// Вие четете...

Поведенчески модели

Божи дар или проклятие.

Stres7„Живот без мъж е като дърво без клони.“

Божи дар или проклятие.

Мъжките хормони и особено тестостеронът, са хормони на агресията, които подтикват мъжете да ловуват и да убиват. Тестостеронът е една от причините за оцеляването на човешкия вид, тъй като именно той кара мъжете да преследват „храната“ на семейството и да го отбраняват и се бият с нападателите. Освен това този хормон е причина за израстването на брадите и окосмяването на тялото, той прави мъжките гласове по-дълбоки и подобрява уменията за пространствено ориентиране.
Доказано е, че бас баритоните се радват на над два пъти повече еякулации седмично, отколкото тенорите, а повечето хора, преминали курс на лечение с тестостерон, се ориентират по-лесно в пространството, отколкото преди. И нещо интересно, напоследък с нивата на тестостерон в кръвта се свързватр предпочитанията към използване и работа с лява ръка. Освен това известно е, че при мъже, които злоупотребяват с цигари и алкохол, нивата на тестостерон в кръвта са силно занижени.
За съвременните мъже завишеното количество тестостерон в кръвта има и неблагоприятен ефект, защото ако няма достатъчно физическо натоварване, при което хормонът да бъде оползотворен, той може да доведе до натрупване на агресивност и до противообществени прояви. С бурното нахлуване на тестостерон в телата им, момчетата на възраст между 12 и 17 години се вписват в групата на най-високата мъжка престъпност.
Ако на някой пасивен мъж бъде даден тестостерон, хормонът направо ще го възпламени и той ще стане по-нападателен и самоуверен. Ако същата доза бъде дадена на жена, и при нея ще бъде отбелязано повишаване на агресивността, но не до такава степен, колкото при мъжа. И това е така, защото мозъкът на мъжа реагира на тестостерона, а на жената – не. Причината за тази реакция все още не е напълно изяснена, но очевидно е свързана по някакъв начин със способността за ориентиране в пространството.
А сега едно шеговито предупреждение към жените – отваряйте си очите на четири и се „пазете“ от мъже левичари, брадати и космати, говорещи с баритонов тембър и нямат проблеми с ориентацията си, защото могат да бъдат твърде самоуверени, нападателни, но най-вече агресивни.
Когато мъжете стигнат 50 – 60 годишна възраст, нивото на тестостерон в кръвта им намалява, агресивността им се уталожва и те стават по-грижовни. При жените се наблюдава точно обратното, при тях след менопаузата намаляват нивата на естроген и тестостеронът в кръвта им взема превес над естрогена. Именно това е причината жени на 45 – 50 годишна възраст изведнъж да се проявяват като по-борбени и самоуверени, дори агресивни. Но тази промяна се проявява и с другата страна на медала, при тях е възможно да се появи окосмяване по лицето, а освен това и да станат по податливи на стрес, на мозъчни и сърдечни удари.
Тестостеронът е хормонът на успеха, постиженията и стремежа да се съревноваваш и да печелиш, но попаднал в „лоши ръце”, той прави мъжете и мъжките животни потенциално опасни. Повечето родители са се сблъсквали с почти неутолимата страст на младите момчета към филмите с насилие и са се стряскали от способността на синовете си с невероятна точност и с най-малки подробности да разказват кървавите сцени в тях. Момичетата обикновено изобщо не се интересуват от подобни филми.
Проучванията показват, че когато момчетата попаднат в потенциално агресивна ситуация, те прибягват към словесна или физическа агресия, за да разрешат конфликта. За разлика от тях, момичетата или се отдръпват далеч встрани, или се опитват да помирят воюващите страни, предлагайки взаимни отстъпки и компромиси. Например почти всички сексуални престъпления се извършват от мъже, ако все пак те са извършени от жени, тестове, проведени с тях показват, че в кръвта им има високи нива на мъжки хормони.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар