// Вие четете...

Поведенчески модели

Да пречистиш себе си.

„Лошото обкръжение разваля добрите маниери.“

Да пречистиш себе си.

Успоредно с осъзнаването на вътрешния свят, жената трябва да пречисти себе си от отрицателните психически въздействия, излъчвани от обществото. Човешките страсти, пороците, смъртните грехове са сили, които се намират в колективното несъзнавано на човечеството, като оттам се проектират върху психиката на всеки индивид, нахлуват в нея и я замърсяват.
Женското желание за любов е тясно свързано с лимбичната система, поради което емоциите при жената имат голямо въздействие върху възбуждането на любовта й. Затова тя толкова лесно изпада в садизъм или мазохизъм – въображението й се екзалтира от дръзки или болезнени сцени.
Замърсените от отрицателното обществено влияние емоции и мисли на свой ред замърсяват потока на либидото, което е неспецифично само по себе си, затова се подчинява на импулса, породен от психическото състояние на индивида.
По същия начин с установяване на контрол върху чувствата и мислите е възможно да се пречисти и сублимира либидото, защото дейността на тези жизнени центрове се подчинява в известна степен на развитото рефлективно съзнание.
Емоционалните състояния и фантазираните сцени представляват средствата, с които се въздейства доброволно върху либидото, с цел да го пречистят, като го върнат към неспецифичното му състояние. Тази дейност се извършва посредством подходяща хигиена на въображението и емоциите, като индивидът съзнателно се отказва от болезненото. Обикновено хората, които изпитват силно влечение към нездравите усещания, незабелязано за самите тях привикват да им се наслаждават, като несъзнателно търсят ситуации, които могат да ги стимулират. Тази човешка особеност се използва от жълтата хроника, която гъмжи от подобни сензации.
Огромната вреда, предизвикана от тези обстоятелства, може да се разбере единствено като се осъзнае ясно, че всеки стимул е любовен, защото чувствителността е в либидото. По такъв начин емоционалните и въображаеми усещания пряко възбуждат желанието за любов, като доставят извратена наслада. С този механизъм се обяснява силното любовно удоволствие, което страстният играч извлича от хазартните игри, тъй като в такъв транс либидото се възбужда силно чрез редуването на наслада и болка, породени от очакванията за печалба или загуба.
Жената трябва да привикне да си представя и да мисли само с положителни и здравословни понятия, като не допуска до съзнанието си извратеното, болезненото и сензационното. Това трябва да бъде процес на разграничаване, а не на потискане. Например човек би приел заразени храни единствено ако този факт или неговите последици са му неизвестни.
Никой не би ял съзнателно свинско месо, ако знае, че е заразено с трихинелоза. Хората обаче заразяват ежедневно своята психика, като приемат нечисти или деструктивни мисли и идеи в съзнанието си.
Когато човек си даде сметка за огромната вреда, която може да му бъде нанесена поради тази причина, той ще бъде мотивиран да упражнява известен контрол върху тези функции, които обикновено са неволни. Необходима е ежедневна дисциплина, така че той да не обръща внимание на мръсното, извратеното или греховното, а да се стреми чувствата и мислите му да бъдат верен израз на рефлективното съзнание.
За човек, свикнал да навлиза във вътрешния си свят, не е много трудно да се отнася избирателно към мислите и чувствата си, защото развитието на неговото „Аз“ съответства на една по-висока степен на самоконтрол – способност, изразяваща най-висша организираност на мозъчната дейност.
Мисленето и чувстването трябва да престанат да бъдат почти сублиминални дейности, и да се превърнат в способности, които се отнасят избирателно към материала, който трябва да приемат. Нелепо е да се оставяме примирено на прищявките на обществените обстоятелства, да сме открити и беззащитни пред враждебните, корумпиращи или разрушителни ментални влияния, защото така ще приличаме по-скоро на андроиди, отколкото на човешки същества.
Това се отнася с още по-голяма сила за жената, която трябва да придобие избирателна ментална способност, за да затвори въображението и чувствата си за отрицателните въздействия. Придобиването на такава способност не е никаква загадка; зависи единствено от подходящото развитие на Аза, който пък от своя страна трябва да се формира чрез медитация във вътрешния свят. Азът се подхранва от всекидневния опит, поради което този опит трябва да се стимулира, а не да се избягва.
Липсата на контрол върху въображението и емоциите прави уязвими психичните защитни сили на индивида и улеснява безразборното нахлуване на стимули, като съществува риск от приемане на всякакъв вид изкривени влияния.
За да се противопостави на болезненото и сензационното, които възбуждат неправилно либидото, жената трябва да превъзмогне склонността си към отрицателна или разрушителна критика, както и мъчителния си стремеж да сподели на всяка цена последната сензационна новина, която е научила с несъзнателната цел да повлияе емоционално на околните и да стимулира и техните усещания.
Тези препоръки нямат характер на морален упрек, нито са задължителни норми; те представляват обективно предупреждение за едно лесно доказуемо явление.
Познатата препоръка, че тютюнът е вреден за здравето и предизвиква рак, не е просто морална забележка, а предупреждение за една напълно определена и доказана опасност. Същото се отнася до всичко, което научихме до сега; тя има за цел не да мъмри, критикува и отрича, а само да разкрие очевидни истини пред тези, които се стремят да наблюдават и внимателно да анализират. Какво ще направи една жена с това познание, е въпрос, който засяга единствено нея. Само можем да се надявам това послание да бъде разбрано и правилно оценено, защото еволюцията на жената е единствената възможност човечеството да се промени в положителна посока. Съдбата на света е в нейните ръце и никой не може да отрече този факт.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар