// Вие четете...

Роли в живота

Защо духовното единение на интелигенцията прави силата?

Vsv15„Лошо е, когато сила живее без ум, но не е хубаво и когато умът е без сила.“

Защо духовното единение на интелигенцията прави силата?

Преди да отговорим на въпроса, защо духовното единение на интелигенцията прави силата, трябва да изясним какво представлява интелигенцията. В това отношение няма единно мнение. Мнозина смятат, че тя включва просто всички хора с висше образование и интелектуални професии, работещи главно с ума си. Това е художествено – творческата и научно – техническата интелигенция. Тук влизат учени, инженери, поети, писатели, художници, учители, преподаватели, юристи, икономисти, философи, политолози и други.
Веднага трябва да се каже, че това е външен признак, свързан от части с понятието „интелигентност“, но не всеки с висше образование е интелигентен и не всеки интелигентен има висше образование. Критериите за интелигентност са следните характеристики: способност за правилно разбиране на обектите и явленията в света, на законите и на смисъла, на които те са подчинени; мъдрост, това е способност за правилно градиране на нещата по тяхната важност; упражняване на интелектуално – мисловен труд, завършващ с някакъв художествен или идеен продукт (теория, концепция, откритие, поезия, музика, проза, картина и т.н.). Тези продукти, обаче, трябва да са на високо професионално ниво, определяно от известните вече постижения в човешката история, тук звания, титли, хвалебствия не помагат.
Ясно е още, че самата интелигенция като цяло е етажно йерархична, притежава различна степен на интелигентност и различно качество на продуктите си. Таванът на голяма част от интелигенцията не достига посочените характеристики в тяхната истинска стойност и проява. Затова е разбираемо защо болшинството от нея вижда само една или друга част от истината и то не най-важната част, не разбира правилно съвременната епоха с нейните проблеми, опасности и възможности за развитие в бъдещето, и служи на частни, частични и егоистични интереси.
И затова огромната част от интелектуалците са се продали на едни или други политически партии или им служат искрено, но късогледо, затова служат на делови и бизнес среди, затова служеха вярно на тоталитаризма преди, а сега служат вярно на номенклатурата и антуража й при превръщането им в капиталисти с всички възможни средства, включително аморални.
И накрая, затова немалка част от интелигенцията се е отдръпнала от обществения живот и мисли само или главно за стомаха и творчеството си.
Остава една количествено малка част от истинската интелигенция, която разбира, мъдра е, произвежда качествен интелектуален продукт, но бяга от обществения живот, не търси изхода, бяга от всякакви организации, включително тези, които си поставят истинските, адекватни на епохата и проблемите, цели за спасението на България и света.
Особено вярно е това за обществените и политически дейци, за учените, хората на изкуството и журналистите, които в една или друга степен участват в обществения живот, но далеч под нивото на истинските проблеми, опасности и решения.
Така става ясно, че на българската духовна интелигенция, истинският елит и водач на народа и държавата, все още не й достига малко, за да доразбере основната истина за епохата, да престане да робува на стари догми, като мита за свободата и независимостта й от всякакви организации, мита за индивидуалния път на всеки човек, мита за безсилието на отделната личност и да престане да се дели помежду си поради различия по маловажни истини и подробности, а да се обедини в името на висшите общи цели и да започне да изпълнява социалната си мисия и отговорност. Тя трябва да разбере, че само духовното единение прави силата.
Това падение и предателство на българските интелектуалци заплашва с гибел и българския национален дух, и българската държава и нация.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар