// Вие четете...

Поведенчески модели

Жените, тормозят ли мъжете?

D61„Няма мир в този дом в който кокошката пее, а петелът мълчи.“

Жените, тормозят ли мъжете?

Сигурно на всеки мъж се е случвало да не разбира, защо жена му го тормози, когато трябва да избере, какво да облече или да обуе за някакво празненство или друго мероприятие. Всъщност тя е направила своя избор, но въпреки това ще зададе въпроси, на които един мъж трудно може да даде правилен и удовлетворителен отговор. Така или иначе, тя все ще намери за какво да се начумери, тоест вината за това, че тя няма подходящи дрехи или обувки ще бъде вменена на клетия й съпруг.
Проблемът до голяма степен е в разликата на начина на мислене на мъжът и жената. Проблемът е в това, какво казват жените и какво чуват мъжете. Мъжете всъщност си въобразяват, че жените искат от тях да решат възникнал проблем, а когато получат отговора, те не само не са им благодарни, но дори са и обвинени за избора си.
В подобните ситуации жените използват един типичен за тях начин на словесно изразяване, да кажем, мислене на глас. Мъжкото мнение или одобрение не им е нужно, защото те вече са направили своя избор и са решили с кои обувки и рокля ще бъдат на празничната вечеря. Но защо го прави след като е взела своето решение, тя просто иска да чуе – „изглеждаш прекрасно“.
Когато една жена попита при избора на обувки например, тези или онези, или други, от огромно значение е мъжът изобщо да не отговаря конкретно на въпроса. Ще е добре вместо това да зададе насрещен въпрос, например „избра ли кои да бъдат, мила?“ Този подход обикновено обърква повечето жени, защото по-голямата част от познатите им мъже биха изказали предпочитание. Затова тя започва да мънка нерешително, „защото, мислех си, че може би е по-добре да обуя тези…“
В действителност, тя вече твърдо е решила да си обуе точно тях. Още по-добре е мъжът да се продължи с уточняващ въпрос, който ще го доведе до един наистина блестящ финал: „Защо точно тези, мила?“ На което тя най-вероятно ще отговори, „защото бижутата и роклята ми са подходящи за тях.“ И на финала на опитният мъж не му остава нищо друго освен да възкликне, например „Чудесно! Прекрасно! Изглеждаш наистина потресаващо! Великолепен избор! Много ми харесва!“ И ако не прекали с хвалебствията, спокойно може да очаква и най-вероятно ще бъде възнаграден с наистина една страхотна нощ.
Жените говорят и заради мъжете.
Погледнато от гледна точка на жената, мъжете просто не могат да говорят като хората. Не само на жените, но и на самите мъже е известно, че не ги бива много-много по разговорите и приказките, особено ако се сравняват с жените. Не е нужно да се доказва, че момиченцата не само че проговарят по-рано, но и на три годинки вече имат почти два пъти по-богат речник от момченцата, като при това речта им е почти напълно разбираема и смислена. Често можете да чуете родители да се оплакват, че техният син не може да говори като хората. Факт е, че момчетата проговарят по-късно от момичетата, но ако момчето има по-голяма сестра, то разликата в словесния изказ е дори още по-натрапчива. Ако попитате, например едно четири – пет годишно момченце, „как си“, особено ако майката и сестрата често имат навика да говорят вместо него, ще видите, че те една през друга ще отговорят, „добре е“ или „добре е, но е много срамежлив“.
Всички мъже знаят, че ако трябва да се разговаря, например по телефона, то това ще бъде направено с огромно удоволствие от съпругата. Ако обаче се наложи да изкажат свое мнение, те ще предпочетат да предоставят тя да говори от негово име.
Възниква проблем, когато няма кой да разговаря вместо мъжете и най-вече момчетата. В тези случаи, те са по-склонни да хъкат и мъкат, произношението им е неясно и не дотам разбираемо. При разговор те често използват паразитни думички от рода на „аха“, „хм“, „ами“, „всъщност“ и т.н., по-склонни са да замазват думите и да използват само три тоналности на гласа, докато жената при разговор използва пет.
Представете си разговора на няколко мъже, събра ли се да гледат мач по телевизията. Единственият им „разговор“ в такива случаи обикновено се състои от еднотипни, прости изречения от рода на „подай още една бира“, докато за жените общото гледане на някоя телевизионна програма е просто още един повод да си поговорят. Когато жените се събират да гледат някое телевизионно предаване или сериал, те предпочитат да гледат заедно някоя „турска съпунка“, чиито герои и сюжет напълно им допадат за обсъждане, заради което често получават упреци от рода на „как можеш да гледаш тези глупости“. Жените не желаят и не са в състояние да направят сложен анализ или подробно обсъждане, например на някоя криминална драма или екшън.
Различният начин, по който двата пола използват словесния изказ, проличава не само в обсъжданията и обясненията. Жените описват случилото се не съвсем точно, подредено и не напълно разбираемо, от гледна точка на логиката, защото те дават приоритет на емоционалното състояние на героите, докато мъжете не дават подробности, за тях са важни логическите връзки между действията на различните участници, търсейки смисъла в тях, дори ще има и оценки от рода на правилно и неправилно.
Различията при подрастващите също са доста очевадни. Например, ако попитате дъщеря си как е минал деня в училище, тя подробно и смислено ще ви разкаже, какво точно се е случило, кой какво и на кого е казал, кой как и какво е направил и още много подробности. Но ако попитате сина си, не само че няма да получите точен и ясен отговор, най-много да чуете едно „ами… добре“, ако бъдете повечко настоятелен за по-ясен отговор, най-вероятно ще ви се наложи да му измъквате думите, като изпод земята.
Има обаче моменти в живота на мъжете, когато те вземат думата, когато те се доближават поне малко от малко до жените по отношение на словесния изказ или поне така изглежда. Това са случаите, когато преградите и задръжките рухват, това са моменти, когато мъжете забравят, че са под зоркия контрол на съпругата, когато забравят, че ще бъдат упрекнати, че много говорят, че са казали нещо излишно, това са случаите когато те придобиват смелост да изрекат това което мислят и т.н.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар