// Вие четете...

Поведенчески модели

Въпросите – трудни, а отговорите…?

„Което сърцето не забелязва, това и очите не виждат.“

Въпросите – трудни, а отговорите…?

Какво мислят мъжете за клюкарстването? Мъжете мразят сплетните, но разбират, че не е в тяхна власт да ги спрат. Принципно смятат, че това е нарушение на правото на личен живот, и са твърдо убедени, че ако приятелите ви обсъждат други хора с вас, вероятно клюкарстват и по ваш адрес, и по този на половинката ви. Жените трябва да си спомнят това следващия път, когато решат да си врат носа в работите на другите.
Обсъждат ли мъжете половинката си с приятели? Не и ако тя е жената на живота му. Съпругите и постоянните партньорки са тема табу между мъжете, защото никой от тях не би искал приятелите му да се занимават с неговата любима, още по-малко да имат интимни или романтични помисли по отношение на нея. Категорични са по този въпрос. Ако обаче не сте избраницата на сърцето му, а просто някоя, с която си запълва времето, тогава ще ви обсъждат – и още как.
Важно ли е да спечелите благоволението на майка му? Ще ви бъде много напрегнато, ако с майка му не се долюбвате. Всяка жена, чиято връзка е минала изпитателния срок от деветдесет дни, би трябвало вече да се е запознала със семейството на мъжа до себе си. Ако той не ви е представил на близките си, трябва или да се поинтересувате от причините за това, или да приемете факта, че не се интересува от дългосрочни отношения с вас. Ако сте достатъчно добра да топлите леглото му, би трябвало да сте достойна и да се запознаете с майка му.
Ще скъса ли с приятелката си, ако сестра му не я одобрява? В никакъв случай. Никой мъж няма да зареже приятелката си заради това, че някой от близките му (с изключение единствено на майка му) не я харесва. Ако сестра му не се погажда с жената до него, не е нужно да идва в дома им или да присъства на семейните сбирки. Същото се отнася за братовчеди, чичовци, лели и т.н.
Ще остане ли с нас, въпреки че не одобрява семейството ни? Ако поставяте семейството си преди него, ще си тръгне.
Как приемат мъжете бащата на децата ни от предишна връзка? Всичко е наред. Ясно им е, че детето ви си има баща, и разбират, че ако той е част от живота му, ще се налага да общува с него. Важното е мъжът до вас да има възможност да бъде себе си и да изпълнява ролята си в дома ви. Ако връзката ви е сериозна, а се окаже, че не може да направи забележка на хлапето, когато стори нещо лошо, то вие му отнемате правото да изпълнява функциите си на закрилник и човек, който удовлетворява потребностите на семейството. Това никак няма да му хареса. Не е редно да позволите на един мъж да осигурява покрив за вас и детето ви, да купува дрехи, да зарежда хладилника и резервоара на колата, но да го лишите от възможността да бъде авторитет, и дори родител. Какъв тогава е смисълът той да е част от живота ви? Трябва да постигнете баланс – от една страна да оставите биологичния баща да изпълнява своите функции, но и да не лишавате мъжа до себе си от неговата роля в семейството. Причината първият да ви изостави може да се крие именно в това, че не сте му позволили да участва равностойно в отглеждането на детето.
Очаква ли той да бъдем приятелки с майката на детето му? Това е много рядък случай. Ако вие сте от хората, на които това се е отдало, получавате поздравления! Истината е, че той не очаква вие двете да сте в прекрасни отношения и няма да ви насилва.
Неприятно ли му е, ако му се обаждаме в работата му, за да си поговорим? Ако е, за да му кажете, че сте му приготвили специална изненада за вечерта, чудесно. Но не му звънете, за да го занимавате с разни дребни проблеми. Не е нужно да му се обаждате, за да споделяте всяко нещо, което ви хрумне.
Какъв е универсалният сигнал, че мъжът вече не ни слуша? Щом отвърне на въпроса, който сте му задали или му се е сторило, че задавате, вероятно вече не ви слуша. Това е знакът. Що се отнася до него, целта му е да предложи разрешение на ситуацията или проблема, който е обект на разговора, след което всякакви по-нататъшни приказки са излишни, и следователно губи интерес.
Вярно ли е, че мъжете харесват повече жени, които умеят да готвят? Липсата на готварски умения може да е значителен проблем. Но ако изглеждате главозамайващо и не ви бива край печката, ще си затворят очите. Ако обаче сте женени и вече не се докарвате като преди, а освен това и отказвате да приготвите вечеря, това вече е прекалено – приемате ги за даденост. Мъжете ценят жената, която може да спретне нещо за ядене. Добрата новина за не успелите кулинарки е, че ако ви бива в леглото, мъжете няма да придирят, че не ви бива в кухнята.
Вярно ли е, че мъжете тайно оценяват дали ще бъдем добри майки, домакини и т.н.? Категорично да. Когато решават дали да се обвържат с една жена, мъжете си представят как би изглеждал домът им, дали от нея ще излезе добър родител и дали ще е в състояние да управлява семейния бюджет и да взема разумни решения. Би трябвало и вие да правите същото по отношение на мъжа.
Какво е мнението на мъжете относно (не)умението ни да поддържаме дома си? Мъжете не понасят жени с лоша хигиена. Нали не мислите, че биха искали приятелите им да открият, че живеят в кочина, или майка им да свари неразбория във всекидневната? Едва ли. Домът е огледало на жената. Хората няма да си кажат: „Той не поддържа дома си“, а „Тя не поддържа дома си“. Колкото и да са се променили порядките в обществото и колкото и отговорности да са поели мъжете в домакинството, минимумът, който се очаква от жената, е да превърне жилището в уютно и чисто място. На мъжете им харесва да палите свещи, аранжирате цветя, подреждате китайския порцелан и сребърните прибори, както и да поддържате жизненото ни пространство в изряден вид. Ако и двамата работите и вие нямате време за чистене, а той не желае да помага, ще трябва да отделите част от бюджета си за домашна помощница. При всички положения не може да живеете в мръсотия.
Когато преценявате дали да се обвържете, обръщате ли внимание на конкретни детайли – като например дали жената има дългове. Подобни неща определят колко усилено ще се налага да работят и колко проблеми ще трябва да решават, за да я осигурят добре финансово. Може би няма да ги отблъсне, но със сигурност е фактор, който ще трябва да сложат на везните.
Един мъжът би ли последвал жената до себе си на ново място заради кариерата й? Би го сторил, ако е уверен в себе си и способностите си да се грижи за потребностите й подобаващо. Ала ако това означава да изгуби всичко, което е създал, без изгледи, че ще успее отново да го съгради, няма лесно да се реши.
Би ли се съгласил да посещава семейна консултация? Ще се подложи на това унижение, ако е единственият начин да спаси връзката. Ако е изправен пред заплахата да ви изгуби и терапията би помогнала, ще го стори. В противен случай няма да види основателна причина да прекарва час или повече на някакъв диван срещу човек, който усърдно си води записки и анализира всяко негово действие или постъпка.
Как мъжете приемат изненадите? Мъжете обичат изненадите, но не очаквайте да реагират с типичния за жените възторг. Няма да се разплачат от радост, когато им направите подарък, организирате пътешествие за двама или романтична вечеря. Не е много мъжкарско.
Безпокоят ли се мъжете, че жените им изневеряват? Като цяло се безпокоят за това много по-малко, отколкото вие, понеже знаят, че не сте устроени така. Жените подбират много по-внимателно и поставят много по-високи изисквания към любовните си партньори от мъжете. Според тяхното мнение това сериозно намалява вероятността да ни изневерявате.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар