// Вие четете...

Поведенчески модели

Влюбен или „Загубен“.

Stres24„Който не иска, когато може, няма да може, когато поиска.“

Влюбен или „Загубен“.

Когато човек се почувства привлечен от друг човек неговите чувства са свързани с проявата на три вида емоции, а именно похот, страст и привързаност. При всяка от тях се извършват характерните за влюбването реакции, които буквално озаряват човека. От биологична гледна точка тези три съставки на любовта са еволюирали така, че да подпомагат изпълнението на жизненоважната функция на възпроизводството на вида. След постигането на целта, тоест след осъществяване на зачатието, системата се деактивира и процесът на любов се преустановява.
Похотта е първият стадий на любовта, за който може да се каже, че е физическото и несловесно привличане, що се отнася до страстта, това е стадий, при който човек непрекъснато мисли за другия и за нищо на света не може да си го избие от главата. Мислите му се фокусират върху положителните качества на любимия, като напълно игнорира отрицателните му качества и лошите му навици.
Чувството за страст кара влюбения човек да се опитва да изгради емоционално обвързване с потенциалния партньор, а изпитваните усещания са толкова силни, че го довеждат до невероятна еуфория. Ако човек е в този стадий и бъде отхвърлен от обекта на своята страст, това може да го доведе до невероятно силно отчаяние и до маниакалност, която в екстремни случаи може да стигне и до убийство или самоубийство.
По време на този стадий на страст, човек изпада в такова емоционално състояние, което го кара да се усеща в едно невероятно, приповдигнато настроение, да се чувства щастлив и с повишени нива на възбуда, създава усещане за емоционална стабилност както и да се чувства едва ли не, че е всемогъщ бог. Пристрастеният към любовта човек всъщност е пристрастен именно към ефектите от действието на това емоционално състояние, чието влияние върху него е толкова силно и вдъхновяващо приятно, че на човек му се иска то да продължи вечно.
За съжаление, страстта е временно състояние, което може да продължи средно от три до дванадесет месеца, когато повечето хора по погрешка я приемат и отъждествяват с любовта. В действителност това е биологичен трик, чрез който природата си осигурява гаранции, че един мъж и една жена ще бъдат привързани един към друг достатъчно дълго време, за да заченат дете. Опасността при този стадий се състои в това, че влюбените хора си въобразяват, че любовното им желание съвпада напълно и то само защото са се отдали на тези занимания. Едва след края на стадия на страстта, когато започва следващият, а именно стадия на привързаността, се разкриват разликите в любовните желания на двамата.
След като действителността най-сетне вземе надмощие над страстта, единият от двамата партньори ще отхвърли другия или и двамата ще се отхвърлят взаимно, или пък ще настъпи третият стадий на любовта – привързаността. Привързаността се характеризира с фокусиране усилията на двамата към изграждането на чувство за сътрудничество, което би продължило достатъчно дълго време, за да бъдат отгледани децата.
Хората казват, че любовта побърква и това е особено валидно за мъжете. За влюбения мъж също се казва, че той или е влюбен, или загубен. Всъщност мъжете са натъпкани до краен предел с тестостерон, който бързо-бързо ги увлича в първия стадий на влюбването, тоест, събужда в тях полово влечение, което наричаме похот. По време на този стадий на похот, бушуването на тестостерона разпалва така силно мъжете, че мнозина от тях буквално не знаят на кой свят живеят. А когато най-сетне слязат на земята, това може да бъде изключително тежко преживяване, защото много е възможно на сутринта, при изгрев слънце, да се окаже, че прекрасната жена, която са отвели в леглото си предишната вечер, е меко казано непривлекателна, пък и не толкова умна, колкото им се е струвало в полунощ.
Тъй като контролът над чувствата и над разума при жената са по-добре поставени, отколкото при мъжа и освен това в кръвта на жената няма тестостерон, който да я пощури, тя може по-лесно да прецени дали един мъж е потенциално подходящ партньор за нея или просто не става. Това обяснява защо повечето връзки биват прекъсвани от жените и защо толкова много мъже просто не могат да разберат какво се случва всъщност. При раздялата жените обикновено са внимателни и тактични, дори когато именно те зарязват мъжа. Често при обявяването на края на надеждите на мъжа, някои жени могат да бъдат усмихнати и да го убеждават, че ще го обичат или най-малкото учтиво ще го помолят просто да си останат добри приятели. При такова развитие на нещата, обявяването на краят на надеждите, за влюбения мъж ще е равносилно на удар с мокър парцал през лицето, което е равностойно на емоционален срив.
Никога за никоя жена не е никакъв проблем да каже „Обичам те“, защото света в който жената живее е изпълнен с богата палитра от усещания, чувства, общуване и думи. Жената знае, че когато се чувства уютно, желана и обожавана и се намира в стадия на привързаност, то тя със сигурност е влюбена. Затова пък мъжът не е съвсем наясно какво точно е любовта, затова е много вероятно да обърка похот, страст и любов. Мъжът знае единствено, че просто не може да се удържи да не я докосва и гледа, така че се пита дали пък това не е любовта? Умът му е заслепен от тестостерон, ерекцията му не спада, изобщо не е в състояние да мисли, защото кръвта му не се намира там където би трябвало да бъде, а е доста по надолу. Много често, чак години по-късно след започването на връзката, мъжът осъзнава, че е бил влюбен, но обикновено това става в ретроспекция, докато жените много бързо разбират, когато няма любов, затова и повечето връзки биват прекъсвани именно от тях. Жените разпознават липсата на любов и точно заради това те са по-активни в прекъсването на връзките.
Мнозина мъже изпитват ужас от обвързването, но всъщност никак не се страхуват да кажат „Обичам те“, целта е да достигнат до успех, а що се отнася до обвързването, то някак си остава на втори план. Жените са тези, които си задават въпроса за времето на привързаността, за отглеждането на децата и т.н. Когато обаче и двамата влюбени стигнат до обвързване и продължат да си казват „Обичам те“, ще искат да го повтаря непрекъснато. За съжаление повечето мъже изобщо не забелязват, колко много това признание увеличава честотата на любовно щастие при жената.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар