// Вие четете...

Поведенчески модели

Възпитание или генетична предопределеност?

Stres9„Чуждата уста не е своя врата – не можеш да я затвориш.“

Възпитание или генетична предопределеност?

За да ни бъде внушено, че човек няма право да бъде такъв какъвто той желае и е избрал да бъде, някои хора се опитват и донякъде успяват да наложат своето противоестествено мислене, че изборът на поведенчески модел не е въпрос на избор и възпитание, а е генетично заложен у човека, че той не е в състояние, а и не може да се противопостави на „заложеното“ в него. Дори се стига до там, че се вадят примери от човешката история за да се докаже, че хомосексуалността е част от човешката природа. Погледнато от гледна точка на естеството на нещата, по-скоро се доказва, че аномалии е имало преди, има и сега, най-вероятно ще има и в бъдеще, но това не означава, че нарушенията на естествените правила на живота, трябва да се считат за генетично заложени в природата на човека.
Ето за какво става въпрос. Има хора които ни убеждават, че хомосексуалните са съществували още от времето на Древна Елада. Има и такива общества в които религията не само разрешава хомосексуалните връзки, но дори се стига до там, че при секс да не се прави разлика за пола на „партньора“, както се казва мъж или жена няма никакво значение. В тези общества хомосексуалността не само била разрешена, но и дълбоко уважавана. Разбира се никой не ни казва, че тази извратеност е била привилегия само за богатите, власт имащите, както между впрочем това безобразие се шири най-вече и сред изповядващите не християнска религия.
Противоречивите тези на радетелите на хомосексуализма си личат и прозират почти в всички техни изказвания. Например, те твърдят, че генетиката е в основата, а възпитанието е безгласна буква, но в същото време ни говорят, че „за древните гърци слабата, по момчешки стройна младежка фигура била идеал за красота и затова я прославили в безчет рисунки и статуи. Създали поеми, възпяващи любовта на изтъкнати възрастни мъже към млади момчета. Древните гърци вярвали, че в мъжката хомосексуалност има някакъв благороден, по-висш божествен промисъл, което пък вдъхновявало младежите да стават достойни членове на общността. Освен това древните гърци открили, че младите хомосексуалисти са сред най-смелите и успешно сражаващи се воини, тъй като воювали „рамо до рамо и в любов един с друг“. Е това ако не е част от възпитанието и моделирането на поведението на човека, какво е тогава. А, да това влечение на древните, пък и на някои сегашни човеци ще да е в резултат на генетиката, и съвсем не е резултат на избора.
Нека да дадем и още примери за други не до там древни народи, за които сексът между еднополови партньори е станало модел на поведение. Така например в българския тълковен речник за думата манаф е дадено следното определение „Значение на думата манаф мн. Манафи, м. 1. Малоазиатски турчин. 2. Пренебр. Турчин или азиатец изобщо. 3. Сексуално извратен човек – активен педераст. Прил. манафски, манафска, манафско, мн. Манафски.“ В едно от определенията е казано буквално, че става въпрос за сексуално извратен човек
Вижте само с какъв патос привържениците на тази сексуална извратеност ни разказват за велики мъже от човешката история. „По време на Римската империя Юлий Цезар бил възхваляван като „мъж за всяка жена и жена за всеки мъж“.“
Сега обаче идва ред да разберем, че тези хора не само са извратени, но те са агресивни и арогантността им прехвърля всякакви допустими граници на разбиране и толерантност. С огромна ирония и насмешка те ни разказват, как християнството се било смръщило неодобрително на желанията им за еднополови връзки, как Бог бил наказал заради тях и изпепелил блудния град Содом, а хомосексуалността била прокълната и прогонена вдън гори тилилейски. В същото време обаче в очите им просветва светла надежда за завръщането й на бял кон пред очите на съвременното ни общество.
Може смело да се каже, че както в миналото, така и в настоящето, а също и в бъдещето хомосексуалните прояви ще си останат противоестествени, но най-вероятно както сега, така и в бъдеще ще има хора, които да твърдят, че явлението е с голяма доза неизбежност. Например, още по времето на Викторианската епоха, когато е било отказано да се признае съществуването на такова нещо като хомосексуализмът, хомосексуалните прояви на някои били обявявани за дело на Сатаната и жестоко наказвани. Въпросът е, защо тогава по-голямата част от обществото са се противопоставяли на такъв пагубен за човечеството модел на поведение.
Днес повечето хора считат, че хомосексуализмът е явление, породено от „съвременния начин на живот“, и че е „неестествен акт“, защото те знаят, че подобно поведение е в резултат на избор и подражание на чужд модел на поведение, а не е някаква си генетична предопределеност. Хомосексуализмът е модел на поведение на взаимнозависими хора и отношенията в тези общности се определят от стремежа на хората към власт и пари.
Нека да кажем няколко думи и за лесбийството. Това явление получава своето име шестстотин години преди новата ера и идва от името на гръцкия остров Лесбос. Макар и обществото да не е проявявало към него толкова отвращение и неприязън, колкото към мъжкия хомосексуализъм, нито пък е било определяно безапелационно като „перверзия“, лесбийството е също толкова вредно за обществените отношения, колкото и педерастията. Това е така, защото както при едните, така и при другите, не следва продължение на човешкия род, което всъщност е предназначението на мъжа и жената. По законите на природата връзките между противоположностите носят развитие, а другото е аномалия, което всъщност е грешка на човешкото поведение.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар