// Вие четете...

Поведенчески модели

Животът на мъжа.

Stres29„Делото замислено от жената, се осъществява от мъжа.“

Животът на мъжа.

Най-честото оплакване на жените от мъжете е, че те не ги изслушват. Мъжът или напълно пренебрегва жената, когато му говори, или я слуша за съвсем кратко време, установява какво я безпокои и веднага предлага решение на проблемите й, за да я накара да се почувства по-добре. Мъжът се разстройва, когато тя не оценява този негов жест на обич. Независимо колко пъти тя му казва, че не я слуша, той не я чува и продължава да прави същото. А това, което тя иска, е съчувствие, а не решение на проблемите й, както той си мисли.
Най-честото оплакване на мъжете от жените е, че те винаги се опитват да ги променят. Когато една жена обича един мъж, тя изпитва отговорност да му помогне да успее и се опитва да му помогне да се справи с живота по-добре. Колкото и да се съпротивлява той на нейната помощ, тя упорства и използва всяка възможност, за да му помогне или да му каже какво да прави. Тя смята, че го превъзпитава, докато той чувства само че е под контрол. А това, което той иска е, тя да го приеме такъв, какъвто е.
В края на краищата тези два проблема могат да се решат като, първо се разбере, защо мъжете предлагат решения и защо жените се стремят да променят мъжете. Мъжете ценят силата, компетентността, резултатността и постиженията. Те винаги вършат нещо, за да докажат себе си и да развият силата и уменията си. Изпитват удовлетворение главно от успехите и постиженията си.
Самочувствието на мъжа се определя от способността му да постига резултати. Всичко в мъжкото царство е отражение на тези ценности. Дори облеклото им е подбрано така, че да отразява уменията и компетентността им. Полицаи, войници, бизнесмени, учени, шофьори, техници и готвачи, всички те носят униформи или поне шапки, които отразяват техните умения и власт над другите.
Те не четат разни списания, повече ги привличат дейности на открито, като лов, риболов или състезания. Интересуват се от новините, времето и спорта, и най-малко от любовни романи и самоучители.
Занимават ги повече „предметите“ и „нещата“, отколкото хората и чувствата. Докато жените фантазират за любов, мъжете мечтаят за мощни коли, по-бързи компютри, различни технически нововъведения и висши технологии. Мъжете са заети с „нещата“, които могат да им помогнат да изразят силата си, да постигнат резултати и да осъществят целите си.
За мъжа, постигането на целите е много важно, защото за него то е средство да докаже компетентността си и така да се почувства добре. А за да се почувства добре, той трябва да постигне сам целите си. Никой друг не може да го направи вместо него. Мъжете се гордеят, че правят всичко сами. Самостоятелността при тях е символ на ефективност, сила и компетентност.
Осъзнаването от жените на тази мъжка черта може да им помогне да разберат, защо те толкова се съпротивляват, когато някой поиска да ги поправи или да им каже какво да правят. Да се предлага на мъжа съвет, за който той не е молил, означава да се приеме, че той не знае какво да прави или че не може да го направи сам. Мъжете са много докачливи по този въпрос, защото въпросът за компетентността е много важен за тях.
Тъй като се справя сам с проблемите си, мъжът рядко говори за тях, освен ако не се нуждае от експертен съвет. Той размишлява така: „Защо да занимавам някой друг с проблемите си, когато мога и сам да ги реша?“ Не споделя проблемите си, освен ако не му е нужна помощта на някой друг, за да намери решение. Да моли за помощ, когато може и сам да се справи, се възприема като признак за слабост.
Ако обаче мъжът наистина се нуждае от помощ, намирането й се счита за мъдрост. В такъв случай той ще намери някой, когото уважава, и ще сподели с него проблема си. Да се започне разговор по някакъв проблем, за него това е покана за съвет. Другият пък възприема предоставената му възможност за голяма чест, слуша известно време и след това предлага няколко умни съвета.
Този мъжки навик е една от причините, поради които мъжете инстинктивно предлагат решения, щом жените заговорят за проблемите си. Когато жената невинно споделя притесненията си или разсъждава на глас за проблемите си през изминалия ден, мъжът погрешно допуска, че тя търси някакъв експертен съвет. Той започва да дава съвети, опитва се да й помогне като по този начин показва любовта си. За да се почувства тя по-добре той иска да й помогне, като реши проблемите й, просто иска да бъде полезен. Използвайки способностите си за решаване на проблемите й, той се надява да заслужи любовта й. След като й предложи решение обаче, а тя продължава да е потисната, за него става все по-трудно да я слуша, тъй като неговото решение е отхвърлено и той се чувства ненужен.
Мъжът не предполага, че може да помогне просто като слуша с участие и интерес. Не знае, че в женското царство разговорите за проблемите не са покана за предлагане на решение.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар