// Вие четете...

Морал и Православие

Въплъщението.

„Покорната овца три пъти я доят.“

Въплъщението.

Думата въплъщение означава, че Синът Божии приел върху себе си човешката плът с изключение на греха, и станал човек, без да престава да бъде Бог. Тази дума е заимствана от думите на свети евангелист Йоан „Словото стана плът”. В Символа на вярата след като е казано за Сина Божии, че Той се е въплътил, е добавено още „стана човек”. И това е, за да не би някой да помисли, че Синът Божии приел само плът, или тяло, а да признават в него съвършен човек, състоящ се от тяло и душа. В Свещеното Писание апостол Павел пише „Един е Бог, един и Ходатай между Бога и човеците – Човекът Христос Исус”.

В Господ Исус Христос има две природи – Божествена и човешка – съединени неслитно и неразделно, и съответно на тези две природи – две воли”. Исус Христос има едно лице, Бог и човек заедно, една Личност – Богочовек. В Свещеното писание се говори за въплъщението на Сина Божи от Светия Дух и Дева Мария, където свети евангелист Лука повествува, че когато Дева Мария попитала ангела, който и пред възвестил зачатието на Исус „Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?”, ангелът и отговорил „Дух Светии ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божии”.

Света Дева Мария произхожда от рода на Авраам и Давид, от който според Божието обещание, трябвало да се роди Спасителя. Тя била сгодена за своя роднина Йосиф, за да бъде той неин пазител, защото била посветена на Бога с обет завинаги да пребъдва в девство. Пресвета Мария действително винаги е пребивавала в девство – преди раждането, по време на раждането и след раждането на Спасителя тя е Дева, и затова се нарича Приснодева, („присно” на църковнославянски означава „винаги”).

Православната църква изразява почитта си към пресвета Дева Мария с още едно велико име – Богородица. Макар че Господ Исус Христос се родил от нея не по Своята Божествена природа, която е вечна, а по човешката, света Дева Мария напълно заслужено е наречена Богородица, защото в самото зачатие и раждане, Родилият се от нея бил, както и винаги е, истински Бог.

Като майка на Господа, по благодат и по близост до Бога, а следователно и по нравствено достойнство, тя превъзхожда всяко сътворено същество и затова православната църква я почита като „по-чтима от херувимите и несравнимо по-славна от серафимите”. Като едно от наказанията за греха на Ева Бог е определил да ражда чедата си в болки, но раждането на Исус Христос било съвършено свято и съвършено чуждо на греха, затова то било безболезнено.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар