// Вие четете...

Поведенчески модели

Защо жените имат нужда от моногамия?

Stres17„Не се заглеждай в чуждите жени, ще загубиш своята.“

Защо жените имат нужда от моногамия?

Независимо от усилията на съвременните западни общества бракът да се превърне в нещо като беззъб тигър от правна гледна точка, той все още у нас е мечта и амбиция за повечето жени. И това е така, защото за жената бракът е един вид деклариране пред света, че някой мъж я смята за „специална“ и има твърдото намерение да заживее в моногамна връзка с нея, и не само заради, причина за това е и че инстинктът зове, защото както се казва такъв е живота, тоест обществените условия до голяма степен играят важна роля за избора не само на жената, но това се отнася и за мъжа. Може би точно затова и над 90% от всички хора се женят и предпочитат брака, пред гонитбата на „дивото”.
Разбира се, че усещането да е „специална“ оказва невероятно силно влияние върху мисленето и поведението на жената, което намира потвърждение и в редица проучвания. Според тях жените постигат върховно удоволствие четири – пет пъти по-често, когато са в брачното ложе, и два – три пъти по-често, когато са в моногамно безбрачно съжителство, отколкото в останалите случаи.
На по-възрастните хора им се струва, че за младите бракът е някаква отживелица, но проучвания, направени сред младите, на възраст между 18 и 23 години, разкрива, че подобно твърдение не отговаря на истината. На въпроса за отношението им към брака, 84% от жените и 70% от мъжете твърдо заявяват, че някой ден ще се оженят. Само 5% от момчетата и 2% от момичетата смятат, че бракът е отживелица. За 92% и при двата пола, приятелството между партньорите е по-важно, отколкото самоцелния любовен контакт. От отговорите на въпроса за отношението на младите към това, че ще бъдат женени за един и същи човек до края на живота си, става ясно, че 86% от момичетата и 75% от момчетата харесват тази перспектива. Само 35% от младите двойки смятат, че съвременният стил на съжителство е по-добър от този на техните родители. Жените поставят верността на изключително високо място сред своите приоритети, като 44% от момичетата под тридесетгодишна възраст заявяват, че ще прекъснат връзката, ако мъжът изневери, а от жените над тридесетгодишна възраст така ще постъпят 32%. При четиридесетгодишните, изневярата ще доведе до край на връзката при 28%, което е валидно само за 11% от шестдесетгодишните жени. А това показва, че колкото по-млада е една жена, толкова по-непреклонна ще е към изневярата на мъжа, с когото живее, а верността и моногамията заемат водещо място в нейната ценностна система.
Тази разлика в отношението към моногамията е нещо, което болшинството мъже едва ли биха разбрали някога. Повечето от тях смятат, че „забежката“ няма да се отрази на връзката им с постоянната партньорка, защото за мъжа не е проблем да подхожда разделително към чисто любовния контакт и любовта, но за жените любовния контакт и любовта са неразривно свързани. Затова те възприемат любовния контакт на мъжа с друга жена като връх на предателството и достатъчна причина за прекъсване на връзката.
Какво тревожи мъжете преди да се обвържат в дълготрайно съжителство? Жененият мъж или този, който е в дълготрайно безбрачно съжителство, винаги тайно се тревожи, че изпуска нещо и смята, че ергените получават повече възможности за любовен контакт и страхотно се забавляват. Във въображението му се вихрят буйни ергенски купони, необвързващи любовни приключения с пищни красавици и басейни, пълни с голи супер модели. Той се бои, че просто под носа му се изплъзват невероятни възможности за супер любовни контакти и че оставайки в моногамна връзка няма да усети нищо от живота, като напълно забравя, че докато е бил ерген никога не е имал случай, да преживее нещо подобно. Забравя безкрайните самотни вечери, когато е ял студен боб направо от консервата, и колко унизително е бил отблъскван от жени по разни купони, и то в присъствието на приятелите му, както и дългите периоди без никаква възможност за любовен контакт. Забравя всичко това и продължава да се тревожи, че обвързването е равнозначно на пропускане на възможности. На мъжете им се иска да изчакат най-подходящата за тях партньорка, но всъщност дочакват само остаряването си. Да, такъв е живота, ама откъде могат мъжете да го знаят.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар