// Вие четете...

Поведенчески модели

Защо жените са по-верни?

DSC_0150„За мъжа се съди по жената, за майката – по детето.“

Защо жените са по-верни?

Хипоталамусът на жената е по-малък от този на мъжа и освен това в нейния организъм има много по-малко тестостерон, който да го активира. Ето защо като цяло, жените имат значително по-слабо желание за секс и са по-малко агресивни в това отношение. Но защо природата не е създала и жената като разгонена нимфоманка, за да подсигури още по-добре продължението на вида? Отговорът на този въпрос се крие в дългия период, необходим за износване на плода и за отглеждане на детето, докато то стане самостоятелно.
При някои животински видове, периодът на износване на плода е само шест седмици, а две седмици след раждането новородените вече са способни да се хранят сами, да тичат и да се крият. Не е необходимо мама и татко да са непрекъснато около тях, за да ги хранят и защитават. Няколко дни след раждането си, някои новородени вече могат да тичат наравно със стадото. Дори човешкият братовчед, шимпанзето, ще оцелее, ако остане сирак шест месеца след раждането си.
През значителна част от девет месечния период на човешката бременност дейността на повечето жени е физически ограничена, а на новороденото човешко дете са му необходими поне пет години хранене и грижи, преди да може поне малко от малко само да се изхранва и защитава. Ето защо жените, повече или по-малко подсъзнателно, внимателно анализират такива черти на потенциалния баща, като способността му да осигурява прехрана и покрив, а също и да отпъжда враговете.
Природното разнообразие е значително и няма начин то да бъде описано, но когато говорим защо жената е по-вярна, то непременно трябва да кажем, че това е резултат от наложените обществено нравствени норми, защото ако природата беше сторила това, то жената нямаше да е способна да забременее само след някакви си четиридесет дена след раждането. И наистина в живота често се случва разликата между двете деца на някоя семейна двойка да е по-малка от година, но тук няма как да обвиним само бащата за неговата активност, тъй като не знаем дали тя не е пожелала това.
При някои животински видове природата се погрижила доста добре, като е направила така, че сексът да е само тогава, когато е възможно продължението на вида. Както е при някои животински видове, задълженията на мъжките животни да приключва с оплождането, така и някои мъже си въобразяват, че бащинството приключва с оплождането на жената. Но жената съвсем не мисли така, тя търси мъж, който да поеме отговорността, да е достатъчно дълго край нея, за да може тя да отгледа децата си. Това намира отражение и в качествата, които жените посочват като водещи за евентуалния им дълговременен партньор.
Именно по тези причини за да има секс, жената трябва да бъде подлъгана, че той ще и осигури нужните условия за отглеждане на децата й, а тя ще се наложи да показва, че може да му достави страхотни преживявания. И когато сексът се случи много често очакванията на единия или и на двамата се разминават, което води до ново търсене на подходящия партньор.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар