// Вие четете...

Роли в живота

„Господар“ или „Бедна овчица“?

„Господар”

По време на преговори „Господарят” се старае да завземе властта още при установяването на контакта. Той съзнателно избира снизходително – надменния тон, действията му са величествени и бавни, погледът му е насочен отгоре надолу, позите му са царствени. „Господарят” манипулира, като преувеличава собствената си сила. От марионетките си той създава жертвени образи. Жертвите лесно приемат управлението на „Господаря”.
„Господарят’ се изразява сложно и нееднозначно, говори с повелителен тон, иронизира. С жертвите си е циничен и безмилостен.
Той играе ролята на господар, който ще „дойде и ще отсъди”. Съгласете се, че всичко това действа. Винаги е имало чинопочитание и ще има още дълго време.
„Господарят” манипулира, като използва преди всичко чувството на страх.

„Бедна овчица”

„Бедна овчица” съвсем съзнателно отстъпва доминиращата роля на своя опонент. Тя се преструва, че е много слаба и безобидна. Непрекъснато се прави, че нещо не е разбрала или не е чула добре. Често използва думите „извинете”, „простете”. Преструва се, че се страхува от много неща в живота.
„Бедната овчица” манипулира, като преувеличава своята слабост и беззащитност. С други думи – тя превръща слабостта си в сила. Не поема никаква отговорност, веднага я прехвърля на събеседника си. Пред вас вече е изплувал образът на някоя ваша позната, нали? Искам да ви кажа, че „Бедни овчици” се срещат често и сред мъжете. Вгледайте се по-внимателно. Те най-често манипулативно дърпат струните на порядъчността и на желанието за собствена значимост.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар