Именно тази е причината, поради която мъжете могат да правят секс буквално по всяко време и почти навсякъде. Като прибавим и благосклонния взор, поколения наред отправян към мъжете, когато са решавали „да си поживеят“, а също и общественото порицание, с което се е гледало на всяка сексуално активна, „шавлива“ жена, то няма нищо чудно защо отношението към секса винаги е било ябълката на раздора между мъжете и жените.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар