// Вие четете...

Поведенчески модели

Защо жените виждат толкова добре?

Ж_очи„Мъж без жена е като дом без покрив.“

Защо жените виждат толкова добре?

Милиарди фотони светлина, което се равнява на 100 мегабайта компютърна база данни, нахлуват всяка секунда в ретината на всяко око. Твърде много информация, за да може мозъкът да я обработи изцяло, затова той прави подбор и излъчва обратно само онази част от нея, която е необходима за оцеляването на вида. Например щом веднъж мозъкът ви е асимилирал цялостната информация за всевъзможните нюанси в цвета на небето, той подбира само един от тях, който смята за необходимо да вижда, например синия, тоест нашият мозък стеснява обхвата на зрението ни, така че да можем да се съсредоточаваме върху точно определени неща. Ако например сме изпуснали на килима игла, обхватът на зрението ни ще е по-тясно концентриран, тоест концентрацията ще е насочена към откриване на обект, чийто образ да съвпада с образа на иглата.
По същия начин мозъкът на мъжа, предварително ориентиран съобразно ролята му на ловец, има много по-тесен визуален обхват. Мозъкът на жената разшифрова визуалната информация, постъпваща от по-широко периферно поле, поради ролята й в миналото на закрилница на семейното гнездо.
Едва ли има мъж, който да не се е затруднявал или да не се е изправял безпомощно пред шкафа за дрехи, търсейки примерно ризата или вратовръзката си и да не е прибягвал до помощта на всевиждащата си жена, която винаги го е спасявала в такива трудни моменти.
Неопитните мъже понякога си мислят, че това е някакъв номер от страна на жената и започват да я обвиняват, че непрекъснато крие това-онова от тях по чекмеджетата и шкафовете. Чорапи, обувки, бельо, ключове за кола, портфейли и т.н., всичко си е там, точно пред очите им, но те просто не могат да ги видят. Жените с тяхното по-широко периферно зрение могат да обхванат с поглед почти цялото съдържание на шкафа, дори не е нужно да се концентрират върху търсената вещ, а мъжете, въпреки че въртят глава наляво-надясно, нагоре-надолу не успяват да открият „изчезналите“ вещи.
Тези различия в зрението оказват значително влияние върху съвместния ни живот. Жената може да си спести доста стресови моменти в живота, ако разбере затрудненията на мъжа да вижда близкостоящи предмети, а когато тя му казва, че търсената вещ е в шкафа за него ще е много по-добре да й повярва и да продължи да търси именно там.
Именно по-широкото периферно зрение е причина жените рядко да бъдат улавяни „в крачка“, докато зяпат по мъже. Почти всеки мъж в един или друг момент е бил обвиняван, че се заглежда по чуждите жени, но в същото време, наистина много са малко жените, които чуват подобни оплаквания от страна на мъжете си. Проучванията на сексолозите показват, че жените се заглеждат в мъже също толкова често и толкова много, а понякога дори по-често и повече, от колкото мъжете се заглеждат по жените. Просто при жените това не си личи, заради по-широкото периферно зрение с което ги е надарила природата.
Ние българите имаме поговорка „Око да види, ръка да пипне“, което означава, че за да повярваме в нещо трябва да го видим. И наистина мнозина от нас няма да повярват на нещо, докато не видят доказателството, но дали наистина можем да се доверяваме на очите си? Много хора вярват в съществуването на много неща, без някой наистина да ги е виждал в действителност.
А как стоят нещата в тъмното?
Въпреки че жената вижда в тъмното по-добре, отколкото мъжът, особено червения край на светлинния спектър, очите на мъжа му осигуряват по-добро зрение на дълго разстояние при стеснен обхват на полето, което означава, че той има по-добра, а следователно и по-безопасна, нощна видимост на дълги разстояния, отколкото жената. Съчетано с добре развития център за пространствено ориентиране означава, че мъжът е способен да отличи и определи движението на другите коли, например, които са на пътя пред и зад него.
Повечето жени могат съвсем точно да кажат в какво точно се изразява изпитваното недовиждане, тоест дезориентация, например на повечето жени им е невъзможно да определят от коя страна на пътя се движи приближаващото превозно средство. Задача, с която тренираното за лов мъжко зрение може безпроблемно да се справи. Това означава, че ако трябва да пътувате с кола през деня, тоест през светлата част на денонощието, то по-разумно ще е да шофира вашата спътница, а през тъмната част от денонощието – мъжът, тоест вие. Но тази схема почти не се случва у нас, тъй като ние, българските мъже сме свикнали, след почерпка жените да ни връщат у дома. Жените могат да забелязват повече подробности в тъмното, отколкото мъжете, но само на кратко разстояние и с по-широк обхват на полето.
Ако пътуването е достатъчно продължително, то жените трябва да шофират през деня, а мъжете през нощта, понеже мъжете страдат повече от преумора на очите, отколкото жените. Тъй като очите на мъжете са конфигурирани за гледане на далечни разстояния те са принудени непрестанно да нагаждат погледа си за близко виждане към компютърния екран или при четене например. Очите на жените са по-добре пригодени за дейности с по-близък обхват на видимостта, което им осигурява възможността да работят по-продължително с фини детайли, без да преуморяват очите си. Освен това женският ум е програмиран за съгласуване на фини детайли при по-тясно поле на дейност, което означава, че средностатистическата жена притежава отлични способности да борави с игла и да разчита детайли на компютърния екран

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар