// Вие четете...

Човешката душа

Елементите Земя, Вода, Въздух и Огън.

„Доброто и злото са като водата и маслото: не могат да се смесят.“

Елементите Земя, Вода, Въздух и Огън.

Елемента Земя не е елемент, който обикновено привлича непрофесионалния експериментатор, макар че посветените ценят неговата важност и значимост. Срещат се обаче случаи с чувствителни хора, живеещи по ниски области, особено в тесни дефилета, където достига малко слънчева светлина, които са обсебени от страх от планините. Те не се страхуват толкова, че планините ще се сринат върху тях, колкото, че ще се затворят над тях. Психиатърът, разбира се, ще определи симптома като принадлежащ към добре познатата психоневроза клаустрофобия. Алпинистите също познават този специфичен ужас, който обсебва човешкият род пред високите върхове. Това не е нито виене на свят, нито височинна болест, а странна потиснатост на духа от изумителното величие на Природата. Същата сила, ако не е в смъртоносна концентрация, вдъхновява страстната любов към върховете или океана.
Патологията на Елемента Вода може да упражни такова притегляне, че човек може да навлезе и да върви в морето, докато се удави.
Елементът Въздух, както знаят всички окултисти, е много коварен. Голяма част от посвещаваните се отклоняват от Пътя при Степента на Въздуха повече, отколкото при всеки друг елемент, и много рядко ритуал на Въздуха, преминава без нещо да бъде изпуснато или преобърнато. Това е свадлив и предизвикателен елемент; при работа с него извършителите са склонни към свади и разправии. Той също така е тясно свързан със любовта, както се разкрива от неговия символизъм. Ако окултистът прави магически кръг и по някаква причина иска да го запечата с Керубимите на Елементите, вместо с Архангелите, както се прави по-често, и се почувства неспособен да начертае приличен орел, символът на покровителя на въздуха, той използва Зодиакалния знак на Скорпиона. Еволюционната връзка между змиите и птиците е добре позната на биолозите; но дълги години преди Дарвин посветените използвали Змията и Орела за представяне на непречистените и пречистени аспекти на жизнената сила. Скорпионът се свързва със Змията чрез Дракона.
На пръв поглед безпричинните самоубийства са форма на съюз и сливане с бог, която е една от идеите, подплатили човешкото жертвоприношение. Има два типа човешко жертвоприношение – съзнателно и несъзнателно. Несъзнателното жертвоприношение, затворническите борби или пасивният унес се използва не за да се омилостиви Бог и се постигне изкупление, а за да могат неговите жизнени сили да послужат като основа за проявление. Съзнателното жертвоприношение, при което жертвата е проповедник или отдаден на бога, има за свой мотив идеята за божествен съюз, идея, която не е непозната на Християнските мистици, които търсят постигане на този съюз като живи мъртъвци, докато последователите на Вишну си отиват с кратка болка.
Европейските вярвания за един човек – един живот, са ни пропили с идеята за смъртта като върховно зло. Ето защо европеецът не отива към смъртта си, когато се съюзява с елементите, а неговото висше Аз се отдръпва от тленната форма, като я превръща в предмет на един странен вид автоматичен разум, който набързо се разпада. Какъвто и да е статусът на душата, която се оттегля, това, което остава след нея, не е добро.
Следователно, то сериозно се забавя и изопачава еволюцията на човешката Монада, ако се обърне към сферата на еволюцията на Девите. Може също някои, на пръв поглед елементални същества, да са всъщност хора, които са имали определен етап от своята Карма в сферата на елементалното. Има много интересно поле за проучване пред този, който систематично изследва миналите прераждания на слабоумните и умствено увредените.
Патологиите на Елемента Огън са също редки, макар че безсмислените подпалвачества и пироманията могат да се причислят към тази класа.
Всяка една органична географска единица развива нещо като свръх душа и там, където диференциацията е подчертана, свръх душата може да стане ясно определено същество. Ако измежду жителите на областта има чувствителни към Невидимото, те могат да развият или влечение, или отвращение към тази свръх душа. Една гъста гора ясно изразена индивидуалност и много малко бели хора могат да устоят на нейното въздействие, като забележимо се променят и оскотяват, когато са изложени на това влияние за дълъг период от време в отсъствието на други от тяхната раса. От друга страна, самите туземци навлизат спокойно в нея и са част от самата гора.
Всеизвестно е колко често дърветата са обект на преклонение във всички части на света. Те имат ясно очертаваща индивидуалност и силни магнетични полета. През пролетта, когато се надига мъзгата, дори недуховните хора могат да видят аурата на едно дърво. Аурата се вижда най-добре, когато сте отдалечени на около двеста метра и погледнете към небето над върха на дървото. Тя се вижда като белезникав облак, като парче по светло небе, обграждащо върха на дървото, което се поклаща леко настрани.
Съществува странен антагонизъм между брястовете и хората, а относно орхидеите всички чувствителни хора са съгласни, че излъчването им е злокобно. Тропическите растения като цяло са свръхмощни за хората. Под ужасяващата сила и стимулиране на слънчевия огън елементалните сили се концентрират до смъртоносна мощ.
Елементалните сили и атмосферата на Западния бряг на Африка, създадена от Вуду ритуалите, носят по-голяма отговорност от климатичните условия за зловещата репутация на тази част от света като Гроб на белите хора. Има други места, където климатът е също толкова горещ и влажен, например Бирма, но никъде няма такава голяма загуба на морална сила. Единственото място, което може да се сравни в това отношение, е Карибският басейн, който не е толкова деморализиращ, колкото е средище на свирепост и насилие, чужди на расовата характеристика на хората, отиващи там.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар