// Вие четете...

Поведенчески модели

Животът на жената.

Stres30„Мъжът в къщи е глава, а жената – корона на главата.“

Животът на жената.

За разлика от мъжете, жените имат различни ценности. Те ценят любовта, общуването, красотата и отношенията си с другите. Много от времето си те прекарват, като се подкрепят, помагат и грижат една за друга. Самочувствието им се определя от чувствата и качеството на взаимоотношенията им. Осъществяват се, като споделят чувствата си и общуват с другите.
Всичко в женското царство отразява тези ценности. Вместо да строят магистрали и високи сгради, жените искат да живеят в хармония, в една общност и в едно проникнато от обич сътрудничество. За тях взаимоотношенията са по-важни от работата и технологиите. Техният свят като цяло е противоположност на света на мъжа.
Те не обичат да носят униформи като мъжете, за да доказват компетентността си. Напротив, доставя им удоволствие да сменят премяната си всеки ден, според настроението си. За тях е много важно да изразят своята личност и особено чувствата си. Могат да сменят дрехите си по няколко пъти дневно, щом се променя и настроението им.
Общуването за жените е от първостепенна важност. Да споделят личните си чувства е много по-важно за тях, отколкото да постигнат някакви цели или успехи в живота си, като разговорите и общуването са източник на огромно удовлетворение.
За мъжете е трудно да разберат всичко това. Те могат да се доближат до преживяванията на жените при споделянето на чувствата и общуването им с другите, като ги сравнят с удовлетворението, което те самите изпитват, когато спечелят някаква надпревара, постигнат някаква цел или като решат някакъв проблем.
Вместо към цели, жените са ориентирани към взаимоотношения. За тях е по-важно да изразят загриженост, доброта и любов. Двама мъже обядват заедно, за да обсъдят някакъв проект или целта си в някакъв бизнес, защото те трябва да решат някакъв проблем. Освен това мъжете разглеждат обяда в ресторант, като ефикасен подход към храненето. За жените един обяд е възможност за създаване на взаимоотношения, за оказване на помощ и за получаване на подкрепа от приятел. Разговорът между жени в ресторант може да бъде много откровен и интимен, почти като диалог между лекар и пациент.
Жените са много интуитивни. Развили са тази способност, след като са предусещали потребностите на другите в продължение на векове. Гордеят се, че са съпричастни към потребностите и чувствата на другите. Ако една жена предложи помощ и съдействие на друга, без да е била помолена, това се счита като знак за голяма любов.
Тъй като в женското царство, доказването на нечия компетентност не е от голямо значение, предлагането на помощ не е обидно и нуждата от помощ не е признак на слабост. Мъжът обаче може да се почувства обиден, когато жената му предлага съвет, защото смята, че тя не вярва в способността му да свърши всичко сам.
Жената няма никаква представа за тази чисто мъжка чувствителност, тъй като за нея е добре дошло, ако някой й предложи помощта си. Това я кара да се чувства обичана и ценена, но отправено към мъж, предложението за помощ може да го накара да се чувства некомпетентен, слаб и дори нелюбим.
В женското царство съветите и предложенията се смятат за признак на обич. Жените непоколебимо вярват, че ако нещо има ефект, то това нещо може да се подобри. Характерно за тях е, че на жените никога не им достига. Когато обичат някого, те открито му казват какво може да подобри и му предлагат как да го направи, тоест винаги имат идеи. При тях съветите и конструктивната критика са акт на любов.
Мъжкото царство е свят много по различен. Мъжете са ориентирани преди всичко към намирането на решения. Ако нещо дава ефект, тяхното мото е да не го променят. Инстинктът им ги кара да не се намесват, ако то действа. Когато жената се опитва да подобри нещо у мъжа, той чувства, че тя се опитва да го „поправи“. Той получава посланието, че нещо у него не е наред. А тя дори не съзнава, че любвеобилните й опити да му помогне могат да го унижат и погрешно смята, че му помага да израсне.
Жената трябва да се откаже да дава съвети, защото без това прозрение за природата на мъжа, жената може много лесно, непреднамерено и несъзнателно, да нарани и обиди мъжа, когото обича. Но от своя страна жената единствено желае да му каже „Обичам те и ти предлагам помощта си, а не ти давам съвет”, но всъщност той е обиден, защото единственото, което е разбрал е, че му казва „Не ти вярвам, че можеш да оправиш нещата. Ти не си компетентен“, а това вече е сериозен претекст, той да постъпи точно обратното, за да докаже, че именно той е прав, а не тя.
Без да знае нищо за живота в мъжкото царство, жената не може да оцени колко е важно за мъжа да осъществи целите си, без чужда помощ. Предлагането на съвет в този случай е върховна обида. Мъжете не предлагат съвет, освен ако не бъдат помолени за това. Начинът да зачетеш друг мъж е винаги да приемеш, че той може да реши проблема си сам, освен ако сам не потърси помощта ти.
В повечето случаи, когато жената предлага нежелан съвет или се опитва да „помогне“ на мъжа, тя няма никаква представа колко критична и не любяща може да изглежда в неговите очи. Въпреки че намеренията й са продиктувани от обич, предложенията й го обиждат и нараняват. Реакцията му може да бъде силно отрицателна, особено ако се е почувствал като „нахокано дете” или ако някога е бил свидетел как баща му е бил критикуван за същото нещо от майка му.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар