// Вие четете...

Поведенчески модели

Защо жените чуват по-добре?

JiM„Който вярва на жена си, се лъже, който не вярва, е излъган.“

Защо жените чуват по-добре?

Жените чуват по-добре от мъжете и притежават отлична способност да отличават тънки и остри звуци. Жените са създадени така, че да чуват бебешкия плач посред нощ, докато бащата може и да не го долови и да продължи да си спи най-спокойно. Ако някъде в далечината плаче малко коте, жената ще го чуе, затова пък мъжът, ако го чуе, може съвсем точно да й каже къде е котето, тъй като той пък притежава по-силно развити умения за пространствено ориентиране и за определяне на посоките.
Момиченце на едноседмична възраст може да отличи гласа на майка си или плача на друго бебе от останалите звуци, но с това момченцето не може да се справи. Жените притежават способността да разделят и категоризират звуците и да вземат решения за всеки от тях поотделно. Именно това обяснява способността на жената да слуша някого, с когото говори очи в очи, като същевременно следи и разговора на другите около нея, но на мъжа му е трудно да чува разговор на фона на включен телевизор или на тракащи в мивката чинии. Ако телефонът позвъни, преди да вдигне слушалката, мъжът ще помоли всички да замълчат, ще намали музиката докрай и ще изключи телевизора. Жената просто вдига слушалката и отговаря.
Жените не само чуват по-добре от мъжете, те както се казва могат и да четат между редовете. Жените притежават по-силна чувствителност за отличаване на тоновите промени в силата и височината на гласа. Това им дава възможност да чуват емоционалните промени при децата и възрастните. Ето защо на всеки мъж, който може да пее вярно в тон, се падат осем жени, които също го могат. Тази способност напълно обяснява често използваната от жените фраза „Не ми дръж такъв тон!“, когато спорят с мъже. На повечето мъже изобщо не им е ясно за какво става дума в случая.
Предимствата на женския слух допринасят значително за така наречената „женска интуиция“ и са една от причините жената да може „да чете между редовете“ на това, което другите хора изричат. И все пак мъжете не бива да се отчайват. Те притежават отлични способности да идентифицират и имитират гласовете на различните животни, което им е давало значително предимство в древното им битие на ловци, но за съжаление това свое умение днес мъжът няма къде да използва.
Жените са по-добри в отличаването на звуците, затова пък мъжете могат да посочат точно откъде идват тези звуци. В съчетание със способността на мъжа да идентифицира и имитира животинските гласове, това негово умение го прави изключително успешен и активен ловец.
Момчетата не чуват, когато им се говори за което често биват мъмрени от учителите и родителите си. Постепенно, в процеса на израстването и особено към началото на пубертета, ушните канали на момчетата преодоляват затрудненията на растежа, които понякога могат да причинят нещо като временна глухота. Интересното е, че в подобни случаи на „не чуване“ учителките мъмрят по различен начин момичетата и момчетата и изглежда интуитивно усещат и разбират разликите в слуха на жените и на мъжете.
Ако някое момиче откаже визуален контакт, докато го мъмрят, учителката независимо от това продължава да му говори. Ако някое момче откаже визуален контакт, повечето учителки интуитивно знаят, че в този момент то или не може да чуе, или не слуша, затова най-често го подканят: „Гледай ме, когато ти говоря“. Оказва се, че момчетата са по-добре екипирани за ефективно гледане, отколкото за слушане.
Мъжете не забелязват подробностите.
Ако жената мълчи и не разговаря, то това е сигурен признак, че нещо не е наред. Подозренията за напрежението ще се потвърдят, ако на въпроса „всичко ли е наред тя отговори, че „всичко е прекрасно“. За разлика от мъжа, тя знае точно за какво става въпрос, например забелязала е, че приятелката й се увърта около нейния съпруг, прави му разни намеци, а той като че ли му е приятно да се задява с нея. Наистина ли той нищо не е забелязал в поведението на другата или просто се преструва, че не е забелязал нейното заиграване. Но това е без значение, той ще бъде обвинен с реплика от рода на „ще ти кажа, но стига си се преструвал, че не знаеш!“ В същото това време стъписания и недоумяващ съпруг наистина съвсем не се преструва и наистина не знае за какво говори „бясната“ му съпруга. И за да му стане съвсем ясно, колко много е „сгазил лука“ ще изстреля „Оная изрусена фльорца цяла вечер се увърташе около теб и ти правеше намеци, а ти не само че не я отблъсна, напротив дори я окуражаваше!“
Сега вече горкият е окончателно объркан. Каква изрусена фльорца? Какви намеци? Той действително нищичко не е забелязал. Разбирате ли, докато „фльорцата“ (типично женски израз за конкурентката) му е говорила, той изобщо не е обърнал внимание, че тя си пъчи ханша към него, че връхчето на обувката й е насочено в неговата посока, че си разбухва косата, докосва гальовно бедрото си, потрива мекичкото на ушите си, че му отправя по-дълги от обичайното погледи, обикаля с пръст ръбчето на чашата си с вино и му говори с глас на малка ученичка.
Да, мъжът е ловец и е способен да забележи зебра на хоризонта и да определи на око колко бързо се движи тя, но не притежава женската способност за моментално улавяне на женските визуални и вокални сигнали, нито пък нюансите в езика на женското тялото, които да му подскажат, че някоя си го е набелязала за „жертва“.
Дори без да обръща глава, всяка жена на секундата би забелязала маневрите на „фльорцата“. Предупреждението „фльорца на хоризонта“ веднага ще бъде предадено и прието, осъзнато от абсолютно всички присъстващи жени. Затова пък повечето мъже наистина нищичко няма и да забележат, разговаряйки за поредния мач или за проблемите на работното си място, в фирмата или държавата, а може би и обсъждайки международната политика, лоша работа.
Следователно, когато в подобна ситуация някой мъж ви каже, че нищо не е разбрал, той вероятно говори истината. Мъжките мозъци не са пригодени да чуват или виждат подробностите.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар