// Вие четете...

Поведенчески модели

Защо жените понякога имат потиснато настроение?

Stres6„Който не разбира от шега, не трябва да живее сред хора.“

Защо жените понякога имат потиснато настроение?

В определен момент нивото на женските хормони рязко спада, което предизвиква проявата на редица неприятни симптоми, всеизвестни под общото име пред менструално напрежение (ПМН). При много жени ПМН включва усещания за силна нервна напрегнатост, потиснато настроение, депресия и дори желание за самоубийство. При една на всеки 25 жени нарушаването на хормоналния баланс в организма се проявява в толкова остри форми, че е възможно да настъпят дори промени в поведението на личността.
Някои се шегуват по отношение на емоционалното състоянието на жена, изпаднала в периода на ПМН, като задават шеговито въпроса „Каква е разликата между жена с ПМН и терорист?“ и си отговарят „С терориста може и да се спогодите, но с нея нямате никакъв шанс“.
Редица проучвания разкриват, че повечето престъпления, извършвани от жени, като нападения и кражби стават в периода на ПМН. Изследвания, проведени в женските затвори сочат, че поне 50% от убийствата и нападенията са извършени от жени, страдащи от ПМН. Когато са в тази фаза от своя цикъл, жените увеличават рязко посещенията си при психиатри, терапевти и астролози, а много жени споделят, че в тези дни се чувстват така, сякаш „губят всякакъв контрол“ или „направо полудяват“.
Редица проучвания, подкрепени от необорими факти и статистики показват, че когато жените са в ПМН, катастрофират четири – пет пъти по-често. Изводът е, че ако смятате да пътувате или да бъдете обслужени и видите, че срещу вас стои мрачна и сприхава жена, бързо си потърсете друг начин за решение на проблема. За огромно съжаление на мъжете, а и не само за тях, намиращи се под един покрив с подобен „терорист“ са принудени да изтърпят този така дълъг период на терор, но както се казва „след лошото идва хубавото“, така че живейте с търпение и надежда, иначе ще е по-лошо и по-трудно.
От много отдавна женските хормони се използват като средство за успокояване на хора с агресивно поведение. В някои страни ПМН е фактор, с който съдиите се съобразяват при издаване на присъди срещу жени, обвинени в тежки престъпления.
Когато жената навлезе в менопаузата, обикновено към края на четиридесетте или началото на петдесетте си години, в нея настъпват различни физиологични, емоционални и хормонални промени. Какви ще са те и как ще се проявят, зависи от всеки конкретен случай.
До тук ставаше въпрос за жените, но какво може да се каже за мъж изживяващ менопауза. За него някои шеговито питат „Каква е разликата между мъж, изживяващ кризата на средната възраст, и клоун в цирка?“, а отговорът е лаконичен и ясен „Докато клоунът знае, че е облечен в смешни дрехи, а този не“.
Ако менопаузата при жените е строго индивидуално изживяване, то при мъжете менопаузата, деликатно наречена криза на средна възраст, е напълно предсказуемо събитие. Всички разбират, че е настъпила, когато мъжът започне да се държи като тийнейджър и започне да се прави на това което не е. Например, купува си неща от които няма никаква нужда или най-вече започва да носи смешни дрехи.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар