// Вие четете...

Чиста вода

Защо имаме болки в кръста?

„Всеки вижда слънцето по своему. Което се пази в сърцето, се отразява на лицето.“

Защо имаме болки в долната част на гръбначния стълб?

Особено внимание заслужава фактът, че гръбначните стави и прешлени са зависими от хидравличните свойства на водата, съдържаща се в прешлените ядра и хрущялния слой на крайните плочки, с които са покрити повърхностите на гръбначните прешлени. В прешлените стави водата не само е средство за плъзгане на докосващите се повърхности. Тя се съдържа и в ядрото на прешлените и поема налягането, предизвикано от тежестта на горната част на тялото.
75% от тежестта на горната част на тялото се поема от количеството вода, намиращо се в сърцевината на прешлена, 25% се носи от концентричния влакнест хрущял на между прешления диск. Във всички стави водата служи като смазка и същевременно поема оказвания върху ставата натиск, възникващ вследствие тежестта или напрежението поради мускулните движения. И в двата случая се касае за един и същ натиск.
В повечето стави един непрекъснато появяващ се вакум помага за това, ставата автоматично да се изпълва с вода и след това да бъде изтласквана от нея, когато тя се активизира. За да избегнем болките в гърба, трябва да пием достатъчно вода и да правим специални упражнения, за да предизвикаме вакум, така че водата да може да бъде всмукана в прешлена. Тези упражнения намаляват също и схващанията на гръбначните мускули, които при много хора са основната причина за наличието на болки в областта на гърба. Важно е и правилното положение на тялото.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар