// Вие четете...

Поведенчески модели

Защо изневеряват мъжете?

„Не се заглеждай в чуждите жени, ще изгубиш своята.“

Защо изневеряват мъжете?

От гледна точка на мъжете отговорът на този въпрос е ясен като бял ден, но за жените явно не е така. Колкото и основателни и разумни причини за изневярата да бъдат изтъкнати, те няма да са достатъчно убедителни. Не съществуват толкова въздействащи думи или толкова авторитетни специалисти, че на дамите да бъде предложено задоволително обяснение. Отговорите на този голям въпрос неизменно звучат тривиално.
А и кой би се осмелил да спори? За вас, жените, или поне за повечето от вас, изневярата е немислима и на пръв поглед непростима простъпка. Вие не проумявате, а и не бихте могли, какво е в състояние да подтикне един мъж към подобно предателство, и дори не се преструвате, че разбирате. Смятате, че след като сте му признали любовта си, отдали сте му мислите, тялото и времето си, заживели сте с него, делите сметките, перете дрехите му, готвите, родили сте му деца и сте казали възторжено „Да!“ пред Бога, свещеника, майка си и всички нейни и ваши приятели, най-малкото, с което той може да се отплати, е да почита най-святото за вас – клетвата за вярност. Може и да послъгва от време на време, да не го бива в домакинската работа или като родител, да не внася кой знае колко пари в семейния бюджет, да не ви обръща толкова внимание, колкото на приятелите или на майка си, да се представя по-скоро посредствено в интимната сфера или да не е най-изрядният християнин – вие ще го приемете. Но нека само посмее да престъпи обета си към вас и светът ще му се види тесен. И с всичко това, какво може да се каже, че дамите са готови да преглътнат много неща в отношенията си с мъжете, но изневярата не е сред тях.
Що се отнася до мъжете, те разбират женската позиция. Знаят какво може да им струва кръшкането, в състояние са да изчислят жертвите, които ще бъдат взети, ако ги хванат, както и че да си възвърнат благоволението на жената, чието доверие са излъгали – както и това на майка й, на приятелите й и на всеки, който й съчувства за сполетялото я бедствие. И все пак това не ги спира. Въпросът е защо? Мъжете изневеряват, защото могат.
В каквато и благовидна формулировка да я облечем, голата истина е, че отношението на мъжете към правенето на любов се различава от вашето. За повечето от вас половият акт е емоционално наситено преживяване – любов. Това е разбираемо предвид чисто техническата му страна – проникване в женското тяло. Научени сте, че тези дълбоко интимни моменти трябва да бъдат споделени с някой наистина значим човек.
Обратно, за мъжа съвсем не е задължително да влага чувства или някакъв дълбок смисъл в правенето на любов. За мъжа не е никакъв проблем да го направи с друга жена, след което да се прибере у дома, да отмие спомена за стореното и да се държи все едно нищо не се е случило. Половият акт може да бъде изцяло физическо изживяване, което няма нищо общо с любовта.
Какво кара един мъж, който е в състояние да обича жена си, децата си, дома и живота, който са изградили заедно, да се радва на прекрасни интимни отношения във връзката си и въпреки това да кръшка, без въобще да се замисли. И това е понеже той не придава никакво значение на любовните си авантюри. Те му носят физическо удовлетворение, но сърцето му принадлежи на неговата избраница, към която е заявил любовта си, за която се грижи и която закриля.
Нека видим как стоят нещата от гледната точка на някой преуспял, енергичен, здрав мъж, чиято жена има не по-малко престижна и всепоглъщаща кариера. Наистина няма как да знаем, какво се случва между стените на един такъв дом, но по всепризнатото обществено мнение те вероятно са изключително щастлива, влюбена двойка, подкрепят се взаимно и са готови на всичко един за друг. Нейната работа обаче я отвежда в продължителни командировки в чужбина, като през това време съпругът й отговаря за домакинството и децата, изпълнява препълнената си работна програма и единствената му утеха в дългите самотни нощи са страстните телефонни разговори с жена му. Лесно е да си го представим, при тези обстоятелства мнозина биха намерили оправдание да изневерят. Нито той, нито някой друг мъж би издържал без правене на любов прекалено дълъг период от време. Причината не е, че не обича съпругата си, напротив. Ала стресът, на който е подложен, му идва в повече – връща се изтощен от тежкия ден в службата, приготвя вечеря, води децата на различни занимания след училище, проверява домашните им. Чувства се напрегнат. Всеки мъж отлично може да си представи какви мисли се въртят из ума му: „Ще взема да забия онази мацка, за да разпусна малко, а после ще карам по старому, докато жена ми се върне“.
За вас този начин на мислене може да се стори като груба безцеремонност, ала за един мъж е съвсем понятен. Човекът изпитва нужда да се поотпусне, като прави любов, и тъй като вас ви няма, ще го получи от друга. За вас това е измяна. За мъжа – начин да освободи напрежението, особено ако вярва, че ще му се размине.
Разбира се, мъжете отчитат риска да бъдат спипани в изневяра, но като цяло се впускат в любови авантюри с увереността, че изобличаването ще им се размине, и с твърдото убеждение, че ако стане засечка, отричането докрай ще ги отърве.
Онзи, който се впуска в извънбрачни забежки, със сигурност си е направил сметката за щетите, които изобличаването би причинило – като загубата на любимата жена, децата, дома и душевния покой, и отлично осъзнава, че разкриването ще нанесе съкрушителен удар върху най-скъпото, което има. Мъжете знаят, че и адът не познава така ярост, която да е сравнима с пренебрегната жена.
Въпреки това мъжете смятат, че ще им се размине. Мислят се за твърде хитри и са готови на какво ли не, за да прикрият изневярата, като се водят от мисълта, че онова, за което не знаете, не може да ви нарани. Вярват силно, че желанието ви да запазите връзката, ще изтласка от съзнанието ви издайническите им действия, които биха могли да събудят подозренията ви. Мъжете знаят, че ще преодолеете вътрешните си съмнения, тъй като за вас е по-важно да бъдете с нас при цялото ни несъвършенство, отколкото да останете сами. Поне така се надяват. И в началото, в повечето случаи, ще успявате да се самозалъгвате. Ако обаче мнителността ви прерасне в криминално разследване, ще лъжат и отричат до последно.
Това разбира се, при положение че ви обичат, но ако случаят не е такъв, ако един мъж не смята, че се вписвате в житейския му проект изобщо няма да си направи труда да се крие или обяснява. Просто ще ви каже, че спи с някоя друга, понеже все още не се е реализирал или не е открил себе си.
Може би си мислите, че това е някакъв фалшив претекст, но може да е самата истина. Корените на потребността за реализация се крият в начина, по който мъжете се съизмерват един с друг. Вече на няколко пъти беше казано, че мъжете заявяват себе си чрез това кои са, с какво се занимават и колко печелят. Докато не са постигнали предначертаната цел да се изградят като независими, зрели и състоятелни мъже, сериозната връзка не се вмества в плановете им.
Помислете колко пъти сте ставали свидетел на подобни случаи или сте имали партньор, който непрекъснато повтаря, че ще мисли за обвързване, когато започне да печели достатъчно или щом получи повишение. Такъв мъж все още не се е осъществил като пълноценна личност и докато усилията му са съсредоточени върху това, в плановете му няма място за задълбочени отношения. Казва, че е от липса на време, но истината е, че в настоящия момент това не е сред най-важните му неща. И ще продължава да се измъква по един и същи начин.
Подобна ситуация може да се наблюдава и при уседнали семейни мъже. Ако човекът е зрял, открил е себе си и призванието си и е удовлетворен от парите, които печели, то той вероятно е подредил живота си, реализирал се е според очакванията си и приоритетите му са съсредоточени върху семейството, образованието, работата и едва след тях – върху всичко друго. Ала ако най-скъпите му същества не са от първостепенно значение, това ще породи проблеми, защото, вместо да им се посвети, ще е ангажиран с нещата, които заемат по-предни позиции в собствената му ценностна система. Дори ако вече е казал „да“ и е поел в ръцете си новородените си деца, дори ако дава всичко от себе си, за да ги закриля и задоволява потребностите им, продължава ли да е отдаден повече на своите химери, отколкото на семейството, той няма да е в състояние да отвърне на предаността ви с взаимност. Изневерите му ще бъдат дискретни и ще направи всичко по силите си, за да запази връзката ви, ала ще продължава да кривва от време на време. Вината за това не е у вас.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар