// Вие четете...

Поведенчески модели

Добрите намерения не са достатъчни.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Жената или обича, или мрази – средно положение няма.“

Добрите намерения не са достатъчни.

В началото на взаимоотношенията между мъжа и жената всичко е чудесно и красиво, но съвсем скоро под влиянието на семейната атмосфера и обществените отношения надделяват различията в моделите им на поведение! И от този момент насетне мъжете и жените са в конфликт. Ако не осъзнаят, че са създадени да бъдат различни, мъжете и жените никога няма да постигнат разбирателство. Обикновено другият пол ни ядосва и разстройва, защото забравяме тази важна истина.
Всички очакваме моделът на поведение на другият пол да прилича повече на нашия модел на поведение, тоест на нас. Искаме те да желаят това, което желаем и ние, и да чувстват нещата също като нас.
Погрешно приемаме, че ако нашите партньори ни обичат, те ще реагират и ще се държат по определен начин – така, както ние реагираме и се държим към този, когото обичаме. Тази нагласа ни носи непрекъснато разочарования и ни пречи да отделим необходимото време, за да обсъдим с обич и разбиране различията си.
Мъжете погрешно очакват от жените да мислят, общуват и реагират като тях. От своя страна жените очакват от мъжете да чувстват, общуват и реагират като тях. Забравяме, че мъжете и жените са създадени да бъдат различни, както и да имат различни модели на поведение, и това внася ненужни пререкания и конфликти в нашите взаимоотношения.
Ясното признаване и зачитане на различията помежду ни значително намалява напрежението и разочарованието във взаимоотношенията ни с другия пол. Всичко може да се обясни, стига да помним, че мъжете и жените са различни.
Ако изследваме в какво се състои същностната разлика между ценностите на мъжете и жените и се опитаме да разберем двете най-големи грешки, които правим в отношенията си с другия пол ще видим, че мъжете грешат, като предлагат решения и омаловажават чувствата, докато жените дават съвети и наставления, без някой да ги моли за това. Когато осъзнаем своя произход като модел на поведение, ще разберем защо мъжете и жените допускат несъзнателно тези грешки. А като помним тези различия, ще можем да поправим грешките си и ще отговорим на потребностите на другия пол по един много по-приемлив за него начин.
Ще открием, например, че мъжете и жените се справят със стреса по различен начин. Докато мъжете са склонни да се усамотят и мълчаливо да помислят върху това, което ги гнети, жените чувстват инстинктивна потребност да разговарят за проблемите си. Така ще разберем начините за мотивиране на другия пол. Мъжете се мотивират, когато се чувстват потребни, докато жените, когато се чувстват обичани и ценени. Мъжете трябва да превъзмогнат нежеланието си да дават любов, а жените – своята неохота да я приемат.
Ще стане ясно, че мъжете и жените не се разбират, защото говорят на различни езици, че имат различен фразеологичен речник, че мъжете и жените говорят и дори престават да говорят по съвсем различни причини. Жените трябва да научат какво да правят, когато мъжът спре да говори, а мъжете – как да изслушват жените, без да се изнервят.
Трябва да разберем, че потребността от интимност при мъжете и жените е различна. Мъжът се сближава, но след това чувства непреодолима нужда да се отдръпне, жените могат да насърчат тази негова потребност, така че той да се върне при тях. Жените трябва внимателно да избират най-подходящото време за интимни разговори с мъжа.
Мъжете трябва да знаят, че любовните нагласи у жената се издигат и падат ритмично като вълни и трябва правилно да разбират тези, понякога внезапни, обрати в чувствата им. Мъжете трябва да се научат, как да разберат кога жената има най-голяма нужда от тях и как умело да я подкрепят в такива моменти, без да е необходимо да правят жертви.
Мъжете и жените дават любовта, от която те самите имат нужда, а не любовта, от която има нужда другият пол. Мъжете се нуждаят преди всичко от любов, която излъчва доверие, одобрение и признание. Жените имат нужда преди всичко от любов, която е грижовна и съчетана с разбиране и уважение.
При болезнени спорове мъжете често се държат така, сякаш винаги са прави и с това свое поведение те могат да наранят чувствата на жената. Жените пък трябва да разберат, че неволно изпращат послание на неодобрение вместо на несъгласие и така предизвикват защитната реакция у мъжа.
Мъжете и жените оценяват нещата различно. Мъжете трябва да знаят, че жените оценяват всеки дар, като израз на любов, независимо от големината му. Вместо да се насочват към голям подарък, мъжете трябва да помнят, че не по-малко важни са малките прояви на любов. А жените трябва да дават това, което мъжете искат, за да подобрят отношенията си с тях. На жените не им е трудно да молят за подкрепа, докато мъжете обикновено се противопоставят на молбите им.
Реалната представа за промените в любовта и нейното развитие ще ни помогне да преодолеем неизбежните препятствия, които съпътстват всички връзки, както и да узнаем тайните за създаване на трайни взаимоотношения на обич, което пък ще увеличи способността ни да развиваме пълноценни взаимоотношения.
Влюбването е винаги магия. Чувството е толкова силно, като че ли любовта ще продължи вечно. Наивно вярваме, че по никакъв начин няма да имаме проблемите на родителите си, че сме застраховани от възможността любовта да умре и, че ще живеем щастливо винаги.
Но когато магията отмине и ежедневието надделее, става ясно, че мъжете продължават да очакват от жените да мислят и реагират като тях, а жените очакват от мъжете да чувстват и да се държат като тях. Без ясно да осъзнаем нашите различия, не можем да разберем и уважаваме партньора си и ставаме излишно настойчиви, недоволни, осъждащи и нетолерантни. Любовта умира при наличието дори на най-добри намерения. Възникват проблеми. Появява се неприязън. Нарушава се общуването. Расте недоверието. Резултатът е отблъскване и потискане на другия. Магията на любовта изчезва.
И тогава се питаме „Как се случи така? Защо се случи така? Защо се случи така именно с нас?”
Тези въпроси са вечни и, за да им отговорят великите умове на човечеството са създали сложни философски и психологически системи. И въпреки това, все пак рутината надделява. Любовта умира. Случва се почти с всеки.
Ежедневно милиони хора търсят партньор, за да изпитат неповторимото чувство на обич. Всяка година милиони двойки се събират с любов и след това болезнено се разделят, защото са изгубили обичта. От тези, които съумяват да запазят любовта си достатъчно дълго, за да сключат брак, половината се развеждат. А от онези, които не се развеждат, вероятно половината не са удовлетворени от брака си. Те остават заедно от чувство за лоялност и задължение или от страха да започнат отново.
Наистина много малко хора са способни да живеят в любов. И все пак това се случва. Когато мъжете и жените са в състояние да уважават и приемат своите различия, тогава любовта има шанс да разцъфне.
Като разберем скритите различия в модела на поведение на другия пол, можем по-успешно да дадем и получим любовта, която е в сърцата ни. Като установим и приемем различията помежду ни, можем да открием творчески решения, чрез които да успеем да осъществим желанията си. И което е по-важно, можем да се научим по-добре да подкрепяме и обичаме хората, които са ни скъпи. Любовта е магия и може да продължи, ако помним, че следваме различни модели на поведение, тоест че сме различни.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар